Közélet

Kormányinfó: Nincs már vásárlási időkorlát, lesznek 500 fő alatti rendezvények, és szóba kerültek a szegedi bírók is

Hosszú idő után újra újságírók jelenlétében tartották meg a Kormányinfót. A sajtótájékoztatón kiderült: mától valóban eltörölték a vásárlási idősávot, engedélyezték az 500 fő alatti rendezvényeket, Gulyás Gergely szerint helyes döntést hozott az OBH a Szegedi Törvényszék vizsgálatát követően.

A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely kiemelte, Magyarországon a koronavírus-járvány elleni védekezés sikeres volt. A 98 napra bevezetett veszélyhelyzet tette lehetővé, hogy az ország a nyugat-európai államok egy részénél jobb fertőzöttségi mutatókkal teljesítse ezt a kihívást.

“Nemzeti egység jött létre, ez volt a kulcs a védekezésben. Sajnos az ellenzék nem csatlakozott a járvány megelőzéséhez, de bebizonyosodott, hogy nemzeti egység nélkülük is működik. Reméljük, nem lesz második hullám, bár készülni kell rá. Az operatív törzs továbbra is működik, a kormány egészségügyi válsághelyzetet hirdetett ki, ami értelmében a szükségesség és arányosság által megkövetelt mértékig rendeleteket bocsáthat ki” – jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely hozzátette: marad a kötelező maszkhasználat a tömegközlekedésben és a boltokban, újdonság viszont, hogy mától eltörölték a vásárlási idősávot, továbbá az is újkeletű, hogy augusztus 15-ig 500 főt meg nem haladó rendezvényeket lehet tartani.

A gazdasági adatokra kitérve a miniszter kifejtette: ahogy várható volt, a munkaerőpiacra és a gazdaság teljesítményére is komoly hatással volt a járvány elleni védekezés miatti teljes leállás. A gazdasági intézkedésekkel 1,2 millió magyar munkavállaló munkahelyét sikerült megvédeni, de a járvány miatt 3 százalékos recesszióval számol a 2020-as évre a kormány.

SZÓBA KERÜLT SZEGED IS

A Pesti Srácok kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: nem vet jó fényt a szegedi bíróság ügye a magyar igazságszolgáltatásra. “Mindannyiunk közös érdeke, hogy ne inogjon meg a bírák függetlenségébe vetett hit, de ez az ügy alkalmas volt erre, ezért az OBH jó döntést hozott a Szegedi Törvényszék elnökének felállításakor” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKRÓL

Az Index volt kíváncsi arra, hogy az egészségügyi dolgozók utazási korlátozása megszűnt-e. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában kiemelte, az általános szabályok álltak helyre éjféltől, mindenki szabadon utazhat, az egészségügyi dolgozók is. Ha viszont valahova kirendelik őket, akkor a munkaügyi szabályok szerint kell a többletköltségeket megtéríteni számukra.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

FESZTIVÁLOK, MOZIK, SZÍNHÁZAK

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva a fesztiválokról is szót ejtett. A miniszter emlékeztetett, a mostani szabályok úgy szólnak, augusztus 15-éig 500 főnél nagyobb zenés, táncos rendezvények nem tarthatók meg. Viszont ezt a szabályt a kormány időről időre felülvizsgálja majd, ha már nem indokolt a szigorúság, akkor meg fogják szüntetni.

A maszkviselésre vonatkozó előírások nem állnak fenn sem a mozikban, sem a színházakban. Szabályozás szempontjából úgy kell tekinteni ezekre az intézményekre, mintha 500 főnél kisebb rendezvények lennének.

A kormányinfóról további részletek olvashatók, valamint a sajtótájékoztató teljes terjedelmében visszanézhető a közvetítésünkben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb