Közélet

Az új koronavírussal fertőzöttek 80%-a tünetmentes

Az új koronavírussal fertőzöttek 80%-a tünetmentes, ismertette Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke Szolnokon, ahol az SZTE munkatársai az országos szűrőprogram keretében mintákat vettek a helyiektől. Ezért nagyon nehéz megállapítani, hogy kik azok, akik már átestek a betegségen és azt sem lehet így tudni pontosan, hogy kik fertőzőképesek.

Fotó: Szabó Dávid

Ám a szűrővizsgálat eredményei meg tudják majd mutatni, hogy pontosan hányan betegedhettek meg és szereztek ezáltal immunitást a vírussal szemben, sőt az is kiderülhet, hogy hányan vannak olyanok, akik tünetmentes vírushordozók.

Fotó: Szabó Dávid

Az említet szűrővizsgálat alkalmakor az SZTE munkatársai orr- és garatváladékot, valamint vért vesznek, emellett kérdőívvel mérik fel az általános egészségi állapotot és a társadalmi érintkezések gyakoriságát. Azok, akik részt vesznek a vizsgálaton automatikusan értesítést kapnak.

Az országos projekt végső, összesített eredménye azonban valószínűleg május végén kerül majd ismertetésre. Ezekből aztán országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül.

A vizsgálati eredmények az egyes régiókat és a teljes országot is reprezentálják, ezért is fontos, hogy mindenki, aki értesítést kapott vegyen részt a szűrésen.

Arról, hogy Szegeden hogyan zajlott a szűrés vasárnap, itt írtunk:

Forrás: SZTE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb