Közélet

Új szabály lép életbe, zsebbenyúlós változásra számíthatnak az elektromos rolleresek

2024. július 16-tól bővül azoknak a járműveknek a köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közleményében. A szervezet jelezte: az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint egyes mikromobilitási eszközökre, egyebek mellett bizonyos elektromos rollerekre is kiterjed majd a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb), írta meg az Index

A JÁRMŰ NETTÓ TÖMEGÉTŐL ÉS TERVEZÉSI SEBESSÉGÉTŐL FÜGG MAJD, HOGY KELL-E RÁ BIZTOSÍTÁST KÖTNI

A Mabisz tájékoztatása szerint a jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e felelősségbiztosítást kötni az adott eszközre. Minden üzemben tartó saját felelőssége, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét – hangsúlyozta a Mabisz.

JELENLEG MEGBECSÜLNI SEM LEHET, MILYEN DÍJJAL SZÁMOLHATUNK MAJD

Mivel teljesen új rendelkezésről van szó, a biztosítók június 8-ig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat. Jelenleg megbecsülni sem lehet, milyen biztosítási díjjal köthető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás az érintett járművekre – tették hozzá.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény szerint olyan gépjármű esetében, amelyet nem vettek hatósági nyilvántartásba, vagyis nincs rendszáma, a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása – figyelmeztet a Mabisz.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb