Gasztro

Óriási szegedi büszkeség: Két Michelin-tányér is érkezett a Napfény Városába!

Két szegedi étterem is Michelin-tányért kapott ma este, a Michelin Guide Magyarország csütörtöki díjátadóján ugyanis az Alabárdost és az Alkimista Kulináris Műhelyt is az ajánlott kategóriába sorolta a világ legmeghatározóbb, nemzetközi gasztrokalauza. A legrangosabb minősítésnek számító Michelin-csillagra még várnunk kell a Napfény Városában, ezt hét fővárosi hely mellett két vidéki étterem kapta meg, a tatai Platán Gourmet és az esztergomi 42.

“Örömmel jelentjük be, hogy A Michelin Guide – mint a galaxis legtekintélyesebb gasztronómiai kalauza – a 2022-es magyar nemzeti válogatásban ajánlott étteremként jelöli az Alkimistát! Hatalmas öröm nekünk, s reméljük Szegednek is: ebben a városban étterem még soha ezelőtt nem teljesített ilyen magas nemzetközi színvonalon” – írta csütörtök esti Facebook posztjában az Alkimista Kulináris Műhely, akik a másik szegedi ajánlottnak, az Alabárdos csapatának is gratuláltak. Az utóbbi étterem egyelőre még nem reagált az örömhírre, amint megteszik, cikkünk frissülni fog.

Idén először Magyarország egészéről jelentetett meg étteremlistát (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely eddig csupán a budapesti éttermekről közölt minősítést – írja az Index. Ennek eredményeként már két vidéki Michelin-csillagos éttermünk van, az egyikük két csillagot is kapott.

Idén a következő éttermeket díjazták:

Egy Michelin-csillagot kapott:

  • 42 Éterem (Esztergom, séf: Barna Ádám),
  • Bábel (séf: Kaszás Kornél),
  • Borkonyha Wine Kitchen (séf: Sárközi Ákos),
  • Costes (séf: Koppány Levente),
  • Essencia (séf: Tiago Sabarigo),
  • Rumour (séf: Rácz Jenő),
  • SALT (séf: Tóth Szilárd).

Két Michelin-csillagot kapott:

  • Platán, Tata (séf: Pesti István),
  • Stand (séf: Széll Tamás, Szulló Szabina).

A Bib Gourmand díjat, amely a Michelin előszobája, és sokak szerint nehezebb megkapni, mint a csillagot, és sokkal könnyebb elveszteni, a következő éttermek kapták:

  • Anyukám mondta,
  • Casa Christa,
  • Kistücsök Étterem,
  • Macok,
  • Mór24,
  • Sparhelt.

A Michelinnél az egy-kettő-három csillag a legmagasabb kategória, ezt kapják a világ legjobb éttermei, ehhez rengeteg szakmai kritériumnak kell megfelelni. A Michelin Big Gourmand kategóriába az alacsonyabb árfekvésű, de különleges vendéglátóhelyek kerülnek, ezeknél már kevesebb a megkötés. A Michelin-tányéros helyek – amelyek közé ezentúl az Alabárdos és az Alkimista is tartozik – az úgynevezett „felkeresendő” kategóriát gazdagítják. A Michelin-tányérok kiosztásánál jellemzően érdekes, különleges gasztronómiai megoldásokat, ínyencségeket keresnek.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb