Mindenmás

Napi Pakk: szombat, Szeged, Bridget Jones! Megőrülünk.

500 fős limit a Mars téri piacon, hidegfront, Bridget Jones, Tony Montana és a legjobb: végre itt a szombat! Karantén ide vagy oda, annyira még nem mosódtak össze a hét napjai, hogy ne örüljünk a hétvégének! Érkezik a napi pakkunk, képbe hozunk, felébresztünk, elgondolkodtatunk. Fusd át, pont annyi idő, amennyi alatt lefő a ma reggeli kávéd… egészségedre!

MA SZÜLETETT

Isten éltessen, Bridget Jones! 51 éve született a szingliség hús-vér szobrának, egyben Helen Fielding regényhősének életre keltője, Renée Zellweger Oscar-díjas amerikai színésznő. Vicces, de a 4 részt megélt Bridget Jones naplója, a Pokolba a szerelemmel, a Hideghegy és az Oscar-díjakkal agyba-főbe dobált Chicago mellett A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér című másfél órás gyalázatban is játszott anno. Mindez még 1994-ben volt, khm, fiatal volt és kellett a pénz. Akárcsak Matthew McConaughey – nek, aki a főszereplőtársa volt a nem túl színvonalas slasher-ben.

Ma 80 éves A Keresztapa, Al Pacino amerikai színész, producer, rendező. Dél-Bronx-ban született, akkor még így hívták: Alfredo James Pacino. Az Oscar-díjas leganda maga a két lábon járó gengszterfilm:

  • A Keresztapa
  • Fedőneve: Donnie Brasco
  • A sebhelyesarcú

A popkulturális fertőzés legalja, hogy a legutóbbiról az AK26 Blöff című zenéje csendül fel a fülünkben… Ha még nem tetted, már ne hallgasd meg, mert örökre a fülkagylódba ég a rettenet, viszont a Sebhelyesarcút, mint filmet, pótold be, Tony-Tony-Tony Tony Montana szenzációs figura, főleg, ha Al Pacino alakítja. Ha már Pacino, hétvégi mozinak egy zseniális Ördög Ügyvédje? Abban is ő játszik, a mi IMDB listánkon 10/10…

Szintén ma született: Szabó Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész (105 éve), Guglielmo Marconi Nobel-díjas fizikus, akit a rádió feltalálójának tartunk, bár nem ő találta fel (146 éve) és Marcus Aurelius, a filozófus császár (1899 éve).

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL

A mai névnaposok: Márk, Ervin, Márkus, Ányos. Karantén van, a nagy névnapi koccintásokat felejtsd el, legalább is személyesen (bár, ahogy tegnap megírtuk, május 3-tól szépen-lassan elindul az élet Szegeden is…). Skype-on vagy Messenger video-ban már engedélyezett az ilyesmi…

SZÁGULD FELÉNK A HIDEGFRONT

Hidegfront közelít Szeged felé, ami szeles, borongós időt hozhat, csapadék azonban úgy tűnik nem várható.

Szombaton sokfelé viharossá fokozódó északnyugati széllel hidegfront érkezik. Csapadék az ország nagy részén azonban nem várható, a napos időszakok mellett néhol északkeleten, keleten és délen alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A front előtt még 18-23 fok közé melegedhet a levegő, a front mögött a délutáni órákban viszont sokfelé több fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

KERÜLJ KÉPBE!

Sűrű napunk volt tegnap, ha nagyon szűkszavúan kellene összefoglalnunk a péntek legfontosabb eseményeit, így tennénk:

  • Orbán Viktor: májustól szépen, fokozatosan újraindul az élet és a gazdaság az országban, jövő vasárnap új szabályozás érkezik
  • Botka László: 500 fős létszámstop a Mars téren, maradnak a múlt hétvégi korlátozások
  • Novák Katalin: könnyítésben részesülnek a családok
  • Maruzsa Zoltán: május 4-től megtartják az írásbeli érettségiket

A pénteki nap legfontosabb, szegedi vagy a szegedieket érintő eseményeivel itt tudsz képbe kerülni:

MEGÉRKEZETT A PÉNZÜGYESANYU

Csütörtökön voltunk 30 naposak, ennek örömére minden nap újabb és újabb blog rajtol el, egy héten át a Szeged365.hu-n. Az első fecske Szeged365 Podcast után befutott a PénzügyesAnyu blog is, benne egy ízig-vérig szegedi pénzügyes anyuka ütős gondolatai a hitel-moratóriumról. Ha érint a téma (és kb mindenkit érint), olvasd el, imádni fogod:


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb