A fejlődés útján a Pick Szeged Zrt. – egy 2,5 milliárdos kutatási program zárult le a cégnél
A szalámigyártás teljes folyamatát felölelő, a Szegedi Tudományegyetemmel közös kutatási program zárult le a Pick Szeged Zrt.-nél – közölte csütörtökön a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója Szegeden.
Takács István a 2017 őszén indult, 2,573 milliárd forintos összköltségű projekt eredményeit bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a cég új szalámigyárat épít Szegeden, a projekt részben ehhez kapcsolódott.
SZÁMOS KUTATÁS ZAJLOTT A GYÁRNÁL
Mint kiderült, a cégnél és az egyetemen folyó kutatások során:
- vizsgálták a különféle húsalapanyagok vízleadását,
- dolgoztak a füstölési eljárás optimalizálásán, ennek érdekében egy tesztüzemet is építettek.
- A kutatók elvégezték a csak a Pick szalámira jellemző természetes penészkultúra standardizálását, ezzel biztosítva, hogy az új szalámiüzemben gyártott szárazáruk is a hagyományos kiváló minőséget képviseljék majd.
- A klímatechnológia optimalizálásával a szakemberek olyan megoldásokat találtak, mellyel csökkenthetőek az energiaköltségek.
- A celofáncsomagolásra és a szalámirúd két végének lezárására automatizált módszert dolgoztak ki,
- átalakították a szeletelt szalámitermék csomagolását, 14 százalékkal csökkentve a csomagolóanyag-igényt.
AZ OKTATÁSBAN IS SZOROS A KAPCSOLAT
Az SZTE és a Pick munkatársai mindezek mellett foglalkoztak a húskészítmények eltarthatóságának növelésével, valamint új, magasabb hozzáadott értékű húskészítmények kifejlesztésével, azok előállítási technológiájának kidolgozásával is – ismertette a vezérigazgató. Takács István hangsúlyozta, a vállalat és az egyetem a műszaki-technológia-, folyamat-, termékfejlesztés területén továbbra is együttműködik. Emellett a cégnek az oktatásban is szoros a kapcsolata az SZTE-vel, mert a magyar élelmiszeriparnak és a Pick Szeged Zrt.-nek is szüksége van a jól képzett szakemberekre.
Forrás: MTI, Pick Szeged Zrt. Sajtó