Közélet

Szeged365 a világ körül: Szlovéniában és Horvátországban csökkenő tendenciák; Ausztriában is lesz újra suli

Szerencsére csökken a fertőzöttek száma Szlovéniában és Horvátországban. Ausztriában 2 csoportra osztva fognak újra iskolába járni a gyerekek. Amerikában és Oroszországban nem ilyen jó a helyzet. Körbenéztünk a Szeged táblán és az országhatáron túl.

Az MTI arról tájékoztatott, hogy Horvátországban és Szlovéniában is csökkenő tendenciát mutat az új típusú koronavírus-járvány fertőzötteinek száma, ám Szlovéniában az ellenzék a védőfelszerelések beszerzése körül korrupciót sejt. A közszolgálati televízió közlése szerint az állítólagos visszaélések ügyében már a rendőrség is nyomoz, a gazdasági miniszter azonban cáfolta a vádakat.

Ljubljana utcái is üresek a járvány alatt (fotó: Igor Kupljenik/EPA/EFE)

Az Index szintén egy szomszédos országról, egész pontosan Ausztriáról írt. Ezek szerint május 4-én az érettségizők és a végzős szakképzésre járók térnek vissza az iskolapadba, hogy megkezdhessék a felkészülést a május végére elhalasztott írásbeli vizsgákra, május 18-tól a 6-14 éves korosztálynak kezdődik meg hivatalosan az iskola, míg a 14 éven felülieknek június 3-án. Hogy egyszerre ne legyen sok diák az iskolákban, az osztályokat a felsőbb évfolyamokon két csoportra osztják. A két csoport felváltva jár be az iskolába.

fotó: schengenvisainfo.com/

Katonaorvosok segítik majd a Covid-19 elleni védekezést Moszkva megyében a régió kormányzója, Andrej Vorobjov kérésére – jelentette be pénteken Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Sojgu szerint a hadseregnek támogatnia kell azokat az intézményeket, amelyek nehéz helyzetbe kerültek, köztük a hadiipari komplexum üzemeit. Hangsúlyozta: a katonai megrendeléseket teljesíteni kell. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester azzal a kéréssel fordult Mihail Misusztyin miniszterelnökhöz, hogy az orvosi egyetemek negyed- és ötödéves hallgatóit készítsék fel a koronavírus elleni küzdelembe való bekapcsolódásra. Anasztaszija Rakova polgármester-helyettes szerint az orosz főváros egészségügyi rendszerének több mint 40 százalékát a Covid-19 elleni küzdelemnek rendelték alá, írja az MTI.
Vlagyimir Putyin orosz elnök a következő héten dönti majd el, hogy meghosszabbítja-e az egész országra a létfontosságú ágazatok és szolgáltatások kivételével meghirdetett kényszerszabadságot és egyéb korlátozó intézkedéseket, azonban akadnak olyan régiók, ahol már a korlátozások enyhítésén gondolkodnak.

Vlagyimir Putyin kórházat látogat a járvány idején (fotó: BBC)

Az Egyesült Államokban meghaladta az 50 ezret a járvány halálos áldozatainak száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház pénteki adatai szerint. Andrew Cuomo, a járvány által különösen erősen sújtott New York állam kormányzója pénteki sajtóértekezletén arra figyelmeztetett, hogy nem szabad túl korán újraindítani a tagállamok gazdaságát, mert ennek – ahogyan fogalmazott – “pusztító következményei” lehetnek. “Minden korábbi eredményeink megsemmisülhetnek, és minden szakértő azt mondja, hogy a vírus nemcsak ismét terjedni fog, hanem a korábbinál nagyobb mértékben fog terjedni” – mondta. Majd leszögezte, hogy tisztában van azzal, mindenki türelmetlen már, de most “okosaknak kell lennünk”.

Egy new york-i nő a koronavírus járvány előtt (Fotó: CNBC)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb