Közélet

Jó sokat kereshettünk márciusban: érdekes számokat közölt a KSH a fizetésekről, három ágazatban már egymillió forint felett van az átlagbér hazánkban

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 658 400 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 452 700 forint volt – közölte csütörtök reggel a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel a bruttó átlagkereset 13,9, a nettó átlagkereset 13,7, a reálkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Februárban még a bruttó átlag 14 százalékkal, a nettó átlagkereset 13,8 százalékkal emelkedett. Tehát egyelőre alig lassul a bérdinamika, pedig az év elején még a mostaninál jóval kisebb növekedést vártak az elemzők.

AZ OKTATÁSBAN ZAJLÓ BÉRRENDEZÉS NYOMJA FEL A BÉREKET

Januárban és februárban is 14 százalékot meghaladó volt a keresetek növekedési üteme, ami azért is ért minden elemzőt meglepetésként, mert a szakemberek még jócskán ez alatti dinamikát vártak, elvétve akadt, aki két számjegyű emelkedést becsült volna. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a 14 százalékos bérnövekedés egy átlagos érték, amelyet ha kibontunk, az látható, hogy valójában csak az oktatásban zajló bérrendezés nyomja fel béreket, a versenyszférában 12-13 százalékos az átlagos bérnövekedés, tehát nem általános a jelenség – írja a Világgazdaság a témában. 

A NETTÓ KERESET MEDIÁNÉRTÉKE 354 EZER FORINT VOLT

Ami a konkrétumot illeti, a KSH szerint a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 598 400 forintra becsülhető, 14,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A rendszeres bruttó átlagkereset:

  • a vállalkozásoknál 598 900, ami 13,3 százalékkal,
  • a költségvetésben 588 800, 19,6 százalékkal,
  • a nonprofit szektorban 620 200 forintot tett ki, ez 18,8 százalékkal nőtt egy év alatt.

A bruttó kereset mediánértéke 510 000, a nettó kereset mediánértéke 354 500 forintot ért el, 15,7, illetve 15,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, ami azt mutatja, hogy a nagyobb béremeléseket továbbra is az bérsávokban hajtják végre a cégek.

HÁROM ÁGAZATBAN EGYMILLIÓ FORINT AZ ÁTLAGBÉR

A mostani adatokat ezzel együtt érdemes árnyalni, több szektorban most hajtották végre az éves béremelést. Ezek egyébként a legjobban fizető ágazatok, mint a pénzügyi szektor, az energiaipar és az információ-kommunikáció. Ebben a három ágazatban már egy millió forint fölött van a bruttó átlagkereset. A másik véglet a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás szektor, itt éppen átlépte a 400 ezer forintot a bruttó átlagbér – jegyzi meg a lap.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb