Közélet

Napi összefoglaló: 1000 alatt az aktív fertőzöttek száma, megszavazták a veszélyhelyzet visszavonását, megszűnhet a rendkívüli jogrend

Az elmúlt 24 órában 1000 alá csökkent Magyarországon az aktív koronavírussal fertőzöttek száma, az Országgyűlés megszavazta a veszélyhelyzet visszavonását és holnap éjfélkor megszűnhet a rendkívüli jogrend is.

1000 ALATT AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA AZ ORSZÁGBAN

Egy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4077 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg. Ezzel 565 főre emelkedett az elhunytak száma, 2516-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 996 fő. 255 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen.

MEGSZAVAZTÁK A VESZÉLYHELYZET VISSZAVONÁSÁT

Ellenszavazat nélkül döntött úgy a Parlament, hogy a kormány vonja vissza a koronavírus-járvánnyal összefüggésben kihirdetett veszélyhelyzetet. A rendkívüli jogrend megszüntetéséről a kormány dönt, és az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény.

SZERDÁN ÉJFÉLKOR VÉGET ÉRHET A RENDKÍVÜLI JOGREND

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint már szerdán éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend, a kormány ugyanis üdvözli az Országgyűlés döntését, éppen ezért arra kérik őket, hogy mielőbb fogadják el a törvényt, hogy a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedés már holnap megszűnhessen.

ÚJRA VIGYÁZHATNAK A NAGYSZÜLŐK A GYERMEKEKRE

A nyári szünetben újra vigyázhatnak a nagyszülők a gyermekekre amennyiben nincs olyan betegségük, ami miatt a különösen magas kockázatúak csoportjába tartoznak, ismertette Müller Cecília, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

A RENDKÍVÜLI JOGREND MEGSZŰNÉSE UTÁN KINYITHATNAK A MOZIK ÉS A SZÍNHÁZAK

A rendkívüli jogrend megszűnésével újranyithatnak a mozik és a színházak is, a kedden elfogadott veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény ugyanis nem indokolja tovább a különleges jogrend fenntartását, így annak megszűnésével az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók, valamint a kormánytisztviselők utazási korlátozásának feloldása és a már említett létesítmények látogatásának engedélyezése várható –  mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa, Kiss Róbert, a keddi online sajtótájékoztatón.

VÁSÁRHELYI LEHET AZ EGYIK MEGYEI FERTŐZÖTT

A vasarhely24.com úgy tudja, egy idős, hódmezővásárhelyi asszony lehet az egyik aktív fertőzött Csongrád-Csanád megyében. A beteg a lap olvasói szerint a körülményekhez képest jól van, kertvárosi otthonában részesül ellátásban.

A VIROLÓGUS AZT JAVASOLJA: NE MENJÜNK HORVÁTORSZÁGBA NYARALNI

Nem ajánlja a külföldi nyaralást Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja, a PTE adjunktusa, aki a HVG.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott, a járvány most takaréklángon ég. “Füstöl az avar, de ha lazul a figyelem, leéghet az erdő” – szemléltette a jelenlegi helyzetet a kutató, aki szerint nagy rá az esély, hogy lesz második hullám és ez szerinte súlyosabb lehet majd, mint az első volt.

KOCCANÁSOKKAL INDUL A REGGEL SZEGEDEN

Előbb a Kossuth Lajos sugárúton, majd a Takaréktár utcán ütközött két autó. Személyi sérülés egyik helyszínen sem történt.

ÚJABB TALÁLMÁNY AZ SZTE-N A VÍRUS ELLEN

A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban fejlesztett mesterséges intelligencia segítségével felfedezett receptor a COVID-19 elleni terápia új, második célpontja lehet.

KÉTMILLIÓVAL TÁMOGATJA A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT A CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁGOT

A Gémes László elnök vezette megyei önkormányzat felelősséget érez a Csongrád-Csanád megyei polgárok biztonságérzetének erősítéséért és nyugalmának biztosításáért, ezért a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés úgy döntött, hogy a 2020. évi költségvetése terhére egyszeri 2.000.000 forint vissza nem térítendő pénzbeli támogatást biztosít a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság részére, rendészeti, bűnügyi, bűnmegelőzési szakmai szolgálati feladatainak támogatására.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb