Közélet

Orbán-Stoltenberg nyilatkozat: Magyarország nem blokkol olyan NATO-döntést, amiben a többiek egységesek (videóval)

Közös nyilatkozatot tett szerdán délelőtt Orbán Viktor és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, miután a katonai szövetség vezetője váratlanul Budapestre érkezett. Stoltenberg gépe kedd este szállt le, Orbán pedig először hétfői interjújában beszélt a látogatásról, ezután került fel a hír a NATO honlapjára is.

“Közismert okokból magas reputációja van a főtitkárunknak Magyarországon” – kezdte a nyilatkozatot Orbán és elmondta, áttekintették az ország és NATO viszonyát, jelenleg 1300 magyar katona vesz részt a szövetség valamelyik hadműveletében – írja a HVG.

NEM BLOKKOLUNK

Minden vállalt kötelezettségünket teljesítünk, a védelmi kiadások meghaladják a GDP 2 százalékát, ellátunk légtérrendészeti feladatokat a régióban és összekötő NATO-nagykövetség vagyunk Közép-Ázsia felé. Ezeket a vállalásainkat a jövőben is teljesíteni fogjuk. Az orosz-ukrán háború ügyében a magyar álláspont közismerten eltér a többi NATO-tagállamétól, ezt Magyarország tudomásul veszi és Orbán hálás a főtitkárnak azért, hogy az álláspontját minden fórumon elmondhatja. “Magyarország nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a szerintünk észszerű döntésektől, de a többi tagállam szorgalmazza” – mondta a miniszterelnök.

NEM LEHET KÖTELEZŐ A NATO TERÜLETÉN KÍVÜLI AKCIÓKBAN VALÓ RÉSZVÉTEL

Orbán büszkén bejelentette, hogy Stoltenberg a tárgyaláson megerősítette, nem lehet kötelezővé tenni a tagállamok számára a NATO területén kívüli akciókban való részvételre. Igaz, ez eddig sem volt kötelező, a miniszterelnök azonban úgy értékelte, fontos garancia ez Magyarország számára.

Előzetesen a vizit pontos céljáról nem közölt információkat a NATO, a főtitkár azonban a Bukaresti Kilencek (B9) rigai csúcstalálkozóján megosztott pár részletet. Az Euronews tudósítása szerint Stoltenberg azt mondta, főtitkárként a munkája része, hogy meglátogassa a NATO-tagországok vezetőit és megbizonyosodjon arról, hogy egyetértenek-e. Ez utóbbi egyáltalán nem biztos, hiszen az elmúlt években számtalan feszültség terhelte a katonai szövetség és Magyarország viszonyát.

40 MILLIÁRD EURÓ UKRAJNÁNAK

Jens Stoltenberg kijelentette, hogy a szövetségnek továbbra is támogatnia kell Ukrajnát, és reményét fejezte ki afelől, hogy a tagországoknak sikerül meghozniuk a „védelemhez és elrettentéshez” szükséges döntéseket. A főtitkár hangsúlyozta: a NATO nemcsak a kiképzésekben vett részt, hanem hosszú távú pénzügyi kötelezettségeket is vállalt. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Oroszország 2022-ben indított teljes körű inváziója óta a szövetség tagországai évente 40 milliárd euró értékű katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, és ezt a támogatási addig kell fenntartani, amíg szükséges.

Jens Stoltenberg kedden részt vett a Bukaresti Kilencek rigai csúcstalálkozóján, ahol teljes támogatásáról biztosította a NATO keleti szárnyának országait egy esetleges külső támadás esetén. „A NATO-nak megvannak az erői, készletei, képességei és politikai akarata, hogy megvédjen minden szövetségest” – mondta a főtitkár.

Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb