Mindenmás

Megjelentek az első tiszavirágok! A kelleténél két hónappal korábban…

Két hónappal korábban megjelentek idén az első tiszavirágok, hiszen a szokatlan meleg miatt a természet is korábban ébredt. Nagyon úgy fest tehát, hogy a júniusi rajzás előbbre tolódhat Szegeden is.

Június közepén vagy a második felében csodálható meg szokásosan a tiszavirágzás, többek között Szegeden is, azonban idén már most megjelentek az első példányok – közölte az Időkép.

A TERMÉSZET IS 3-4 HÉTTEL ELŐBB JÁR

Idén már februárban tavaszi meleget tapasztalhattunk, most pedig egyenesen nyárit, így a természet is 3-4 héttel előrébb jár, mint általában. De még ehhez képest is jóval korábban láthatók az első kérészek, Tiszalöknél, a Közép-Tisza felső szakaszán észlelték őket. Egy példányról felvételt is született, ahogy az egyik olvasó kapuján megpihent:

EGYEDÜLÁLLÓ TERMÉSZETI LÁTVÁNYOSSÁG

A tiszavirág (Palingenia longicauda) egy rövid életű kérészfaj, amikor befejezi a folyó üledékében töltött hároméves lárvaéletét, imágóként kifejlődve 8-12 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága eléri a 6-7 centimétert. Európában a legnagyobb kérészfaj. Lárvái Magyarországon, a Tisza leszakadó peremű agyagos partszakaszain, vízalatti telepeken élnek nagy tömegben.

Rövid és szenvedélyes vízfeletti életük és tömeges rajzásuk (kirepülésük, násztáncuk, párzásuk, peterakásuk, pusztulásuk), egyedülálló természeti látványosság, aminek az elnevezése tiszavirágzás. Minden évben rendszeres turistalátványosság a Tiszán és mellékfolyóinak néhány napsütötte szakaszán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb