Kikapcs

SZIN, EFOTT, Fishing, Kolorádó, Utcazene – minden fesztivál egy időpontban? Jó lesz ez így?

Szürreális helyzet kezd kialakulni a hazai fesztivál-szezonban: a nagyobb könnyűzenei rendezvények többségét törölte a koronavírus-helyzet, a megmaradtak azonban most úgy tűnik, egy rakáson lesznek megtartva. A nem éppen áldott helyzetben érintett a Szegedi Ifjúsági Napok is. Rákérdeztünk, hogy a SZIN szervezői hogy látják a dolgot.

MINDENKI, EGYÜTT? EZ ÍGY SŰRŰ LESZ…

A furcsa egyezésre az Index.hu STENK blogja figyelt fel, az írásuk alapján egy időpontra esik…

  • …a SZIN: 2020.08-26-29.
  • …az EFOTT: 2020.08.26-30.
  • …a Fishing on Orfű: 2020.08.26-29.
  • …a Kolorádó: 2020.08.26-29.
  • …és a Veszprémi Utcazene Fesztivál is: 2020.08.26-29.

A STENK szerint mindez viszonylag nagy bátorságra vall, mert azt ugyan már közölte a kormány, hogy augusztus 15-éig nem engedélyezi a zenei fesztiválok megtartását, de azt még senki nem jelentette ki, hogy utána biztosan lehet majd tömegrendezvényeket tartani. A felsorolt öt fesztivál közül talán az EFOTT és a Fishing on Orfű célközönsége egyezik a leginkább a SZIN-ével, az underground vonalon mozgó Kolorádó és a Veszprémi Utcazene Fesztivál nem tűnik úgy, hogy jelentős tömegeket tudna elszívni Szegedről (a Szeged365 kollégái szerint, ez egy szubjektív vélemény).

RÁKÉRDEZTÜNK A SZIN FŐSZERVEZŐJÉNÉL

A kialakult helyzetről a Szegedi Ifjúsági Napokat szervező Szegedi Rendezvény – és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, Jávorszky Ivánt kérdeztük. Szerinte a helyzet nem vészes, egyrészt, a Dél-Alföldön a SZIN az egyetlen nagyobb zenei fesztivál azon az időpontban (a Fishing a nevéből adódóan Orfűn, az idei EFOTT pedig a Velencei tavon várja a karanténból és fesztivál-mentes létből kiszabaduló tömegeket), másrészt a közönség nagyon vágyik már a fesztivál-élményre, ami szintén a szegedi rendezvény sikerét predesztinálja. Hogy szakmailag etikus volt-e a többiektől, hogy bármiféle kommunikáció nélkül “rárepültek” a szegedi fesztivál időpontjára (a SZIN fixen itt volt, a többiek variáltak), Iván korrektül annyit mondott, hogy “mindannyian kényszerhelyzetben lehettek.” Az igazgató szerint egy közös, eredményes koordináció sokat segítene az ilyen szituációk elkerülésében.

SZEGED ÚJRA PEZSEGNI FOG

Akárhogy is lesz, a jövőkép bíztató: ízig-vérig szegedi, változatos program-arzenál vár a fesztiválozókra a Napfény Városában. Ha csakis a helyi kínálatot nézzük, még a SZIN előtt, az Államalapítás Ünnepén rajtol a Deja Vu Fesztivál, amely pont ma indult volna eredetileg, velük párhuzamosan információink szerint a Széchenyi téren lesz városi rendezvény (hogy pontosan milyen formában, még nem tisztázott). Botka László korábban arról beszélt, hogy augusztus 20. után jöhet egy Borfesztivál-pótló rendezvénysorozat, szeptemberben ott a Dóm téri Bortér, ráadásul az ikonikus Tiszai Halfesztivál, a hazai street food társadalom nagyágyúit és a szegedi őstermelőket felvonultató Gerilla Gourmet és a klasszikus szegedi paprikafesztivált új, trendi köntösbe csomagoló Chili Weekend szervezői is a kora őszi időpontokra terveznek. Egy valami biztos: Szegeden nem maradunk fesztivál-élmény nélkül!

Fotók: Szegedi Ifjúsági Napok, Gerilla Gourmet (FB)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb