Mindenmás

Napi pakk: az esőt felváltja ma a napsütés Szegeden, és szurkolásra felkészülni, indul a kajak-kenu EB a Maty-éren

A napot ugyan esővel tarkítva kezdjük, de délutánra már a nap is kisüthet Szegeden. Még szerencse, hiszen ma indul a gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokság a Maty-éren. Az izgalmas sportesemény mellett a kulturális élmény sem marad el városunkban, új néprajzi állandó kiállítás nyílik a Móra Ferenc Múzeumban. Reggelizz bőségesen és vágj bele a mai napba, meghoztuk a Napi pakkot!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kívánunk minden kedves Villő, János és Leó nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 95 éve, 1929 – ben megszületett a zsidó származású, holland Anne Frank, akit a náci megszállás alatt írt naplója tett világhírűvé.
  • 100 éve, 1924 – ben Miltonban (Massachusetts) megszületett idősebb George Bush, az USA 41. elnöke.
  • 81 éve, 1943 – ban megszületett Benkő László, Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas zenész, billentyűs, zeneszerző (Omega zenekar).
  • 60 éve, 1964 – ben halálra ítélték Nelson Mandela fekete bőrű jogi aktivistát és államfőt.
  • 59 éve, 1965 – ben a Beatles tagjai MBE érdemrendet kaptak II. Erzsébet angol királynőtől.
  • Ma 45 éves Gáspár Laci énekes.
  • 21 éve, 2003 – ban meghalt Gregory Peck Oscar díjas amerikai színész (Őfelsége kapitánya, A rettegés foka).
  • 175 éve, 1849 – ben Lewis Haslett szabadalmaztatta a gázmaszkot.
  • 1904. június 12-én avatták fel Tisza Lajos szobrát a Széchenyi téren.

A MAI NAPOT SEM ÚSSZUK MEG SZÁRAZON SZEGEDEN

Szerdán napközben sok lesz a felhő, főként délen és a középső tájakon. Az előrejelzések szerint Szegeden egy-egy zápor, és zivatar is előfordulhat napközben. Délután egyre jobban csökken majd a csapadékhajlam: felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északi-északnyugati szél. Napközben 20 és 25 fok közé melegszik a levegő.

MA INDUL A KAJAK-KENU EB

Harmincnyolc ország versenyzői vesznek részt a szerdán kezdődő gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon a szegedi Maty-éri pályán, amely az utolsó nemzetközi verseny a párizsi olimpia és paralimpia előtt – közölte Szakács Bálint, a szervezőbizottság elnöke az eseményt megelőző keddi sajtótájékoztatón.

MA ÚJ KIÁLLÍTÁS NYÍLIK A MÓRA FERENC MÚZEUMBAN

Új néprajzi állandó kiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton bemutatják többek között a szegedi papucsok világát, a kékfestő és késes mesterséget, de a látogatók megismerhetik a szőlő- és paprikatermesztés hagyományait is. Emellett izgalmas audiovizuális eszközök segítségével népmeséket és népdalokat is hallgathatnak, valamint „beszélő tárgyakat” és interaktív térképet is böngészhetnek. A „Régi dolgok – A szögediség fundamentuma” című kiállítást június 12-én, szerdán 11 órakor nyitják meg, tudtuk meg a Móra-múzeum munkatársaitól.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb