Sport

Mike Tyson harapta le a fülét, most a szegedi Kis Mátéval szerepel egy gálán – óriási legenda érkezik hozzánk

“Hi Hungary, hi József and Koko” – köszönt be videóüzenetében a “The Real Deal” becenévre hallgató Evander Holyfield, az egyetlen négyszeres nehézsúlyú világbajnok, aki május 24-én Magyarországra látogat, hogy azon a New School Promotion gálán tegye tiszteletét, ahol az IBO interkontinentális bajnok szegedi Kis Máté is küzdeni fog. A legendás sportolót a legtöbb szegedi valószínűleg arról ismeri, hogy ő volt az, akinek Mike Tyson leharapott a füléből egy darabot kettejük történelmi összecsapásán 1997-ben.

ÚJRA RINGBE SZÁLL A SZEGED SPORTOLÓJA DÍJAS IBO-BAJNOK

Tavaly februárban pont a fent említett New School Promotion gáláján – amelynek a Szeged365 volt a kizárólagos médiatámogatója – csatolták a szegedi rendőr-apuka derekára az IBO betöltetlen nagyközépsúlyú nemzetközi bajnoki övét, miután egy Rocky-filmekbe illő ki-ki csatában kipontozta az örmény-francia Armen Yepremyan-t.

A 2020-ban alakult, azóta pedig a hazai profi ökölvívás üstökösének (egyben reménységének) számító szervezet május 24-én tartja következő gáláját, amelyről ma két dolgot is megtudtunk,

  • az egyik, hogy Máté is ringbe fog lépni rajta,
  • a másik pedig, hogy az est (világ)sztárvendége Evander Holyfield lesz.

A két információ a Szeged Sportolója díjas küzdősportoló Facebook posztjából és Holyfield szombat délutáni, magyaroknak címzett videóüzenetéből derült ki.

Máté meccséről többet egyelőre nem árulhatunk el, amint meglesz az ellenfél, jönni fogunk vele, mint a tehervonat.

Aki egy kicsit is szereti a küzdősportokat, valószínűleg örömmel fogadja majd az örök Tyson-rivális videóját, aki a jelek szerint másfél hónap múlva Magyarországra érkezik (a pontos helyszín még nem nyilvános, mi pedig egyelőre nem szeretnénk spoilerezni). A Hollyfield-bejelentkezést IDE kattintva tudod megnézni.

NÉGYSZER VOLT NEHÉZSÚLYÚ VILÁGBAJNOK, HÁROMSZOR SZEREZTE VISSZA AZ ELVESZTETT ÖVÉT

“The Real Deal” az ökölvívás történetének egyik legnagyobb alakja, ő az egyetlen nehézsúlyú, aki háromszor is vissza tudta szerezni elvesztett övét:

  • 1990 és 1992 között a WBA, a WBC és az IBF egyesített bajnoki címét,
  • 1993 és 1994 között a WBA és az IBF címét,
  • 1996 és 1999 között pedig egy harmadik alkalommal a WBA címét is magáénak tudhatta;
  • az IBF címét harmadszor 1997 és 1999 között,
  • a WBA címét pedig negyedszer 2000 és 2001 között.

SOKKOLTA A VILÁGOT, AMIKOR KIÜTÖTTE A BÖRTÖNBŐL VISSZATÉRŐ TYSON-T, AZTÁN TYSON SOKKOLTA HOLYFIELD FÜLÉT…

Legendás az 1996. november 9-én megtartott Mike Tyson elleni meccse, ahol “Vas Miskát” 17 az 1-hez favoritnak tartották a Las Vegas-i fogadóirodák, így nem kis meglepetést okozott, amikor Holyfield a 12 menetesre tervezett címmeccs 11. menetében kiütötte a nagy riválist.

A Las Vegas-i MGM Grand-ban tartott visszavágót a következő év júniusára kötötték le, az első meccsen történt nagy meglepetés miatt még nagyobb figyelem övezte, mint az előzőt. Tysonnak itt sem sikerült felvenni a ritmust, sőt, Holyfield még jobban is kezdett, mint az első meccsükön. Miután simán behúzta az első két menetet, a harmadikban egy egészen szürreális dolog zajlott le, Holyfield visszaemlékezése szerint valahogy így:

“40 másodperc lehetett hátra a menetből, amikor ismét összecsimpaszkodtunk. Mike arca a fejem mellett volt, és éreztem, hogy valami furcsa dolgot művel, mintha próbálta volna a száját a fülemhez közelíteni. Mintha nem is érdekelte volna, hogy a keringőzésünk közben sorra vittem be bordáira az ütéseket, csak a fejét igazgatta. Már épp kezdtem azon gondolkodni, hogy nem kéne-e figyelnem arra, mit is csinál, amikor olyan fájdalmat éreztem, mintha izzó vasat szúrtak volna a fejembe”

– emlékezett vissza Holyfield az eseményekre, hozzátéve, hogy bokszolóként volt ugyan része fájdalomban, hiszen tört be az orra, szakadtak el izmok a vállában, repedt meg a veséje, de egyik sem fájt annyira, mint amit akkor érzett.

Mint kiderült, Tyson fülön harapta riválisát. Két pontot levontak Iron Mike-tól, akit figyelmeztettek is, majd folytatták a harmadik menetet, ám Tyson fogai szinte azonnal újra csattantak, másodszor is beleharapott Holyfieldbe, ezúttal a bal fülébe, másodpercekkel a menet vége előtt. Holyfield ismét nagyot ugrott a harapás miatt, majd szinte egyből jött a gongszó, ezért csak a harmadik menet után állították le a mérkőzést.

A bíró leléptette Tyson-t, így több mint 50 év után először kizárással ért véget egy nehézsúlyú címmeccs.

A botrányos befejezés után kisebb tömegverekedés történt az arénában, amiben többen is megsérültek. Tysont is nyugtatni kellett, olyannyira, hogy a rendőrök állták útját, nehogy nekirontson a győztesnek kihozott Holyfieldnek.

A páros egyébként viszonylag gyorsan rendezte a viszonyát, Holyfield a megcsonkított füle ellenére sem neheztelt Tysonra, számos interjúban is indulatok nélkül, elég objektíven tekintett vissza az 1997-es esetre. 2013-ban még egy reklámban is poénkodtak a harapásos csonkításon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb