Közélet

Véget ért a Közgyűlés Szegeden: kiderült, Szabó Bálint továbbra is képviselő-e, bővülhet-e a tápéi bölcsőde, és milyen útfejlesztések várhatóak

Péntek reggel 9 órakor kezdetét vette Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a Városháza Dísztermében.

Mint írták, az ülésen – egyebek mellett – szó lesz:

  • az önkormányzat 2023. évi zárszámadásáról,
  • a 2023. évi éves ellenőrzési jelentésről,
  • településfejlesztési döntésekről,
  • a 100 %-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2024. évi üzleti terveiről,
  • a 100 %-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2023. évi beszámolóiról,
  • a tápéi bölcsőde bővítéséről,
  • a Szegedi Tankerületi Központ köznevelési intézményeit érintő átszervezések véleményezéséről,
  • valamint sor kerül a szavazatszámláló bizottságok tagjainak megválasztására is.

A közgyűlés fontosabb döntéseiről napközben jövünk majd a Szeged365.hu-n.

SZABÓ BÁLINT RÉSZT VEHETETT AZ ÜLÉSEN

Mint korábban megírtuk, zárt ülésen, méltatlansági eljárás során, egyhangú döntéssel megszüntették Szabó Bálint képviselő megbízatását. Mint szerdán kiderült, a Pécsi Törvényszék a Közgyűlés javára döntött, így tényleg megszűnt Szabó Bálint mandátuma.

A Közgyűlésen viszont mégis részt vehet, ugyanis, mint az esemény legelején Martonosi Éva jegyző ismertette az egybegyűltekkel a Pécsi Törvényszék hatályon kívül helyezte a Szabó Bálinttal kapcsolatos korábbi döntésüket. Ennek értelmében Szabó Bálint továbbra is képviselő, így részt vehet a közgyűlésen.

ELSZÁLLÍTTATJÁK A RONCSBICIKLIKET

A napirendre került az a rendelettervezet, miszerint elszállíttatják a roncsbicikliket a kerékpárparkolókból Szegeden. Mint elhangzott, ezt megelőzően értesítik a tuljadonosokat, amennyiben meg tudják találni őket, viszont, ha nem jeleznek vissza, akkor elszállítják azokat. A kerékpárokra a közterület-felügyelők a jövőben figyelmeztetést helyeznek el, majd tíz napon beül elszállítják azokat.

ISMERTETTÉK SZEGED ZÁRSZÁMADÁSÁT

Az ülésen Kovács Tamás gazdasági alpolgármester ismertette Szeged zárszámadását. Mint mondta, az infláció miatt az önkormányzati gazdasági társaságoknak és intézményeknek jelentős többletkiadásokkal kell megbírkózniuk, ám a képviselő szerint biztosított a város stabil működése.

ÚTFEJLESZTÉSEKRŐL DÖNTÖTTEK

A településfejlesztési döntések során határoztak arról, hogy város északi részén az 502-es főutat folytatva az 5-ös út és a 4519-es jelű sándorfalvi út között 5 kilométeren kétszer kétsávos, valamint 700 méteren kétszer egysávos út épülhet az ehhez kapcsolódó kerékpárutakkal, járdákkal, öt csomóponttal és a csatlakozó utakkal. Az új út a többi közt azt a fejlesztési területet szolgálja ki, ahol a BYD elektromos autókat gyártó üzeme épül meg.

ÚJ KERÉKPÁRUTAT TERVEZNEK

Döntöttek arról is, hogy elkezdődik az új kerékpárút tervezése a nagykörúton a József Attila és a Kossuth Lajos sugárút között. Elfogadták a határozatot, hogy a város határában a Electron Holding Zrt. projektcégei 49,99+20 MW teljesítményű energiatárolós és aggregátoros kiserőművet építhet.

TÁMOGATJÁK A SZEGEDI SZÉKHELYŰ ÉS TELEPHELYŰ VÁLLALKOZÁSOK DOLGOZÓINAK MUNKÁBA JÁRÁSÁT

Az önkormányzat pályázatot ír ki a szegedi székhelyű és telephelyű vállalkozások számára a dolgozók fenntartható munkába járásának támogatására. A cégek beruházásuk 50 százalékát, legfeljebb 2 millió forintot kaphatnak meg támogatásként. A korábbi uniós projekt során kerékpártárolók, buszmegállók épültek így.

SZERZŐDÉST HOSSZABBÍTANAK A VOLÁNBUSSZAL

Az önkormányzat változatlan feltételekkel, két évvel – 2026 végéig – meghosszabbítaná a helyi autóbuszvonalak működtetésére kötött szerződést a Volánbusz Zrt.-vel. Amennyiben erre a céget felügyelő Építési és Közlekedési Minisztérium nem ad engedélyt a szolgáltatásra 8+2 évre közbeszerzést írnak ki.

BŐVÍTIK A TÁPÉI BÖLCSŐDÉT

A közgyűlésen elhangzottak szerint szeptembertől bővítik a tápéi bölcsődét, ahol a fejlesztésnek köszönhetően majd a harmadik csoport is elindulhat.  

Forrás: MTI


    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb