Közélet

Gulyás Gergely: a NATO arra készül, hogy aktív szereplő legyen a háborúban – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és a nemrég kinevezett kormányszóvivő, Vitályos Eszter ma 11 órától Kormányinfót tart.

Arról egyelőre nincs hír, hogy milyen bejelentésre készülhet a kormány, de több mint valószínű, hogy Gulyás Gergely beszélni fog az üzemanyagárakat érintő intézkedésekről, hiszen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól.

Ahogy midig, úgy most is élő szöveges tudósítással jövünk majd a Kormányinfóról a Szeged365 oldalán!

FRISSÍTVE (11:02): KEZDÜNK

Vitályos Eszter köszöntötte a helyszínen lévőket, majd kiemelte, hogy szerdán ülésezett a kormány, és átadta a szót Gulyás Gergelynek.

FRISSÍTVE (11:04): HÁBORÚ

Gulyás ismertette, hogy a kormány beszélt a háborúról, ahol új helyzet van, a NATO ugyanis aktív szerepet vállal, egyelőre csak pénzügyi segítséggel és ukrán katonák kiképzésével – mondta. Gulyás szerint a kormány tart egy közvetlen NATO-orosz konfliktustól, ám a kormány azt gondolja, hogy ki kell maradni a háborúból, “és NATO-misszióban sem kívánunk részt venni, tehát nem küldünk fegyvert, nem engedjük át azokat területünkön” – mondta. Elmondta, ha békét akarunk, akkor november 5-én a “békére okot adó eredményt” kell várni az amerikai elnökválasztáson – írja a Portfolio.

FRISSÍTVE (11:06): ÜZEMANYAGÁRSTOP

A benzinárakban is megfizetjük a háborúk árát – mondja, kitérve a benzinárakra, amelynek részleteit most nem ismerteti, hiszen azokat Nagy Márton miniszter tegnap már közölte. Gulyás elmondta, hogy elvárható, hogy az üzemanyag a régiós átlagár legyen. Ha nem tartják be a kereskedők, akkor a kormány kénytelen lesz lépni.

FRISSÍTVE (11:08): ELNÖKI KEGYELEM – ALAPTÖRVÉNY-MÓDOSÍTÁS

Az Alaptörvény-módosítással is foglalkozott a kormány: az elnök nem adhat kegyelmet senkinek, aki gyermekekkel szembe szexuális bűncselekmény elkövetésében bármilyen módon közreműködött. A kormány még két fontos ügyben szeretne változtatást: szerinte egy rossz folyamat indult el az EU-ban, márpedig az, hogy az EU hitelközösséggé alakítása sokat szándéka lett, akik “Európa Egyesült Államot” akarnak. Ezt anno a koronavírus-válságban egyszeri megoldásként fogadtuk el, és veszélyesnek tartják ezt a lépést, ezért ilyen jellegű közös hitelfelvételhez csak akkor járul hozzá a kormány, ha a parlament 2/3-a támogatja ezt, ezt is tartalmazni fogja az Alaptörvény-módosítás. Emellett a honvédségi-törvényt is módosítani fogják a csapatmozgásokkal kapcsolatban.

FRISSÍTVE (11:11): HAZÁNKBA LÁTOGAT A KÍNAI ELNÖK

Május 8. és 10. között a kínai elnök érkezik Budapestre. “Magyarországnak az az érdeke, hogy minél többekkel ápoljunk jó viszonyt” – mondta Gulyás. Kína a világgazdaság egyik vezető ereje, ami már erősebb, mint az EU Gulyás szerint, és a gazdasági kapcsolatokban nem érdemes ideológiai akadályokat felállítani – mondta. A találkozó előkészülete már zajlik, Szijjártó külügyminiszter még bővebben ad tájékoztatást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb