Közélet

Kormányinfó, élőben a Szeged365.hu-n

Kihirdették a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt és kormányrendeletet, ezzel a védekezés új szakaszba lép, és a jelenlegi járványügyi helyzetnek megfelelő új intézkedések lépnek életbe. A kormány friss döntéseiről a mai Kormányinfón számol be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Már újságírók jelenlétében szervezik meg a kormányinfót, amelyet élőben az alábbi hivatkozáson lehet megtekinteni:

https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/625104381429035/

A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely kiemelte, Magyarországon a koronavírus-járvány elleni védekezés sikeres volt. A 98 napra bevezetett veszélyhelyzet tette lehetővé, hogy az ország a nyugat-európai államok egy részénél jobb fertőzöttségi mutatókkal teljesítse ezt a kihívást.

“Nemzeti egység jött létre, ez volt a kulcs a védekezésben. Sajnos az ellenzék nem csatlakozott a járvány megelőzéséhez, de bebizonyosodott, hogy nemzeti egység nélkülük is működik. Reméljük, nem lesz második hullám, bár készülni kell rá. Az operatív törzs továbbra is működik, a kormány egészségügyi válsághelyzetet hirdetett ki, ami értelmében a szükségesség és arányosság által megkövetelt mértékig rendeleteket bocsáthat ki” – jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette: marad a kötelező maszkhasználat a tömegközlekedésben és a boltokban, újdonság viszont, hogy augusztus 15-ig 500 főt meg nem haladó rendezvényeket lehet tartani. A gazdasági adatokra kitérve a miniszter kifejtette: a járvány miatt 3 százalékos recesszióval számol a 2020-as évre a kormány.

ISMÉT KÉRDEZHETTEK AZ ÚJSÁGÍRÓK

Kérdés no.1: Felújítják-e a Lánchidat, lesz-e tűzijáték, hol nyaral Gulyás?

Az ATV kérdésére szóba került a Lánchíd felújítása. Gulyás Gergely kiemelte, hogy rendelkezésre áll a megfelelő összeg a munkákhoz, de Karácsony Gergely főpolgármester inkább a politikai vitában érdekelt. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, ő szívesen felajánlja egy kezdeményezéshez csatlakozva a jövedelme egy napi részét, amennyiben a főpolgármester megígéri, hogy végre nekilát a renováláshoz. Továbbá olyan kétségtelenül fontos témákat is feltett a sajtóorgánum, hogy augusztus 20-án lesz-e és ha igen, a Lánchídról lövik-e fel a tűzijátékot. Gulyás Gergely rávilágított: nem tartja magát pirotechnikai szakembernek, sőt petárdázni sem szokott, így a szakszerű válasz megadásához nem érzi magát kompetensnek. Sem a kormányszóvivő, sem a miniszter nem tudja még, hol fog nyaralni.

Kérdés no.2: Churchill-szobor vagy Black Lives Matter?

Erre a Magyar Nemzet kérdezett rá. Gulyás Gergely szerint a kettő nem fér össze, de inkább Churchill emléke mellett foglal állást.

Kérdés no.3: Mi lehet a következménye a Szeviép-ügynek?

A Pesti Srácok kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: nem vet jó fényt a szegedi bíróság ügye a magyar igazságszolgáltatásra. “Mindannyiunk közös érdeke, hogy ne inogjon meg a bírák függetlenségébe vetett hit, de ez az ügy alkalmas volt erre, ezért az OBH jó döntést hozott a Szegedi Törvényszék elnökének felállításakor” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Kérdés no.4: Mi vonatkozik az egészségügyi dolgozókra?

Az Index volt kíváncsi arra, hogy az egészségügyi dolgozók utazási korlátozása megszűnt-e. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában kiemelte, az általános szabályok álltak helyre éjféltől, mindenki szabadon utazhat, az egészségügyi dolgozók is. Ha viszont valahova kirendelik őket, akkor a munkaügyi szabályok szerint kell a többletköltségeket megtéríteni számukra.

+1 lesznek-e fesztiválok? Mozikra, színházakra milyen szabályok vonatkoznak?

Gulyás Gergely kiemelte, a mostani szabályok úgy szólnak, augusztus 15-éig 500 főnél nagyobb zenés, táncos rendezvények nem tarthatók meg. Viszont ezt a szabályt a kormány időről időre felülvizsgálja majd, ha már nem indokolt a szigorúság, akkor meg fogják szüntetni.

A maszkviselési szabályok nem állnak fenn sem a mozikban, sem a színházakban. Szabályozás szempontjából úgy kell tekinteni ezekre az intézményekre, mintha 500 főnél kisebb rendezvények lennének.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb