Közélet

Szegeden is pörög a koronavírus gyorsteszt-biznisz. Mit ér a gyorsteszt? Teszteljünk vagy sem? Utánajártunk!

Szegeden is pörög a koronavírus gyorsteszt-biznisz. Mit ér a gyorsteszt? Teszteljünk vagy sem? Svédország 5-600 koronavírus-fertőzés után befejezte a tömeges teszteket, Európa legtöbb részén a tömeges méréseket szorgalmazzák, miközben mi, szegediek is akkor nyugodnánk meg, ha biztosan megtudnánk az igazat:

Voltunk már fertőzöttek?

Tünetmentesen túl vagyunk rajta, vagy még a szervezetünk soha nem is találkozott a láthatatlan ellenséggel?

Utánajártunk, mik a lehetőségek, mennyibe kerülnek és melyik, mennyit ér a valóságban.

10 PERCES GYORSTESZT AZ ÚJSZEGEDI MAGÁNKLINIKÁN

Pár napja megírtuk: az egyik újszegedi magánklinikán lehetőség van koronavírus gyorsteszt elvégzésére, 10.000 Ft-ért. Dr. Ambrus János, a klinika ügyvezetője a Szeged365.hu-nak elmondta: ” a vizsgálat vénásan vett vérből történik és 15 perc múlva megvan az eredmény. A vizsgálatokat klinikánkon történő telefonos előjegyzés alapján végezzük, időpontra történő ütemezéssel és torlódás mentesen a megfelelő biztonsági intézkedések betartása mellett. Egyéni és csoportos szűréseket is vállalunk akar cégek, intézmények részére is, 15 fő fölötti létszám esetén külső helyszínre is kimegyünk.”

CSODATESZT AZ INTERNETRŐL

Az interneten is egyre több oldal árul gyorsteszteket. Az egyik online “koronavírus” shop-ból idézünk: “CoreTest® COVID-19 IgM IgG AB Test Immunkromatográfiás teszt, amely akár ujjbegyvérből, 15 percen belül eredményt ad. A teszt szenzitivitása 98,8%.” Sőt, pontos leírással is szolgálnak, hogyan kell elvégezni a tesztet szérum/plazma esetén: 1. adjon hozzá 1 csepp (10 µl) szérumot/plazmát, 2. adjon hozzá 2 csepp reagenst Eredmény 15 perc múlva”

MEGKÉRDEZTÜK A SZEGED365.HU HÁZI SZAKÉRTŐJÉT

Dr. Németh László ismert és elismert szegedi gyermeksebész, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnöke a Szeged365.hu olvasóinak elárulta azt, amit a Corona Vírus tesztekről illik tudni napi szinten:

“Egy reggel az egyik átlagos magyar állampolgár felébred és észleli vagy észlelni véli a Corona Vírus fertőzés valamelyik vagy akár több tünetét is. Ezek köztudottan a láz, száraz köhögés, gyengeség, kifejezett fáradtság érzés, szaglás és ízérzés gyengülése. Természetesen az illető első reakciója az, hogy tudni szeretné, koronavírussal fertőzött vagy csak túlreagált valamilyen tünetet.” 

A koronavírus teszteknek két alapvetően különböző formája van.

“Az egyik magát a vírust mutatja ki a szervezetben, a másik az emberi szervezet által kiváltott immunválasz meglétét bizonyítja. A vírust az emberi test valamelyik váladékából, az orrból a torokból vagy esetleg nyálból vett mintából izolálják. Az vírus ellenes ellenanyagot vérmintából, ujjbegyből vagy vénás vérből mutatják ki. A test váladékból a vírus kimutatása PCR technikával történik (polymerase chain reaction) melynek során a vírusra specifikus genetikai anyagot mutatják ki. A vérből a szervezet által termelt, a vírusra specifikus antitesteket. Mindkét módszer adhat ál negatív eredményt. Ha a váladékban kevés a vírus negatív lehet a teszt (a fertőzés még korai stádiumú, vagy már gyógyuló félben van). Vérteszt esetében akkor lehet ál-negatív az eredmény ha fertőzés még nem váltott ki immunválaszt vagy esetlegesen alacsony reakciót váltott ki.

Összességében a tesztekről elmondható, hogy akár a vírus jelenlétét akár az immunreakció meglétét nagy biztonsággal meg lehet határozni. Sok helyen és sok minőségben ajánlanak koronavírus tesztet, de az ilyen helyeken történt tesztelés esetén megerősítést kell kérni az akkreditált laboratóriumokban.”

Az akkreditált laboratóriumok listája ezen a honlapon érhető el a 3. számú mellékletben: (KLIKK IDE).

KORÁBBAN ÍRTUK A TÉMÁBAN:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb