Kikapcs

Tamarinokkal bővült a szegedi Vadaspark

A szegedi Vadaspark az idén több kisállattal is bővült. A kecskék, a muflonok és a szarvasok után, karmosmajmok is gyarapították az állatállományt. A március 30-án született csupaszpofájú tamarinok, Spike és Marilia, egy angliai és egy holland állatkertből érkezett immár egy párt alkotó, gyakorlottnak számító szülőpár jövevényei.

A szülők a fajmentő tenyészprogram (EEP) sikeréhez már második évben járulnak hozzá, és rendben fel is nevelték utódaikat.

Fotó: zooszeged.hu

A két csupaszpofájú tamarin legtöbbet apjukba kapaszkodva látható, a karmosmajmoknál ugyanis a hímek és idősebb testvérek hordozzák legtöbbet a kölyköket. Közösen óvják, védik és gondozzák őket, az anyjuk elsősorban etetésre fogadja őket magához. Ennek oka az, hogy bár a karmosmajmok kis méretűek, a testtömegükhöz képest a kölykeik elég nagyok, így szükséges a családtagok segítsége, főleg az erőteljesebb hímeké.

Fotó: zooszeged.hu

A csupaszpofájú tamarinból sajnos egyre kevesebb él Brazília fogyatkozó esőerdeiben, a Rio Negro és az Amazonas mentén, ezért veszélyeztetett fajnak számít. Az erdőirtások sok más őshonos állat létét is veszélyeztetik, ezért is fontos, hogy állatkertek biztonságában is fennmaradjanak ezek a fajok. Az oroszlánmajmokhoz hasonlóan a csupaszpofájú tamarinokat is csak a brazíliai természetvédelmi hatóság engedélyével tarthatják az állatkertek, így a Szegedi Vadaspark is. Az engedély elnyerésében a megfelelő tartóhely bemutatása mellett az immár három évtizednyi tapasztalat felmutatása is segítette az állatkertet. Az évről évre gyarapodó tamarincsapat azt mutatja, hogy meghálálta a bizalmat.

Arról, hogy milyen kisállatokkal gyarapodott az idei évben eddig a Szegedi Vadaspark korábban itt írtunk:

Forrás: zooszeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb