Sport

Akinek állva tapsolt Evander Holyfield: az IBO után a WBO nemzetközi övét is behúzta a szegedi Kis Máté, majdnem botrány lett a meccsből

Kis híján pankrációba fulladt a szegedi Kis Máté péntek este Budapesten megtartott WBO (World Boxing Organization) nemzetközi címmérközése, miután ellenfelénél, a félelmetes ütőerejéről ismert Zeljko Stegic-nél elszakadt a cérna. A bosznia-hercegovinai KO-gép először egy Hollywood-i filmekbe illő színészi alakítással próbálta rávenni a bírót Máté leléptetésére, ezt követően többszöri szabálytalankodással, majd egy bírói figyelmeztetést követő őrjöngéssel zárta a nem kívánt show-t. A civilben rendőrként szolgáló szegedi – aki egyébként 2023 elején a francia-örmény Armen Yepremyan legyőzésével az IBO interkontinentális övét is begyűjtötte – gyakorlatilag úgy szerezte meg a WBO global-címét, hogy szinte el sem fáradt közben.

HIGGADT SZEGEDI, AGRESSZÍV BOSNYÁK, IDEGBAJJAL FŰSZEREZVE

Karrierje eddigi legkeményebb – és mint kiderült, leghisztisebb – ellenfelével nézett szembe a Szeged Sportolója díjas ökölvívó-rendőr Kis Máté (22-1-2), a Vasas Jégcsarnokban megtartott, Evander Holyfield nevével fémjelzett gálán az a Zeljko Stegic (21-1) állt vele szemben, aki 21 eddigi győzelméből 18-at kiütéssel abszolvált. A 34 éves bosnyák klasszis hírnevéhez méltóan agresszíven, robbanékonyan kezdett, rögtön az első másodpercekben egy óriási balhoroggal eltalálva a szegedit. Az már fél perc után tisztán látszott, hogy míg a Szeged Box Club versenyzője a tőle megszokott higgadt, hosszú távú háborúra építő, szurkálós taktikát választja, addig a Bosznia-Hercegovinából érkező bokszoló arra megy rá, hogy néhány bődületes horogütéssel már a meccs elején leüsse a szegedit.

Az utóbbi nem sikerült neki, sőt, a megsemmisítő ütések helyett gyakorlatilag a saját idegeit pusztította el a ringben.

WBC HELYETT MAJDNEM WWE-ÖV LETT A MÁSODIK MENETBŐL

A bosnyákon eluralkodó dühöngés ott kezdődött, amikor az első menetben, egy összeborulást követően a szegedi ökölvívó – szerinte – azt követően találta el, hogy a bíró megállította a küzdelmet. Stegic az állítólagos, időn túli pofon után olyan drámai átéléssel vetette magát a földre, hogy még a Cannes-i Filmfesztiválon is díjazták volna, azonban a mérkőzésvezetőt nem hatotta meg az alakítás. A meccs folytatódott, a bosnyákon pedig elkezdett elhatalmasodni az idegbaj: rángatta ellenfelét, többször fejelni próbált akaszkodás közben, közben pedig egyre nagyobb luftokat ütött, amelyek elől Máté ügyesen eltáncolt.

A furcsa összképet mutató összecsapás közben egyértelművé vált, hogy az IBO regnáló nagyközépsúlyú interkontinentális bajnoka nem csupán Szegeden roppant népszerű, a 2-3000 főt vonzó esemény lelátóján ugyanis csak úgy zengett a Kis Máté név, amely valószínűleg további frusztrációs tényező volt idegeskedő aspiránsa számára.

A kocsmabunyóba hajló második menetben a bíró kétszer is figyelmeztette a folyamatosan szabálytalankodó Stegic-et, aki a másodikat követően letépte magáról a kesztyűket és némi – a WWE pankráció világát idéző – őrjöngés kíséretében feladta a mérkőzést.

MÁR KÉT NAGY VILÁGSZERVEZET NEMZETKÖZI ÖVE IS SZEGEDEN VAN

Az eredmény egy újabb Kis Máté győzelem lett, amely azt jelenti, hogy a szegedi rendőr az IBO után egy másik rangos világszervezet, a WBO global-övét is behúzhatta. Az övet a legendás Kovács “Koko” István, a gála supervisora fűzte Máté derekára, míg a boksztörténelem eddigi legeredményesebb nehézsúlyúja, Evander Holyfield állva tapsolta meg a szegedi büszkeséget.

Mátét közvetlenül a meccs után csíptük el a helyszínen, mint mondta, a Szeged Box Club csapatával úgy tervezték, hogy egy higgadt, az ellenfél pofonjai elől elmozgó taktikával 7-8 meneten keresztül csak fárasztotta volna Stegic-et, majd a fináléban jöhetett volna a megsemmisítő offenzíva. Ehhez képest szokatlanul rövidre sikerült a találkozó, amit abból a szempontból sajnált, hogy nem tudta 100%-osan megmutatni a belefektetett munkát a neki drukkoló közönségnek. Beszélgetésünk végén az immáron két világszervezet nemzetközi övét is birtokló sportoló köszönetet mondott azoknak a szegedieknek, akik otthonról vagy a közönség soraiból szorítottak neki.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb