Szegedi Arcok

Meglepetés: ismét Szegedre jön Karikó Katalin (frissítve)

A Szegedi Tudományegyetem közel 30 könyves programmal – 13 napon át, 5 helyszínen – kapcsolódik be a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozatába – írja az egyetem honlapján, ahol szót ejtenek arról is, hogy Karikó Katalin ismét Szegedre jön.

Szegeden 2024. június 6-tól indult és 25-ig tart a könyvünnep, melynek része – többek között – 9 középiskolai rendhagyó óra, 25 kitelepülés, néhány zenei program. Kiemelték, hogy a 20 helyszínen mintegy száz könyves rendezvényt, hét kisebb-nagyobb kiállítást magába foglaló programkavalkádhoz a Szegedi Tudományegyetem is hozzájárul „Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében. Az egyik könyves program díszvendége pedig a Nobel-díjas tudós lesz.

A KÖNYV MINT TANKÖNYV

Azt írják, hogy A KÖNYV mint TANkönyv új témakörét új könyves beszélgetőhelyeken – az SZTE JGYPK széképületében a Tankönyvmúzeumban és az Interaktív természetismereti Tudástárban, valamint az SZTE Füvészkertben – tárgyalják majd meg az érintettek. E tankönyves rendezvények lesz a díszvendége a Nobel-díjas Karikó Katalin. Hozzátették, hogy Karikó Katalin diákkorának iskolai relikviáit az SZTE TIK-ben a Nobel-díja köré szervezett állandó kiállításon, valamint az SZTE Tankönyvmúzeumában és az SZTE Füvészkertben rendezett kamarakiállításon is megtekinthetik az érdeklődők.

A KÖNYVEK TANULMÁNYOZÁSÁBAN SEGÍT MAJD KARIKÓ KATALIN

A fent is kiemelt módon tehát a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje is csatlakozik az Ünnepi Könyvhét programjaihoz. Németh Anikó, igazgató ma a Rádió 88-nak elmondta, a pénteki eseményen a biológiakönyveket tekintik át egy különleges nézőpontból. A hagyományos, régi tankönyvektől jutnak majd el a digitális tankönyvekig. A könyvek tanulmányozásában Karikó Katalin, Nobel-díjas kutatóbiológus segíti majd az elsősorban szakmai közönség tagjait.

FRISSÍTVE: KÖNYVDEDIKÁLÁS IS LESZ

A „European University Alliance for Global Health”, vagy röviden EUGLOH egy 9 egyetemből álló szövetség, melynek célja a globális egészség fejlesztése interdiszciplináris tudományokon keresztül. A szövetség tagjai minden évben összegyűlnek, hogy személyes megbeszéléseken és szakmai konferencián vegyenek részt. Idén városunk és a Szegedi Tudományegyetem ad otthont a találkozónak, amelyen a szövetség tagjai, az SZTE vezetői, a Pasteur Intézet és a WHO képviselői, valamint Karikó Katalin és Anne L’Huillier Nobel-díjas kutatók is részt vesznek. A csütörtök reggeli eseményen Karikó Katalin dedikálja könyvét (Áttörések – Életem és a tudomány) a Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább című kiállításon is.

Karikó Katalin egyébként áprilisban járt legutóbb Szegeden:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb