Szegedi Arcok

“Esze ágában sem volt magáról könyvet írni” – Karikó Katalin mesélt életrajzi művéről, s az is kiderül, hol dedikál Szegeden legközelebb a kutatónő

Mint megírtuk, Karikó Katalin az életútját bemutató könyv jogdíjaiból nagyvonalú felajánlást tett, mintegy 20 ezer dollárt meghaladó összeget adományozott az SZTE Klebelsberg Könyvtár javára. Az alkalomból péntek délelőtt ünnepséget is rendeztek az első Nobeldíjas magyar nő, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora számára, ahol Karikó Katalin mesélt saját könyvélményeiről, az életrajzi mű születéséről, s az is kiderült, hol találkozhatunk a tudóssal és dedikáltathatjuk a kötetet. 

KARIKÓ KATALIN ÖRÖMMEL BÚJTA DIÁKKÉNT IS A TANKÖNYVEKET

Karikó Katalin elmesélte, mikor még ő diák volt, diafilmeket kölcsönzött ki a könyvtárból, valamint az ismert ifjúsági lányregényeket takaró pöttyös és csíkos könyveket. Felidézte, még emlékszik arra, hogy annak idején az SZTE Klebelsberg Könyvtár helyén egy sportpálya volt, most pedig a tudás bázisa, számos könyvnek ad otthont a bibliotéka. Mint a tudós bevallotta, ő mindig szeretett tanulni, örömteli izgalommal töltötte el, ha a tanév elején megkapta tankönyveit, s azokat végiglapozva arra gondolt, hogy az év végére mennyi mindent fog megtanulni.

Hozzátették, Karikó Katalin általános – és középiskolai tankönyveibe és egyetemi jegyzeteibe bele is kukkanthatnak az érdeklődők az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tankönyvmúzeumában.

“MÉG MINDIG HIHETETLEN, HOGY EZ RÓLAM SZÓL”

A péntek reggeli ünnepi eseményen Karikó Katalin beszédében megköszönte a könyvtártól kapott “Örökös Könyvtári Tag” címet, mely segítségével teljes hozzáférést kapott a könyvtár anyagához, beleértve az online tartalmakat is. Mint mondta, nagy örömmel ajánlotta fel a bibliotéka számára az életútját bemutató könyv jogdíjaiból a mintegy 20 ezer dollárt meghaladó összeget. Ugyanakkor megköszönte a TIK aulájában található, róla szóló kiálltás létrehozását is. “Itt vagyok és még mindig hihetetlen, hogy ez rólam szól” – árulta el a kutatónő.

ELŐSZÖR ESZE ÁGÁBAN SEM VOLT ÖNMAGÁRÓL KÖNYVET ÍRNI

Mint elmesélte, esze ágában sem volt könyvet írni magáról, pedig többen is megkeresték már korábban ezzel az ötlettel. Végül a lányának adott zöld utat, hogy szervezze meg az életrajzi mű megírásának körülményeit. Ő elment egy ügynökséghez, akik meg is találták a megfelelő embert, akinek a tolmácsolásában megismerhetjük Karikó Katalin életét. A munkafolyamat során többször is átdolgozták a történetet, Karikó Katalin és a lánya is beszállt a javításba, mint a kutatónő elárulta, a mű elejét legalább tízszer dolgozták át, mire megszületett a végleges változat. “Volt, hogy a szerkesztők túl hosszúnak találták, akkor kivágtak belőle részeket. Majd jogászok vizsgálták felül, hogy jogilag is minden rendben legyen benne. A végén már azt sem tudtam, hogy kinek, miről is fog szólni ez a könyv” – idézte fel a könyv születésének folyamatát Karikó Katalin.

MÉG VIETNÁMI NYELVEN IS OLVASHATÓ AZ ÉLETRAJZI MŰ

Hozzátette, az angol verzióból például kivetették a magyar neveket, melyeket a magyar fordításba Karikó Katalin visszarakatott. Az „Áttörések – Életem és a tudomány” című memoár ma már 13 nyelven elérhető, a magyar, angol, francia és más európai nyelvek mellett például vietnámi nyelvre is lefordították.

KARIKÓ KATALINT AZ TESZI BOLDOGGÁ, HA KÖNYVE INSPIRÁL, MÁSOKAT LELKESÍT A TUDOMÁNYOS MUNKÁRA

A tudós azt is elárulta, számára a könyvvel kapcsolatban azok a legkedvesebb visszajelzések, amikor más kutatók arról számoltak be, az életrajzi művet olvasva sokkal nagyobb lelkesedéssel vetették bele magukat munkájukba, s rájöttek, miért is akartak egykor kutatók lenni. Hiszen kuttaónak lenni öröm, nem az előléptetések és a kitüntetések számítanak, hanem az a pozitív hatás, amit a tudomány által elérhetnek. Az igazi kutatót ez lelkesíti, ez teszi boldoggá.

KARIKÓ KATALIN SZOMBATON A DUGONICS TÉREN DEDIKÁL

A rendezvényen végül egy jó hírt is bejelentettek azoknak, akik szeretnének Karikó Katalinnal személyesen találkozni. A kutatónő ugyanis az Ünnepi Könyvhét keretein belül, június 15-én, szombaton 9:30-tól, a Dugonics téren, a Rektori Hivatal előtt dedikálja Az „Áttörések – Életem és a tudomány” című életrajzi könyvét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb