Közélet

Újra beleeshetsz az online csalók csapdájába: nagy pénzösszegű nyereményt ígérnek az áldozatoknak

Újra lecsapnak áldozataikra az online csalók, több bejelentést is kapott a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.A csalási séma változatlan, csupán a történet más, most a csalók egy nagy pénzösszegű nyeremény ígéretével keresik fel az áldozatokat telefonon vagy e-mailben. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy ne ess csapdába.

NAGY ÖSSZEGŰ PÉNZNYEREMÉNYT ÍGÉRNEK CSERÉBE AZÉRT, HOGY BELÉPHESSENEK A NETBANKBA

A csalási séma változatlan, csupán a történet más, most a csalók egy nagy pénzösszegű nyeremény ígéretével keresik fel az áldozatokat telefonon vagy e-mailben. A megkereséskor arra kérik az áldozatot, hogy töltse le az AnyDesk kliens alkalmazást, arra hivatkozva, hogy „be kell azonosítaniuk az áldozatot”, mert csak így juthat a nyereményhez. Az NBSZ NKI tudomására jutott incidens során a sértettet egy ilyen csalás során közel egymillió forintos kár ért; a bűnözők rávették, hogy a program telepítése után lépjen be a netbanki fiókjába, ezután a szoftver lehetőségeit kihasználva megszerezték a megadott banki adatait- írja az NBSZ NKI.

ANYDESK ALKALMAZÁS A KULCS A PÉNZHEZ

Az AnyDesk egy olyan távoli hozzáférést biztosító alkalmazás, amelyhez ha mindkét fél letölti a klienst, akkor képesek egymás mobileszközén vagy számítógépén műveleteket végrehajtani. Az NBSZ NKI azt javasolja, hogy a programot lehetőleg egyáltalán ne töltsük le digitális eszközeinkre!

NE HAGYD FIGYELMEN KÍVÜL AZ ALÁBBIAKAT

  • Egy valós nyereményjáték során nem otthonról, és nem AnyDesken keresztül fogja megkapni nyereményét. Amennyiben felkeresője ezt ígérné, nagy valószínűséggel csalóval beszél.
  • AnyDesk szoftvert használva soha ne írja be személyes érzékeny adatait sehova, hiszen az irányítás átvételével a rosszindulatú fellépők könnyen ellophatják azokat! Legyen mindig jelzés értékű, ha idegenek azt kérik, hogy lépjünk be bankfiókunkba- figyelmeztetnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb