Közélet

Megjött az adat: 280 ezer munkanélküli volt márciusban

Márciusban 281 ezerre nőtt az álláskeresők száma Magyarországon – derült ki az Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalára feltöltött egyik adattáblából. A februári adathoz képest ez 17 ezer fős növekedést jelent, a legrosszabb helyzetben az 55 év felettiek vannak.

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

A leépítések tehát megkezdődtek a veszélyhelyzet kihirdetése és a korlátozó intézkedések után, vélhetően a legnehezebb helyzetben lévő szektorokban, azonban az előző év azonos időszakához képest egyelőre csak mérsékelt emelkedést láthatunk az álláskeresők számában. Az arányuk az aktív népességhez képest márciusban 6%-ra emelkedett az előző havi 5,7%-ról.

Ami a korcsoportos megoszlást illeti, majdnem minden korosztályban emelkedett az álláskeresők száma, a legnagyobb, mintegy 5000 fős havi emelkedést az 55 év felettieknél láthatjuk.

A legnagyobb mértékben az alacsony végzettségűek veszítették el az állásukat, mintegy 9000-rel nőtt az esetükben a munkanélküliek tábora, felsőfokú végzettségűek közül viszont alig váltak munkanélkülivé – írja a Portfolio.hu.

A Csongrád megyei munkanélküliségi adatsor még nem nyilvános, amint megérkezik, jövünk vele a Szeged365.hu-n. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi adatai viszont sokat sejtetőek, bár nem a munka nélkül maradt alkalmazottakra vonatkoznak, hanem azokra az egyéni vállalkozókra (EV), akik szüneteltetik a tevékenységüket. A kamarai regisztrációs nyilvántartás szerint a koronavírus-járvány hazai kezdetétől április 8-ig számolva Szegeden és környékén már 900 (!!) egyéni vállalkozó szüneteltette tevékenységét, amely nyilván érinti az alkalmazottaikat is:

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, Portfolio.hu, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb