Közélet

Összeomlott az orvosegyetemek államvizsgarendszere, Szegeden papíron kellett kitölteni a feladatsort a vizsgázóknak (frissítve)

Kedden összeomlott az állami orvosi egyetemek államvizsgarendszere és a probléma mind a négy orvosi egyetemen, így Szegeden is fennáll – értesült a Telex. A lap szerint a rendszer rosszul számolja a pontokat, volt, akinek papíron kellett megírnia a záróvizsgát elektronikus helyett.

A zarovizsga.hu-n, a négy orvosegyetem záróvizsga-honlapján a következő tájékoztatás jelent meg:

„Tisztelt Hallgatók! A 2024. május 28-i írásbeli záróvizsgán, az elektronikus vizsgáztatás során olyan informatikai hibák jelentek meg, amelyek a dolgozatok értékelését kétségessé teszi. A tesztek értékelése, problémák feltárása folyamatban van. Az érintett karok dékánjaival való egyeztetés után azonnal értesítjük az értintett hallgatókat.”

Annyit tettek még hozzá, hogy megértik a hallgatók aggodalmát és elégedetlenségét, elnézést kérnek és igyekeznek az egész problémára megoldást találni.

SZEGEDEN PAPÍRON ÍRTÁK MEG A VIZSGÁT

444 azt írja, hogy az orvosképzésben az államvizsga három lépcsőből áll: van egy elvileg egységes írásbeli záróvizsga – ez zajlott most kedden –, ezt követi a szóbeli vizsga, ami a lap információ szerint a jövő hét közepén kezdődnek az egyetemeken, majd jön a szakdolgozat megvédése. A két és félórás írásbeli vizsgán egy 5000 kérdéses adatbázisból kell 180-ra választ adni. A lap úgy tudja, hogy a négy orvosegyetemből kettőn, a szegedin és a pécsin papíron töltötték ki a feladatsort a vizsgázók, míg a másik kettőn, Debrecenben és a SOTE-n online feladatkitöltés volt. Ez utóbbi két helyen állítólag leadáskor ”semmisültek meg„, más szóhasználat szerint ”vesztek el” a feladatsorok.

FRISSÍTVE: RENDBEN ZAJLOTT A VIZSGA SZEGEDEN

Cikkünk megjelenése után felkeresett bennünket az egyik Szegeden vizsgázó orvostanhallgató, aki azt írta, hogy Szegeden az egész évfolyam zavartalanul megírta papíron a záróvizsgát. Szegeden és Pécsen eleve csak papíron zajlott. (Pesten és Debrecenben írták számítógépen csak, és ott merült fel a szóban forgó probléma.) “A Pesten és Debrecenben felmerült technikai problémáról mi, szegedi hallgatók kedd este, pletyka szinten hallottunk, a pesti végzős ismertségek által. Hivatalos információt nem kaptunk még mi se, mi lesz a végső megoldás, de ez ma délután 4 óráig ki fog derülni” – írta olvasónk, aki hozzátette, hogy mind a négy orvosi egyetemen más időpontban zajlanak a szóbeli államvizsgák és a szakdolgozat védések. A szegediek a szakdolgozat védésen túl vannak, márciusban voltak. A szóbeli államvizsga pedig szerdán és csütörtökön zajlanak, szóval a fél szegedi évfolyam szerdán már teljesítette az egyetemet, és délután a hagyományokat követve megfürödtek a szökőkútban. (A Múzeum előttiben, mert a Dugonics téri nem volt beüzemelve még.) Ma pedig az évfolyam másik fele is elmegy a szóbeli államvizsgára, és utána már a Dugonics téri szökőkútban fognak ünnepelni. Szívből gratulálunk a végzős orvostanhallgatóknak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb