Közélet

Húsvéti hétvége: vajon Szeged a legszigorúbb? Szétnéztünk az országban

Botka László a patikák, élelmiszerboltok, trafikok kivételével mindent bezáratott a húsvéti hosszú hétvégén, még a Mars téri piacot is, viszont a kirándulóhelyeket meghagyta. Szétnéztünk az országban: vajon máshol lazábbak vagy keményebbek voltak a városvezetők? Volt, ahol durván elgurult a gyógyszer…

Ahogy megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön meghosszabbította az eredetileg szombatig tervezett kijárási korlátozást, de a polgármesterek hatáskörébe utalta a további szükséges intézkedések bevezetését Húsvét hétfő éjfélig. Botka László csütörtökön egy rövid Facebook posztban reagált, majd pénteken jött Szeged város rendelete a szigorításokról.

SZEGED: ZÁRVA A PIAC, DE SZABAD A LIGET

Botka László csütörtökön még elég szűkszavúan kezdte, egy rövid Facebook posztban mindent bezáratott, leszámítva:

  • patikák
  • élelmiszerboltok
  • dohányboltok
Fotó: MTI

Pénteken 13:00-kor megjelent Szeged város rendelete, ami a fentieken kívül még egy sor szigorítást hozott. Mindez – akárcsak más városok esetében – Húsvét hétfő éjfélig marad érvényben. A rendelet értelmében napi 1x mehetünk templomba, napi 1 órát tudunk kutyát sétáltatni, szűk családi körben, de tudunk nősülni (és persze férjhez menni, ahogy dobta a gép), tankolhatunk az autónkba, rendelhetünk ételt, sőt, el is mehetünk érte az étterembe. Hatalmas balhé lett a Mars Téri Piac bezárásából, a szegedi kiskereskedők többségének orbitális anyagi bukta lesz így a hétvége, mázsányi nyakukon maradt áruval. Rengeteg kritika érte a rendelkezést, többen azt sérelmezik, hogy a piac bezárásával a húsvéti beszerzőkörúton lévő szegedieket a zárt bevásárlóközpontokba koncentrálja a dolog.

Fotó: Szabó Dávid

Szeged szabadtéri, közösségi tereinek használata nincs konkrétan tiltva, csupán javasolják, hogy ne menjünk ki az utcára, illetve meghatározzák, milyen indokokkal mehetünk ki. Nincs lezárva (vagy betiltva) az újszegedi Erzsébet Liget, szabad lazulni a Vértónál vagy a Mátyás téren.

Fotó: Szabó Dávid

Az összes, szegedi rendelkezést IDE KATTINTVA tudod tételesen végig olvasni.

GYŐR: NYITVA LEHET A HELYI, TERMELŐI PIAC

Győrben a korábban koronavírussal fertőzött Dézsi Csaba András meghagyta a piacokat: “az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyag-töltőállomás, valamint a helyi termelői piac kivételével minden üzletnek zárva kell tartania Győrben az ünnepi hosszú hétvége idején.”

Győr polgármestere, Dézsi Csaba András meghagyta a piacokat. Fotó: MTI

A városvezető abban is másképp járt el, hogy fogta magát és lezárt számos közterületet, köztük a folyóparti sétányokat, csaknem tíz utcán és téren pedig csak “áthaladás céljából lehet tartózkodni”.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY: NYITVA A PIAC, NINCS TOVÁBBI SZIGORÍTÁS

Hódmezővásárhelyen nem szigorítottak a hatályban lévő, országos korlátozásokon, Márki-Zay Péter polgármester annyit kért a vásárhelyiektől, tartsák be az eddigi előírásokat, hordjanak maszkot és ha kiugranak (az egyébként csodaszép) Mártélyra, tartsák a kötelező távolságot.

Márki-Zay Péter: „A piacon és az üzletekben viseljenek maszkot!

Az önkormányzat közleménye:

A piacon és az üzletekben viseljenek maszkot!

A kormány meghosszabbította, de nem szigorította a kijárási korlátozásokat, így Hódmezővásárhelyen mi is mindenkit elsősorban az eddigi előírások szigorú betartására kérünk.

A városvezetésnek két további kérése van:

  1. A piacon és az üzletekben mindenki hordjon maszkot!
  2. Mártélyon és más kirándulóhelyeken is kötelezően tartsák be a távolsági előírásokat!

Lehetőleg válasszanak kevésbé látogatott helyet a természetjárásra, napozásra – Hódmezővásárhely az ország legnagyobb külterületével rendelkező települése, válasszanak mások által fel nem fedezett bekötőutakat, sétáljanak ott.

A húsvéti locsolkodás és családlátogatás a kijárási korlátozás értelmében tilos, ezért kérjük, szeretteikkel telefonon és interneten ápolják a kapcsolatot.

A TÁVOLSÁGTARTÁS ÉLETEKET MENTHET!

A Mártélyi Holtágat látogatni nem tilos, Márki-Zay Péter viszont arra kér mindenkit, tartsák a kötelező távolságot. Fotó: Crumbs of Time blog

KECSKEMÉT: TELJES KIJÁRÁSI TILALOM A LÁTHATÁRON, 65 ÉV FELETT

„Tegnapi napon a Margaréta otthon egyik lakója kiszökött és elment vásárolgatni” – adta hírül Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia a Facebookon. A városvezető szerint visszaérkezésekor azonnal karanténba helyezték az illetőt, de az ilyen magatartás másokat is súlyosan veszélyeztet. A polgármester úgy tűnik, be fog keményíteni: „Akkor még úgy gondoltam, hogy a korosztályuk iránti tiszteletből nem élek jelenlegi jogommal, és nem rendelek el városi szinten teljes kijárási tilalmat a 65 év felettiek számára. A mai eset rávilágított arra, hogy ezt újra kell gondolnom, mindannyiunk érdekében. Az ünnepek után mérlegelnem kell, hogy amennyiben szükséges, akkor elrendelem a 65 év felettiek számára a teljes kijárási tilalmat.”

A polgármester szerint ez azt jelentené, hogy a 65 év felettiek Kecskeméten 9-12 között sem hagyhatnák el otthonaikat, a városi Gondoskodó Szolgálat látná el őket.

Szemereyné Pataki Klaudia: “Az ünnepek után mérlegelnem kell, hogy amennyiben szükséges, akkor elrendelem a 65 év felettiek számára a teljes kijárási tilalmat.” Fotó: Hírösvény.hu

„Higgyék el, nagyon sajnálom, de ha szép szóval nem megy, és ez a tendencia folytatódik, akkor kénytelen leszek meghozni ezt a döntést. Ez a város érdeke” – írta a polgármester, aki arról is hírt adott, hogy a szombati nyugdíjasszökéstől függetlenül a város már megrendelt több koronavírus-tesztet, a jövő héten meg is kezdődik a Margaréta Otthon lakóinak tesztelése is.

TATABÁNYA: LEZÁRVA A SZABADIDŐS HELYSZÍNEK

Tatabánya polgármestere gyakorlatilag minden szabadidős helyszínt lezáratott, a Turul – kilátótól a Csónakázó-tóig, az utóbbit a mai napon körbekerítik – írta közleményében Szücsné Posztovics Ilona polgármester.

VISEGRÁD ÉS SZENTENDRE: CSAK HELYI LAKCÍMKÁRTYÁVAL LEHET MEGNÉZNI A DUNAKANYART

Ez a vidék annyira szép, hogy érthetően vált a koronavírus-turizmus egyik gócpontjává. A környező településeket nehéz helyzetbe hozta, hogy a látnivalók kis területekre koncentrálódnak: azon Duna szakaszokra, ahol le lehet parkolni, és ki lehet sétálni a vízhez.  Visegrád  vezetése az átéltek után szigorú intézkedéseket hozott: a főútról a településre vezető utakat polgárőrök vigyázzák, pont, mint Szentendrén, azzal a különbséggel, hogy itt már gyalogosan sem juthatunk be. Csak helyi lakcímkártyával rendelkezők részesülhetnek a Fellegvár és a Dunakanyar látványában.

DEBRECEN: LEZÁRTÁK AZ EGÉSZ NAGYERDŐT

Debrecen önkormányzata lezáratta a látogatók elől a Békás-tavat is magába foglaló, kerítéssel körbevett Nagyerdei Parkerdőt, valamint az Ötholdas Pagony játszóteret, és kiemelten ellenőrzik a Nagyerdei Stadion környékét.

Debrecen: lezárva a Nagyerdő és a Békás-tó. Fotó: Dehír.hu

PÉCS: LEZÁRVA AZ EGÉSZ MECSEKI PARKERDŐ

Pécsett hétfő éjjelig lezárták a megyeszékhely forgalmas közparkjait, szabadidőparkjait, a mecseki parkerdő teljes területét, valamint a város azon közterületeit és parkolóit, amelyeket hagyományosan sok kiránduló keres fel. A város két legnagyobb bevásárlóközpontjában a patikákon, drogériákon és élelmiszerboltokon kívül nem tarthatnak nyitva üzletek.

BÉKÉSCSABA: NYITVA A PIAC, DE KORLÁTOZ A POLGÁRMESTER

“Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a piacon és a vásárcsarnokban a 65 év felettiek bevásárlására a 9:00 és 10:30 óra között időszak tűnik a legoptimálisabbnak. Így jobban elkerülhetőek a torlódások” – írja Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere Facebook posztjában, a Békéscsabai Vásárcsarnok és Piacot a 65. életévüket betöltött személyek a nyitvatartási időn belül csak 9:00 óra és 10:30 óra között látogathatják.

A békéscsabai városi rendelkezések túl nagy meglepetéseket nem tartalmaznak:

  • Mindenki köteles a szociális érintkezést más emberekkel a minimálisra csökkenteni.
  • Szigorúan kerülni kell minden fajta csoportosulást.
  • Tilos közterületen, illetve parkokban piknikezni!
  • Sportolni közterületen kizárólag egyedül, illetve az egy háztartásban élőkkel együtt, egymástól minimum 1,5 méteres távolságban engedélyezett.

ÉS A VÉGÉRE, EGY KIS BUDAPEST: LEZÁRVA, A MINDEN (IS)

Karácsony Gergely lezárta a Margit Szigetet, az Óbudai Szigetet és a Római Partot, mindez a 08.00 – 22.00 közötti időszakra vonatkozik. A főpolgármester hozzáteszi: tisztában van vele, hogy „a döntés a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében népszerűtlen lehet, sokaknak okoz kényelmetlenséget”, ám a járvány terjedésének megfékezése most a fontos, és ehhez nehéz döntéseket is meg kell hozni.

Karácsony Gergely lezárta a Margit Szigetet, az Óbudai Szigetet és a Római Partot, fotó: Portfólió.hu

Péntektől lezárta a komplett Normafát a 12. kerületi önkormányzat, zárva vannak a Normafán a játszóterek, a szabadtéri fitneszpark, és tilos a tűzrakóhelyek használata is. Nem látogatható az Erzsébet-kilátó sem, zárva tartanak a területen lévő vendéglátóhelyek, és a Libegő sem üzemel. „A Normafa park körüli közterületeken, illetve az erdőben szabálytalanul parkolókkal szemben pedig szigorúan eljárunk. E rendelkezés betartatásáról a folyamatosan járőröző rendészet gondoskodik.” – írta a Hegyvidéki Önkormányzat.

Lezárva a János-hegyi Erzsébet kilátó, fotó: Természetjáró.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb