Közélet

Május 3-ig hatályban maradnak a korlátozó szabályok, Szegeden is

Május 3-ig egyelőre az ország minden területén hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Mint az a Kormányinfón kiderült, a kormány beszerezte a védekezéshez szükséges felszereléseket, ettől függetlenül további eszközök is érkeznek majd még az országba. A miniszter szerint az egészségügy készen áll arra, hogy tervet állíthassanak össze a gazdaság újraindításáról. Erről a tervről a jövő szerdai kormányülésen fognak majd dönteni.

Archív

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a világjárvány kitörése után 51 ezerrel lett több regisztrált álláskereső, miközben 44 ezerre csökkent az üres álláshelyek száma, vagyis a munkájukat elvesztők közül sokan már most el tudtak újra helyezkedni. A miniszter kiemelte: járvány nem érinti a korábban bejelentett béremelések teljesítését.

Illusztráció

Hangsúlyozta: a magyar kormány a koronavírus-járvány kitörésekor matematikai modellszámításokat végzett, és a legrosszabb forgatókönyvre készült. Orvosi, és kizárólag szakmai döntés volt, hogy a kórházi ágyak 50 százalékát fel kell szabadítani, és 8 ezer lélegeztetőgépet kell beüzemelni. Jelezte, hogy Palkovics László miniszter még a mai napon ismerteti a kormány ezen modellszámításait.

Az érettségivel kapcsolatosan pedig leszögezte, hogy minden feltétele és lehetőség adott, hogy május 4-én biztonságban megtartsák az írásbeli érettségit, azonban felhatalmazták Maruzsa Zoltán köznevelésért felelőt államtitkárt, hogy minden érintett szakmai és szülői érdekképviselettel konzultáljon. Maruzsa szabadon eldöntheti majd, hogy megtartják-e május 4-én az érettségit, vagy egy-két héttel elhalasztják azt.

Arról, hogy a szegedi középiskolák és gimnáziumok fel vannak-e Szegeden erre készülve alább írtunk:

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb