GasztroSzegedi Arcok

Hétfőtől újra él a Napfény Városa – megszólaltak a szegedi vendéglátósok

Örülnek a szegedi vendéglátóegységek vezetői az újranyitásnak, minek köszönhetően május negyedikén ismét élet költözik a napfény városába. Ahogyan azt a Szeged365 is megírta, szerdán este Orbán Viktor, miniszterelnök bejelentette: Magyarország a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakaszába lépett, a világjárvány terjedésének megfékezése érdekében hozott korlátozások enyhítése pedig kezdetét vette. Utána jártunk, hogy hogyan fogadták a hírt a szegedi vendéglátóegységek vezetői.

A miniszterelnök ugyanis kiemelte: időkorlát nélkül kinyithatnak újra a kávézók és éttermek teraszai, a szállodák, a szabadtéri strandok, és az üzletek is. Minek után Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön délelőtt tartott Kormányinfón ismertette, hogy a meglévő korlátozások Budapesten és annak környékén nem, de a vidéken május negyedikétől enyhülnek és a miniszterelnök által felsorolt lazítások tovább bővülnek majd, mi pedig ezt követően utána jártunk, hogy a szegedi vendéglátóegységek néhánya hogyan fogadta a hírt.

A FEHÉRTÓI HALÁSZCSÁRDA ÚJRA NYIT, DE A ROOSVELT TÉRIRE MÉG VÁRNI KELL

Boros Tamás kollégámnak Frank Sándor, a szegedi Roosvelt téri Halászcsárda, a Fehértói Halászcsárda és a Kékcsillag étterem tulajdonosa azt mondta: nagyon örülnek a kormány döntésének, hogy május 4-től a teraszok és kerthelyiségek újra nyithatnak, és a Fehértóiban gőzerővel készülnek is, a teraszt az előírásoknak megfelelően alakítják át, hogy a szükséges 1,5 méteres távolság meglegyen. A Fehértói újraindításával semmilyen gond nem lesz, sem munkaerő, sem az előkészítések tekintetében. Most is úgy állnak, hogy hétfőn újra tudják indítani az éttermet. A Fehértói halászcsárdában ráadásul véleménye szerint a vendégek is ismét be fognak térni, emiatt nem aggódik, az ételeket berendelték, a húsokat vasárnap este készítik el.

Fotó: Szabó Dávid

A Roosevelt téri Halászcsárda jelenleg felújítás alatt áll, szeptember 30-ig, ám a kinti, terasz rész a kivitelezővel történő megállapodás alapján, május 8-án vagy 15-én már kinyithat. Ott már inkább felmerülhet az a probléma Frank Sándor meglátása szerint, hogy a főként szegedi vendégeknek lesz-e pénzük és bátorságuk betérni az újonnan megnyitott teraszra. A Roosevelt térre kedvezményt vagy reklámot lehet, hogy ki kell találni.

Fotó: Szabó Dávid

A REÖK, A DELIMO, A TRÓJA ÉS A ROZMARING ÉTTERMEK CSINOSODVA VÁRJÁK A HÉTFŐT

Mannah Reda, a Reök és Delimo Cukrászdák, továbbá a Trója és Rozmaring Éttermek tulajdonosa bizakodó: “Reméljük, egy kis örömet csempészhetünk a szegediek mindennapjaiba, egyúttal újra anyagi biztonságot adhatunk a kollégáinknak. A hírnek örültünk, de első a biztonság, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a vendégeink maximálisan higiénikus feltételek között majszolhassák el a szegedi tavasz első kézműves süteményeit.” A vállalkotó elmondta, amint meghallották a lazítás hírét, elkezdték a felkészülést: egész délután csinosították, takarították a Magyar Ede szecessziós épületében lévő cukrászdát. Reda és csapata az elmúlt hetekben egy speciális megoldást használt a túlélésre: a süteményeket a nagyközönség elől bezárt Reök Cukrászda pincéjében lévő műhelyben gyártották, viszont az értékesítés az ÁRKÁD Szegedben lévő Delimo Cukrászdában folyt, természetesen kiszállítással. Az utóbbi nem volt egyszerű, egy teljesen új platformra volt szükség és persze rugalmas kollégákra, talpraesett menedzsmentre. “Bizakodóak vagyunk, kemény időszak van mögöttünk és nagyon óvatosnak kell lennünk a közeljövőben is” – mondta Reda, aki hétfőtől az összes teraszát ki szeretné nyitni a szegediek előtt.

Fotó: Szabó Dávid
Fotó: Szabó Dávid

A NAPFÉNY MŰTEREM ÉS A MALÁTA SÖRKERT ALIG ÉLTE TÚL

A szegedi Nagy Gergő, a Napfény Műterem és Maláta Sörkert vezetője a Szeged365-nek úgy nyilatkozott, végtelenül örül annak, hogy a magyar kormány enyhített a koronavírus-járvány megfékezése ellen hozott korlátozásokon, ugyanis az elmúlt két hónapban hat évnyi munka veszett kárba, amit szinte biztos, hogy az újranyitást követően legalább két évig tart majd újra felépíteni. Elmondása szerint: „a házhoz szállítás ugyan működött, ennek ellenére a veszteség mégis nagy. Az elkövetkezendő három nap óriási hajtással telik majd annak érdekében, hogy hétfőn megnyithassuk Napfény Műterem és Maláta Sörkert kapuit.”

Fotó: Szabó Dávid

AZ ACAPELLA ÜTEMEZVE NYITJA MEG EGYSÉGEIT

Gyuris László, a szegedi Acapella és a Virág Cukrászda vezetője szerint az emberi egészségtől és élettől nincs fontosabb, éppen ezért úgy véli a kijárási korlátozások indokoltak voltak, még akkor is, ha ebből aztán minden vállalkozó veszteségesen jött/jön majd ki. Ennek ellenére a cukrászda vezetője természetesen örül annak, hogy hétfőtől újra indul az élet a napfény városában és annak is, hogy a dolgozóinak újra, stabil megélhetést tud biztosítani.

„Úgy vélem, ha minden vendéglátóegység betartja a kormány által előírt szabályokat az újranyitással kapcsolatosan, nem lehet probléma. Hétfőtől ütemezve fogjuk egységeinket újra nyitni, ugyanis jelen pillanatban még egyikünk sem látja azt, hogy a vendégeink mennyire lesznek bátrak, vagyis nem tudjuk, hogy élnek-e a korlátozások lazításaival vagy sem. Kijelenthetem: mi fel vagyunk készülve.”

Fotó: Szabó Dávid

A PIZZA MONKEY GŐZERŐVEL DOLGOZIK AZ ÚJRANYITÁSON

Szintén Boros Tamás kollégám kérdésére Németi Norbert, a Pizza Monkey tulajdonosa a Szeged365.hu-nak szintén azt mondta, hogy ők is tervezik teraszuk megnyitását, ezen gőzerővel dolgoznak. A cég eleve kiszállítással foglalkozik elsősorban, ami a munkaerő szempontjából nem lesz nagy átállás. Németi Norbert elmondta, hogy a terasz egyébként is túl lett méretezve kicsit, ez most szerencse a szerencsétlenségben, mert így viszont a hely tökéletesen alkalmas lesz a megfelelő távolságok betartására. A Pizza Monkey teljesen zökkenőmentesen ki tud nyitni hétfőn 11 órakor, bár, tette hozz, a csapolt sörből még nem lesz akkora választék, mint máskor szokott lenni. Viszont kézfertőtlenítőt fognak kihelyezni a bejárathoz. Németi örül neki, hogy máris kaptak ezzel kapcsolatos telefont vendégektől.

Fotó: Szabó Dávid

A PIZZAMONSTER ERRE A PILLANATRA VÁR HETEK ÓTA

Kisházi Sándornak Mizsik Attila, a Gasztro365 videobloggere, egyben a Pizzamonster Streetfood ‘n Grill tulajdonosa elmondta: erre a pillanatra várt hetek óta. A sors fintora, hogy a tavaly ősszel megnyitott új éttermük terasza pont addigra nyertes el végleges formáját, amikor bedurrant a járványhelyzet. Kemény küzdelem volt az előző néhány hét, minden kapacitásukat a kiszállításra kellett átállítani, úgy érzi sikerrel jártak. Sőt, még arra is maradt kapacitásuk, hogy jótékonykodjanak: mentősöknek, ápolóknak, orvosoknak és rászoruló szegedieknek segítenek non-stop, ezt a továbbiakban is folytatni fogják. “Rákészülünk, kitaláljuk, hogy lesz a lehető legbiztonságosabb az elrendezés és jövő szombaton 11:00-kor kinyitjuk a teraszunkat!” A Monster család másik tagja, a Monster Downtown szintén jövő szombati rajtra készül, Erődi Tamás tulajdonos  elmondta, nagy próbatétel volt nekik a kényszerű zárva tartás, de a csapat egyben, bevetésre készen. 

Fotó: Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb