Hirdetés
Hirdetés
4.4 C
Szeged
2021, január 24., vasárnap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet Ma délután ötkor kezdetét veszi a 84 órás kijárási tilalom Szerbiában

Ma délután ötkor kezdetét veszi a 84 órás kijárási tilalom Szerbiában

Újabb szigorításokat vezettek be a nyugat-balkáni országokban az ortodox húsvéti hétvégére: kijárási tilalommal és a liturgiák látogatásának tiltásával igyekeznek megakadályozni, hogy az ünneplés további új típusú koronavírus-fertőzésekhez vezessen.

Szerbiában csütörtökről péntekre 4873-ról 5318-ra nőtt a regisztráltak fertőzöttek száma. Az ország lakossága előtt az eddigi leghosszabb kijárási tilalom áll. Az ortodox húsvét miatti tömeges ünnepléseket elkerülendő péntek 17 órától kedd 5 óráig mindenkinek tilos az utcára lépnie. A kijárási tilalom megszegői pénz- vagy börtönbüntetéssel sújthatók.

Illusztráció

Észak-Macedóniában az ünnepi kijárási tilalom már csütörtökön megkezdődött, és szintén kedd reggelig lesz érvényben. A nyugat-balkáni országban az utóbbi 24 órában 974-ről 1081-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Koszovóban egy nap alatt 423-ról 449-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Albin Kurti távozó miniszterelnök ismét mindenkit otthonmaradásra kért. Mint mondta, az ország egészségügyi rendszere belerokkanna abba, ha hirtelen nagyszámú ember betegedne meg, ezért felelősségteljesen kell kezelni a kialakult helyzetet.

Illusztráció

Kína két lélegeztetőgépet és több ezer védőmaszkot és kesztyűt ajándékozott Montenegrónak, ahol egy nap alatt 288-ról 303-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország vezetése mindenkit arra kért, hogy az ortodox húsvét ellenére senki ne menjen templomba, mindenki otthon, a legszűkebb körben ünnepeljen.

Bosznia-Hercegovinában csütörtökről péntekre 1110-ről 1164-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtökön Magyarország 200 ezer maszkot és 10 ezer orvosi védőruhát ajándékozott a nyugat-balkáni országnak a SARS-CoV-2 vírussal szembeni harcot segítendő.

A Szerbiában ma délután érvénybelépő kijárási tilalom margójára a Szeged365 csapata végigköveti az előttünk álló, közel négy napot. Ez azt jelenti, hogy beszámolunk a szomszédos országban történő legfrissebb eseményekről. Emellett megszólaltatjuk a Vajdaságban élő, kettős állampolgárok egy töredékét. És ismertetjük majd azt is, hogy hogyan hatott a koronavírus-járvány megfékezése érdekében a határok lezárása a Szegeden és/vagy a Vajdaságban élő, illetve ingázó emberekre. És mivel a Szeged365 olvasói között többen is érintettek, – mindezt pedig még jelezték is nekünk – szeretnénk, ha ebben a nehéz helyzetben közelebb kerülne hozzájuk virtuálisan az otthon melege.

Illusztráció

Forrás: MTI

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -