BUÉK2021Szegedi Arcok

Szegedi Arcok best of: akikre büszkék voltunk 2020-ban

Hogy mi jut eszébe 10-ből 9 embernek Szegedről? Napfény, fergeteges fesztiválok, mediterrán hangulat, az ország legjobb egyeteme, gyönyörű lányok, halászlé, paprika, szalámi, meseszép belváros és talán a legfontosabb: hősies, segítőkész, okos városlakók. Következzen a Szegedi Arcok rovatunkból – a teljesség igénye nélkül – 10 igazán inspiráló szegedi, akikre méltán lehettünk büszkék 2020-ban!

SZEGED DÍSZPOLGÁRA 2020: DR. KATONA MÁRTA GYERMEKORVOS

A közismert, 44 éve a pályán lévő szegedi professzorasszonynak rengeteg pici baba és kisgyermek köszönheti az életét. Dr. Katona Mártával az idén több interjút is készítettünk (sőt, holnap reggel, mint Szeged díszpolgára ő fog köszönteni Benneteket, Szeged365 olvasókat az új évben), következzen most az, amelyet Szeged Napján adott nekünk:

A SZEGEDIEK TÜNDÉRI DOKTORNÉNIJE: DR. TAJTI ZSANETT

Nap, mint nap életeket ment, életekért harcol, gyermeki életekért küzd, itt, a Napfény Városában. Dr. Tajti Zsanett, gyermekgyógyász, gyermekintenzív terápiás szakorvos, anya, feleség, 2020 leginspirálóbb hétköznapi hőse. Hivatása az egyik legfontosabb és legmegterhelőbb hivatások közé sorolható. A szegedi Gyermekintenzív Osztályon dolgozó Tündéri Doktornéni azonban még a legnehezebb helyzetekben is remekül veszi az akadályokat:

AKI PAPÍRON IS PÉLDAKÉP: DR. LETOHA TAMÁS

Genetikai rendellenességben szenvedő gyermekek gyógyulásáért dolgozik, a koronavírust kutatja, egyedüli magyarként vesz részt a világ egyik legkomolyabb gyógyszerkutatási projektjében, elnyerte az Év Példaképe díjat, közben még arra is maradt energiája, hogy tavasszal a bajba került Mars téri kiskereskedőknek segítsen. Dr. Letoha Tamás nem semmi fickó, büszkék vagyunk rá, már csak azért is, mert rengeteg őszinte, szókimondó interjút adott nekünk 2020-ban (az év legolvasottabb cikke is hozzá köthető, egészen konkrétan 227.549 kattintással és 53.000 Facebook like-kal). Íme a legutóbbi, már csak azért is, mert sajnos bőven van aktualitása:

AKINÉL ÉRIK A NOBEL-DÍJ: DR. KARIKÓ KATALIN

Adják ennek a nőnek a Nobel-díjat – twittelte ki a világhírű evolúcióbiológus, Richard Dawkins karácsony utolsó napján Karikó Katalinról, egykori szegedi kutatóról, aki a Pfizer – BioNTech neveivel fémjelzett, amerikai vakcina kifejlesztésében kulcsfontosságú szerepet játszott. Minden tiszteletünk a Szegedi Tudományegyetemen végzett, majd az évekig a Szegedi Biológiai Kutatóintézetben dolgozó tudósnőé, nagyon büszkék vagyunk rá!

A SZEGEDI LÁNY, AKINEK A KÜRTŐSKALÁCSA LENYOMTA KALIFORNIÁT

Szabó Szandra öt évvel ezelőtt döntött úgy, hogy szerencsét próbál Amerikában. A szegedi lány nagymamája receptjére építette karrierjét és nagyon úgy tűnik, bejött. Egy igazi, szegedi sikersztori Szandrával és a kürtőskaláccsal, Disneyland szomszédságából:

AKIT IMÁDTATOK 2020-BAN: AZ EXATLON – GYŐZTES KICK-BOX TÜNDÉR, AKI MÉG A KONYHÁBAN IS PARÁDÉS

Ha van olyan szegedi, aki még Dr. Letoha Tamásnál is többet szerepelt nálunk, az a kick-box világbajnok, Exatlon-győztes rendőrnyomozó, Busa Gabi. Jártunk vele szabadtéri kick-box bemutatón, sütöttünk vele mennyei édességeket, egy hete megmutatta a karácsonyfáját, egy szóval, a mindennapjaink részévé vált. Az alábbi interjút az Exatlon megnyerése után kértük tőle, az olvasottsági adatok alapján imádtátok:

AZ ÉV SPORTOLÓJA SZEGEDEN, 2020-BAN: KIS MÁTÉ

Busa Gabival és Dr. Letoha Tamással vetekedett cikkmennyiségben az Év Sportolója 2020 díjas Kis Máté, aki egyszerre áll helyt apaként, rendőrként és ökölvívóként. Imádjuk a fejét, igazi szegedi vagány, rengeteg alázattal, meglepő szerénységgel és egy beépített Rocky Balboa-val a lelkében:

A VILÁGBAJNOK KAJAKOS, AKI ONLINE TARTOTT TESIÓRÁT A KARANTÉNBAN LÉVŐ SZEGED 365 OLVASÓKNAK: KÁRÁSZ ANNA

Kárász Anna, az NKM Szeged VE négyszeres világbajnok kajak-tündére örömmel mondott igent felkérésünknek, amikor kitaláltuk, hogy online tesiórákat fogunk tartani a Szeged 365 karanténba került olvasóinak. A virtuális edzés még mindig aktuális, katt a cikkre, Anna videón keresztül mozgat át két karácsonyról megmaradt bejgli között:

A SZEGEDI FESTŐMŰVÉSZBŐL LETT FOTÓS, AKI A NEW YORK TIMES – IG KÜZDÖTTE MAGÁT

Legalább akkora népszerűségnek örvend nálatok a Szegediek a Világ Körül sorozatunk, mint a Szegedi Sikersztorik. Sipos “Nono” Judit sikeres festőművész volt Szegeden, majd New Yorkba költözve fotósként próbálta ki magát.

Nem volt rossz ötlet, sőt…

A SZEGEDI HŐS, AKI MAJDNEM ELVESZTETTE A LÁBÁT, MAJD ÉLETMENTŐ LETT

Szerintünk nincs olyan ember Szegeden, aki ne ismerné Lévai Norbit. A sármos fiatalember 25 (!!) műtéten esett át, megmenekült az amputációtól, aztán maga is életmentő lett. A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat hőse most úgy küzd mások életéért, ahogy anno az övéért tették az orvosok.

Szereted a Szegedi Sikersztorik vagy a Szegediek a világ körül című sorozatainkat? Keress rájuk az oldalunk jobb felső sarkában lévő gyorskereső menüpontban (nagyító jel) vagy a Szegedi Arcok rovatunkban – rengeteg szívmelengető történetünk van még az év utolsó napjára!

Kíváncsi vagy a 10 legolvasottabb, 2020-as cikkünkre?

Katt ide két korty pezsgő között:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb