Közélet

Noé bárkája, szegedi verzió: 76 méteres vízi monstrummal védik a Partfürdő kishajó-kikötőjét az uszadéktól

Egy 76 méter hosszú bárkával védik a Partfürdő vadonatúj kishajó-kikötőjét az uszadéktól, a vízi szörnyeteg már be is “parkolt” a helyére – tudtuk meg Jávorszky Ivántól, a létesítményt építtető és üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

AZ ELŐZMÉNYEK

Adott az utóbbi évtizedek legnagyobb beruházása a Partfürdőn, melynek keretein belül, 300 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból egy közel félszáz kishajó kikötésére is alkalmas úszóházat építettek a Tiszára. Ezt a 300 négyzetméteres, úszó csodát kapta telibe egy, a Marosról érkező, több tonnányi, uszadékfából és műanyag palackokból álló hordalék másfél hete, június 20. környékén.

Az esetről az alábbi cikkünkben foglalkoztunk, megszólítva több érintettet is:

NOÉ BÁRKÁJA MEGÉRKEZETT

A 76 méteres bárkát a KÉSZ Holding-hoz tartozó MA-HARD Hajózási és Vízépítő Kft. vontatta a kikötő elé, a cél egyszerű, mint az 1×1: fizikailag megakadályozni, hogy az uszadék további károkat okozzon a kishajó-kikötőben. Ahogy Jávorszky Iván fogalmazott, a vízi monstrum elsődleges funkciója nem a (feltehetően romániából, a Maroson keresztül érkező) PET palackok elhárítása, hanem hogy a szavaival éljünk, a “Gemenci erdőnyi”, több tonna súlyú uszadékfa megállítása – ez utóbbi a korábbi években (Horthy és Szabadság úszóházak esete) másfél hete már megmutatta, micsoda károkat képes okozni.

A legutóbbi eset után Dr. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója portálunknak kifejtette, a hosszú távú megoldás az lett volna, ha a kikötőt alapból uszadék-terelővel együtt építik:

MÁR TERVEZIK AZ USZADÉK-TERELŐT

Jávorszky Iván, a létesítményt építtető és üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője június 22-én közölte a Szeged365.hu olvasóival a hírt: döntöttek, megépítik a fent említett eszközt. A ma reggeli, telefonos villáminterjúnk alkalmával az ügyvezető erre is kitért: már tervezik az eszközt, addig is, pótmegoldásként a 76 méteres bárka védi a kikötőt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb