Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: itt a tavasz, indul az élet, We No Speak Americano!

Kis-péntek, már hiányoztál! Tombol a tavasz Szegeden, jön az angol érettségi, nomeg egy szép nagy adag friss infó Szegedről, napindításhoz! Legyen meseszép a reggeletek!

WE NO SPEAK AMERICANO – MA ANGOLBÓL ÉRETTSÉGIZÜNK!

Nincs megállás: a magyar, a matek és a töri után rajtol az angol írásbeli, amely középszinten 180 perces, összesen 117 pontért, emelt szinten 240 perces szintén 120 pontért. Ebben a vizsgaidőszakban összesen 69 470 végzős középiskolás érettségizik, és rajtuk kívül 14 830-an tesznek majd legalább egy tárgyból érettségit. A jelentkezők várhatóan közel 355 300 vizsgát teljesítenek: 106 tárgyból 55 680-at emelt szinten, 182 tárgyból 299 620-at pedig középszinten. Angolból középszinten 34 693-an, az emelt szinten érettségiző vizsgázók száma pedig 14 521.

Négy részből álló feladatlapról van szó: olvasott szövegértés, nyelvhelyesség, hallott szövegértés és íráskészség részekkel. Ezek mindegyikére eltérő idő áll majd rendelkezésetekre, az előző sorrend szerint 60, 30, 30 és 60 perc vizsgarészenként.

A Szeged365.hu-n a délelőtt folyamán jövünk a feladatokkal, délután pedig a nem hivatalos megoldásokkal!

SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK

128 éve született Josip Broz Tito, horvát származású politikus, kommunista partizánvezér, a szocialista Jugoszlávia elnöke, 101 éve pedig Evita, alias Eva Perón argentín politikai vezető. Pont ma 20 éve, hogy Vlagyimir Putyin letette hivatali esküjét Oroszországban. Erre mivel van tele a világsajtó? A szép, kerek évforduló alkalmára az elnök elért két évtizedes kormányzásánák mélypontjára, 59 százalékosra csökkent a támogatottsága a Jurij Levada Független Elemzőközpont szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint. Az MTI által ismertetett kutatás szerint márciusban ez az érték még 63 százalékon állt, az eddig mért negatív rekordot pedig 2013 novemberében és 2000 júniusában jegyezték 61 százalékkal. 

KÖSZÖNTSD FEL, HA VAN ILYEN NEVŰ ISMERŐSÖD

Gizella, Szaniszló, Dalma, Napóleon, Bendegúz, Germán – Isten éltessen Benneteket!

A (TEGNAPI) NAP LEGPOCSÉKABB HÍRE

Tegnap jött a hír: meghalt Florian Schneider, a Kraftwerk alapítója, az elektronikus zenei kockaság atyja. Az infót az egyik zenésztársa erősítette meg a The Guardiannek. A 73 éves zenész hosszú betegség után, egy héttel ezelőtt halt meg, azonban a hírt eddig nem hozták nyilvánosságra. 

Isten veled, Florian!

A srácok ilyet toltak a Budapest Arénában, tavaly előtt februárban:

Apropó, Kraftwerk…

A német erőmű tagjai mindig így álltak színpadra: négyen, egymás mellett, szigorú testtartásban, egy-egy asztal mögött állva.

Szerintetek kiket inspiráltak? (rendben, ők csak hárman vannak, de akkor is)

ÚJRA ITT A TAVASZ!

Lassú, majd gyorsabb melegedésbe kezd az idő, hamisítatlan tavasz lesz ma Szegeden! Kifejezetten napos idő várható, és a hőmérséklet is felkúszik 20 fokig ma Szegeden és környékén. Az északnyugati szél azért erős marad, fürdőruhára továbbra sem lehet váltanunk.

EGY MOCSOK SŰRŰ SZERDA MARGÓJÁRA

Annyi minden történt tegnap Szegeden, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Új szabályokat hoztak a Mars Téri Piacon, közben pedig egyenesen Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójától jött a klassz hír: 122 játszótér, 35 kondipark, 14 kutyafuttató és 40 darab beterített sportpálya nyílik meg újra Szegeden.

DUPLA MEGLEPETÉS MA ESTÉRE

Este 7-kor jön a csütörtöki Szeged365 Podcast-ünk, 21:00-kor pedig egy vadonatúj szériánk indul el, a Szegedi Sikersztorik! Szeged telis-tele van vállalkozó kedvű emberekkel, tehetséges sportolókkal, zenészekkel, kutatókkal, olyanokkal, akikre méltán lehetünk büszkék! Az új, csütörtök esténként jelentkező sorozatunk egy ízig-vérig szegedi, de mára világhírű startup-pal indul, reméljük, imádni fogjátok!

A múlt heti podcast-ünket itt tudjátok meghallgatni:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb