Kikapcs

Egyszerre borult zöldbe a REÖK és a Kínai Nagy Fal

Csütörtök este minden előzetes bejelentés nélkül, egyszer csak “zöldbe borult” a REÖK Palota, a meseszép fényfestés kapcsán rengetegen kérdeztétek, milyen program része volt. Mint kiderült, Írország nemzeti ünnepe, a Szent Patrik nap kapcsán tündökölt az 1907-ben, Magyar Ede tervei alapján épített meseszép, szecessziós épület.

MI A KÖZÖS BENNÜK? KÍNAI NAGY FAL, SIDNEY-I OPERA, REÖK PALOTA?

Idén tizenkettedik alkalommal borultak zöldbe a világ ikonikus épületei Írország nemzeti ünnepén, március 17-én. A nemzetközi összefogást jelképező Szent Patrik napi díszkivilágítási kampányba idén a Reök-palota is bekapcsolódott – mint Facebook oldalukon írják, olyan világhírű nevezetességekkel egyetemben öltöztek smaragd díszbe,

  • mint a Kínai Nagy Fal,
  • a Sydney-i Opera,
  • a párizsi Sacré Cœur,
  • vagy épp a Halászbástya.

Apropó, a többiek. Így nézett ki a másik négy helyszín, szintén zöldbe borulva, a fenti felsorolás sorrendjében:

SZENT PATRIK, AVAGY ÍRORSZÁG VÉDŐSZENTJE

Szent Patrik napja (írül Lá ’le Pádraig vagy Lá Fhéile Pádraig) évente tartott ünnep Szent Patrik, Írország egyik védőszentje tiszteletére, az írek legfontosabb nemzeti ünnepe. Március 17-én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt.

Szent Patrik (kr. u. 387 – 486) Maewyn Succatként született a római uralom alatt lévő Britannia provinciában. Ír fosztogatók rabolták el, és eladták rabszolgának, ahol juhokat kellett őriznie. Megszökött, Britanniába ment, és egy kolostorban lelt menedékre. Pappá válásakor vette fel a Patricius nevet. Egy jelenés biztatására visszatért Írországba, hogy az ott élő pogány íreket a keresztény hitre térítse. Szent Patrik Írország fő védőszentje, és egy legenda szerint ő lesz az, aki ítélkezik az írek felett az ítélet napján.

Szent Patrik napja munkaszüneti nap többek között Észak-Írországban, Írországban, Montserratban és Új-Fundland és Labrador kanadai tartományban. Kanada többi részén, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban sok helyen megünneplik, de nem hivatalos ünnepnap.

Borítókép: REÖK Szeged (FB)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb