BUÉK2021Kikapcs

Szeged365 Cinema extra: 5 őrült házibulifilm Szilveszterre

Úgy megy el 2020, amilyen volt az egész év: megszorításokkal, hangulat nélkül, valahogy úgy, ahogy sosem tudtuk elképzelni. Nem lesz tűzijáték, nem lesznek hatalmas házibulik és utcabálok, de épp azért, hogy mégis egy kicsit partyhanguatban teljen ennek a sok szempontból elátkozott évnek az utolsó éjszakája, hoztunk öt remek filmet, amelynek a résztvevői – egy kicsit helyettünk is – úgy buliznak, mintha nem lenne holnap!

HÁZIBULI (1980)

Mi mással kezdhetnénk a sort, mint a 80-as évek kultikus francia filmjével, a fiatal Sophie Marceau-val felálló Házibulival? A film alapötlete az hogy a 13 éves Vic élete első házibulijába készül, ahol nemcsak a zene és a tánc, hanem az első szerelem is várja. A kérdés csak az: vajon egy tinédzser a szerelemben meddig mehet el, hol érnek véget a szülők által felálított korlátok, és a saját félelmek az ismeretlentől. 

MOSZKVA TÉR (2001)

A Megáll az idő felejthetetlen házibulija mellett egy másik magyar fimet, a Moszkva teret választottuk be a listára. Sokunknak ismerős még az az időszak, amikor egyszerűen nem lehetett hol szórakozni, így csak a házibulik maradtak a dühöngeni vágyó fiatalságnak.

A Moszkva tér is éppen erről a korszakról szól: 1989 tavaszán az ország változások előtt áll, állandó kapkodások jellemzik a helyzetet szinte minden területen. Petya, az érettségi előtt álló gimnazista most ünnepli 18. születésnapját. Barátaival a Moszkván találkoznak, hogy hozzájussanak a buli címekhez, aztán fel a hegyre, buliról bulira, majd hajnalba újra a Moszkva térre egy reggeli hamburgerre, majd tűzés haza.

PROJECT X – A BULI LESZABADUL (2012)

A házibuli filmek pápája sem maradhat le a listáról. Három végzős gimnazista elhatározza, hogy megszervezi a város legnagyobb buliját, és legnagyobb meglepetésükre, tervük valóra válik. A buli egyre nő, egyre vadabb lesz, és beszippant mindent és mindenkit, aki a közelébe kerül. Őrületes zenék, fantasztikus hangulat és gátlástalan poénok: szóval van itt minden, ami egy őrületesen jó bulihoz kell!

BABYSITTING – A FELVIGYÁZÓ (2014)

Már megint a franciák! Bár a bulizásról nem épp ez a nemzet jut eszünkbe legelőször, de azért úgy tűnik, valamit nagyon tudnak ezek a gallok. Bár az amúgy zseniális Babysitting nem csak és kizárólag egy házibuliról szól, de minden bonyodalom kiindulópontja az, hogy a képregényrajzoló Franck elvállalja dúsgazdag főnöke házának és gyermekének felügyeletét a hétvégére. A gond csak az, hogy épp erre az időpontra esik főhősünk szülinapja, így a barátok meglepik egy oltári házibulival. Found footage vígjáték, a legjobb fajtából, egyszerűen kihagyhatatlan!

BOOKSMART – ÉRETLENSÉGI (2019)

Feltűnt már, hogy minden party-film fiúk/férfiak főszereplésével készült? Hát akkor itt az ellenpélda: a Booksmart éppen arról szól, hogy két elittanuló csajszi az érettségi előtt rájön arra, hogy jó lett volna kicsit többet élvezni az életet, és kevesebbet törődni a sulival. Hogy bepótoljanak négy évnyi nem-partizást egyetlen éjszaka alatt, őrült kalandra vállalkoznak, amihez nem lehet elég éretlennek lenni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb