Közélet

Kivágják az életerős fákat is Zsombó közepén, az önkormányzati parkerdőben – a polgármester szerint erdőmentő programot indítottak

Aggódik a Zsombón élők egy része, mert a falu közepén lévő, önkormányzati tulajdonú parkerdőben folyik a nagyarányú fakitermelés, és sokan nem értik, mi az oka. A polgármester erdőmentésről beszél, de közben egészséges, életerős fenyőfákat is kivágnak a munkások – szúrta ki a Telex.

Mint kiderült, az egyik olvasónk írt arról, hogy Szeged melletti Zsombón berregnek a motorfűrészek, sok fát vágnak ki a munkások egy 2,5 hektáros, ligetes erdőből, és a helyiek közül ezzel sokan nem értenek egyet. Ezen a 25 ezer négyzetméteren csak 4-5 négyzetméterenként áll egy-egy fa, és ha igazak a faluban terjedő hírek, és tényleg kivágnak ötszáz fát, az nagyarányú ritkítást jelent.

ZÖLD X-JELEK JELENTEK MEG A FÁKON

Megkeresték a faluban élő Kármán Kolos tájépítészt, aki a Telexnek elmondta, hogy ismeretei szerint az utóbbi időben sok egészséges fára festettek zöld színű X-jelet, ezen kívül van piros jelölés is a fákon, és az emberek nem értik, hogy melyik jel mit jelent, azaz melyik fát akarják még kivágni. Az viszont rosszat sejtet, hogy a már kivágott, halomban álló fatörzseken is zöld színű X látható. Az erdőirtás ellen többen is tiltakoztak Facebook-csoportokban, Kármán Kolos pedig felszólította Gyuris Zsolt polgármestert, hogy azonnal állítsa le a húsvét után kezdett munkálatokat. Az erdőt körbekerítették, és több helyen is kiírták, hogy munkaterület, belépni tilos.

TÁJÉPÍTÉSZETI TERV KÉSZÜLT, DE NEM ANNAK ALAPJÁN ZAJLANAK A MUNKÁLATOK

Kármán Kolos amiatt is tiltakozik, mert a nyolc évvel ezelőtt tájépítészként tett erdőfelújítási javaslatait felhasználta az önkormányzat, és most sokan azt hihetik, az ő tanácsai alapján vágatnak ki olyan sok fát. Ez azonban nem így van, a 2016-ban készített tájépítészi terv, amelynek alapján hobbi futópályát és pihenőhelyet alakítottak volna ki az erdőben, a lehető legtöbb értékes fa megmentéséről szólt. A tájépítész emellett javasolta facsemeték ültetését is, de ebből eddig nem lett semmi.

Egy 2017 elején készült videoriportban Gyuris Zsolt, Zsombó polgármestere azt mondta, hogy a Zsombón élőket előzőleg több alkalommal is megkérdezték, mi legyen a területtel. Így 2017-től kezdve a falusiak igényei szerint újítják meg az erdőt, Kármán Kolos tájépítészi javaslatai alapján, a videóban ő is szerepel. A polgármester akkor azt ígérte, mintegy 4 év alatt minden szükséges munkálattal elkészülnek. Ezzel szemben most is folyik a favágás, a futókör és a tervezett erdei pihenő még ma sincs készen, holott a munkálatokra és a szabadtéri berendezésre több mint 20 millió forint pályázati támogatást is nyert a falu a Vidékfejlesztési Programban. A korábban 8 millióért megvásárolt padok és más utcabútorok évek óta az erdő melletti kosárlabdapályán állnak, a padok faszerkezetének egy része időközben már tönkrement. Kármán Kolos azt is elmondta a Telexnek, hogy ismeretei szerint 2020-ban írták alá a pályázat támogatási szerződést, a megvalósítási határidő 24 hónap volt. Az önkormányzat több határidő-hosszabbítást is kért, például 2023. augusztusig, majd az utolsó hosszabbítás alapján 2024. június 30-ig kell elkészülni a beruházással.

ERDŐMENTŐ PROGRAM, FAKIVÁGÁSSAL?

A legtöbb fa erdei fenyő és feketefenyő, de akadnak lombhullató példányok is. Ez az erdő nem tartozik az állami erdészeti felügyelet alá, mert közparknak minősül, amelyben a tulajdonos önkormányzat a saját belátása szerint irthat ki és telepíthet növényeket. Gyuris Zsolt polgármester az április 2-án este, a fakitermelés megindulása előtt fél nappal a Facebook oldalára feltöltött videóban újra elmondta, hogy pihenőhely és futókör is lesz majd az erdőben. A polgármester szerint erdőmentő programot indítottak, ennek érdekében vágják ki a fák mintegy harmadát, és azután ültetnek majd 350 facsemetét, továbbá bokrokat is, és a homokos területen feltétlenül szükséges öntözést is megoldják. Azt állítja, minderre amiatt is szükség van, mert az erdőt alkotó fenyők egy része elöregedett.

Ennek azonban ellentmond, hogy szemmel láthatóan egészséges lombú fenyőkön is ott a zöld X, ami a már kivágott fatörzseken is látható. Úgy látszik, az erdőmentő programról korábban nem hallottak Zsombón, akik aggódnak az erdő megmaradásáért. Egy másik, egy éve készült videón az látható, hogy Gyuris megnyitja az erdőben létrehozott fitneszparkot. 2023 márciusában még nem beszélt az erdőmegújítási programról, amely miatt most az új fitneszpark is munkaterület, nem lehet használni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb