Közélet

Reagált Mórahalom önkormányzata, miért nem tudnak segíteni a hétvégi viharban megsérült településükhöz tartozó tanya lakójának

Több ház is lakhatatlanná vált szombat éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt. Mint korábban megírtuk, a vihar alatt belecsapott a villám egy mórahalmi tanyába is, ahol ennek következtében minden elektromos eszköz odalett, sőt, a vihar a tetőt is tönkretette. Mint az érintett ingatlan lakója az egyik szegedi csoportban leírta, az önkormányzattól már kértek segítséget, de eddig sajnos visszajelzést sem kaptak. Erre reagált most Mórahalom önkormányzatának sajtóosztálya, mivel elindult egy adománygyűjtés, illetve nagy vitát generált a közösségi oldalon magának az önkormányzatnak a szerepe az ügyben.

AZ INGATLAN TULAJDONOSA KÉRHET ÖNKORMÁNYZATI SEGÍTSÉGET

Mint Mórahalom önkormányzatának sajtóosztálya megkeresésünkre elmondta, kiemelt fontosságú számukra, hogy támogassák a tanyavilágban élőket, legyen szó viharkárról, vagy éppen régi tanyaépületek felújításáról. Ennek a módja azonban rendelettel van szabályozva, ami szerint eljárhatnak. Eszerint maga az ingatlan tulajdonosa kérvényezheti az önkormányzattól a támogatást. Ebben az esetben azonban ez nem történt meg.

A KÁROSULT NEM TUDJA IGAZOLNI, MI ALAPJÁN HASZNÁLJA AZ INGATLANT

A szóban forgó tanya ugyanis más ember tulajdonában van papírok szerint, akinek a hollétéről nem tud az önkormányzat, az ingatlan már jó ideje elhagyatott állapotban van. Az illető, aki az egyik szegedi csoportban azt írta, hogy az önkormányzattól nem kaptak eddig segítséget, s ezért nagyon hálás lenne bármiféle támogatásért, nem a tanya tulajdonosa, hivatalosan be sincs jelentve a szóban forgó ingatlanba, lakcíme máshol van, nem tudja igazolni, mi alapján használja azt.

AZ ÉPÜLET ROSSZ ÁLLAPOTA FELTÉTELEZHETŐEN A TÖBB ÉVES LAKATLANSÁGBÓL ADÓDIK

Mint a sajtóosztálytól megtudtuk, az tény, hogy a szombat éjszaka megkezdte a tetőt a szél, de villámcsapásról szó sincs, sehol, semmiféle égésnyom nem mutatkozik az épületen. A helyszínen kint voltak az önkormányzat szakemberei, akik környezettanulmányt végeztek, felmérték a keletkezett károkat. „Feltételezhető, hogy az épület rossz állapota a több éves lakatlanságból adódik. A tűzoltók nem oltottak semmit, mert a falak teljesen szárazak. A beázás nyomok egy része sem most keletkezett, azok több hónaposak, vagy évesek. A gipszkarton leszakadása is valószínűsíthetően vágás nyomán keletkezett, nem a viharkárból. A tanyán az áramellátás feltételeinek meglétére sincsen bizonyíték“ – részletezte az önkormányzat tapasztalataikat.

AZ ÖNKORMÁNYZAT SEGÍTI A MÓRAHALMI TANYATULAJDONOSOKAT

Hozzátették, a helyzetet nehezíti, hogy sokan az illető segítségére siettek, s most az önkormányzathoz futnak be az adományok, de jelen körülmények között nem tudnak értük semmilyen garanciát vállalni. „Mi segítünk a bajbajutott tanyatulajdonosoknak. Újítunk fel tanyákat önkormányzati forrásból, hogyha valakinek életveszélyessé válik a tanyája és a lakhatási feltételek nem biztosítottak, de azt a tulajdonosnak tudjuk biztosítani. A szociális rendelet szerint félmillió forintot kérvényezhetnek egy alkalommal, amit szükség szerint megismételhetnek“ – mondta el Mórahalom önkormányzata.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb