Blog

Haver, lezárjuk a rakpartot? Fogd meg a söröm!

Mit nekünk Huszár Mátyás rakpart? Zárjuk le az egész várost hétvégenként a gonosz, mindenféle aljasságra képes (pl. hétvégén autóval elmenni A-ból B pontba, stb) autósok elől! Adjuk át Szeged összes útszakaszát a sportolni vágyóknak, hogy végre lehessen…

…tigrisbukfencezni az ÁRKÁD előtt a Londoni körúton

…rákjárásban körbe-körbe menni a Rókusi körút és a Kossuth Lajos sugárút találkozásánál lévő “világítós körforgalomban”

…pilates-ezni a Dorozsmai úton

…tollasozni a Vásárhelyi Pál utcában

…és mae gheri-kkel rúgdosni egymást a Belvárosi híd forgalmi sávjaiban.

Nem tetszik az ötlet? Akkor egy szemétláda vagy, aki miatt mindenféle mérgesgázzal pöfögik majd teli a várost a rohadék autósok, ráadásul gátolod szegény polgárokat abban, hogy nyugodtan sportolhassanak az úttesten!

Ahogy végignéztem a Huszár Mátyás rakpart lezásának folyamatát, nagyjából a fenti címben lévő párbeszéd jutott az eszembe. Valaki kitalálja, hogy zárjuk le a rakpartot, erre lezárjuk, úgy, hogy az ég adta egy világon senkit meg nem kérdezünk róla, hogy akarja – e, arról meg főleg nem, hogy szakmailag hogy is kellene ezt az egészet összehozni.

REJTÉLY 1.0.: MIÉRT JÓ, HA LEZÁRJUK A RAKPARTOT?

  • Nem tudnak arra menni az autósok, így nem pöfékelik oda a mérges gázaikat. Oké, ez eddig stimmel. A következő kérdés viszont már csak az, hogy van – e realitása annak, hogy a fenti tényező miatt nem autóval, hanem bringával vagy gyalog fognak-e menni elintézni a dolgukat? Vagy inkább az lesz, hogy a rakpart helyett inkább mennek a belvárosban, ugyanannyi (vagy a több megállás-elindulás miatt inkább több) károsanyagot pöfékelve a levegőbe, ráadásul egy olyan városrészen, ahol bőven laknak emberek? Nem tudom, remélem, a lezárósdi előtt készült egy profi tanulmány, amely azt hozta ki, hogy az első verzió fog bekövetkezni.
  • Végre lesz az embereknek tere sétálni, futni, focizni, szabadtéren gyúrni stb. Oké, a sport tényleg fontos (basszus, nekem is le kellene már porolni végre a szebb napokat is látott fekvenyomópadomat), de tényleg nincs más lehetősége a szegedieknek sportolni? Nincs egy full-full extrás ligetünk, a régió egyik legminőségibb rektorán-pályájával és egy fullos szabadtéri kondiparkkal (még mielőtt valaki rázendítene, hogy éppen bántom városunk urait, szerényen jelezném: a liget kapcsán épp rommá dícsérem őket). Az utóbbiból a városban annyi van, hogy szinte meg sem lehet számolni, a kislányommal pont két hete próbáltuk ki a ligettől 1-2 km-re lévő “hajós” játszótéren lévőt, mocsok jó lett az is. Tehát, egy szegedi abban a szerencsés helyzetben van, hogy bőven van lehetősége ingyenesen, szabad téren sportolni. Ha valaki az Erzsébet Liget árnyékos, idillikus parkja helyett a tűző napon, betonon szeretne rohangálni, az más, de az első hétvége tapasztalatai elég egyértelműen bebizonyították, mennyien vannak az utóbbi táborban.
  • Mert Pesten is lezárták oszt kész. Ez a verzió az utóbbi 48 órában elég sok szegedi csoportban, fórumon előkerült. Nem tudom elképzeli értelmes, felnőtt emberekről, hogy gondolkodás nélkül, csakis “mert ők is lezárták” alapon ilyet tegyenek, ergo én ezt az eshetőséget töröltem az opciós listámról. Különben is, kik ezek a pesti gyerekek, hogy mi, büszke szegediek majmoljuk őket?

REJTÉLY 2.0.: TÉNYLEG SENKI SEM GONDOLTA VÉGIG?

Amikor először meghallottam, hogy különféle programokat szerveztetnek városi cégekkel (akik ugye ordas nagyot szívtak mostanában, IDE KATTINTVA tudod átnézni, ki mekkorát bukott a járványhelyzeten, illetve azt, kitől, mennyi pénzt volt kénytelen elvonni az önkormányzat) a hétvégente lezárandó rakpartra, eszembe jutottak a RakpartFeszt – Kézműves Sörünnep című fesztiválunk Excel táblái.

Öt éve indítottuk el a RakpartFeszt című rendezvényünket, ötször kaptam kis híján szívrohamot, amikor megláttam az Excel-tábláinkat a költségekről…

Rakpart.

Gyönyörű, hangulatos hely, de…

  • …délután 6-ig a kutya nem fog lemenni: ha süt a nap azért, mert egyszerűen egy betonkatlan, ha esik az eső, akkor meg ugye azért,
  • …mivel nincsenek áramvételi helyek és kiépített szennyvíz-elvezetés, többmilliós tétel, mire a legegyszerűbb rendezvény is lábra tud állni a Huszár Mátyás rakparton (erről itt írtunk korábban).

Szóval, ha épp sz@rban a haza gazdaságilag, miért pont a város legdrágábban üzemeltethető rendezvényplaccára kergetjük le a városi cégeinket programokat szervezni? Ott van a Szegedi Borfesztivált szervező Szegedi Városkép és Piac Kft., vagy a SZIN-ért felelős Szegedi Rendezvény – és Médiaközpont Kft., telis-tele profi rendezvény-szakemberekkel, miért nem kérdezzük meg őket, hogy mennyibe fog kerülni egy buli a rakparton, mielőtt ekkora ökörségbe sodorjuk saját magunkat? De ott van városunk büszkesége, a Venesz-díjas Frank Sándor mesterszakács, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál főszervezője, akik már két évtizede szervez fesztivált a placcra, biztos vagyok benne, hogy szívesen elmondta volna azt az 1-2 alapvető buktatót, ami egyébként nyilvánvaló. Akkor nem kell a rendezvénysorozat rajtja előtt két nappal átsunnyogni a túloldalra, hogy nyomorult rakpart meg ott “nézzen ki a fejéből” majdnem teljesen üresen egész hétvégén.

Az utolsó pillanatos kapkodás nyilván látszott a szombat esti, Partfürdőn lenyomott vetítés nézőszámán is: egy ekkora kommunikációs képzavar mindig odaver az adott rendezvény látogatói számainak (kb 10 éve foglalkozom fesztivál-marketinggel, azért ilyen nagy a szám a témában :)) – pedig egyébként maga a vetítés abszolút korrekt volt, jó film, hangulatos környezet, igényes megvalósítás (az óriás SZIN-fotelekért és a két vagány food truck-ért külön piros pont a szervezőknek).

NEM TÖRTÉNT DRÁMA, EZ CSAK EGY RAKPART-LEZÁRÁS

Nem akarok senkit sem védeni, de nem történt különösebb dráma, ez csak egy rakpart-lezárás, ráadásul szerencsére nem a szeptemberi iskolakezdés első hétfőjén történt, nagy galiba nem is lett belőle. Viszont, a hazai és szegedi közéletre jellemző “fogd meg a söröm, haver” jellegű döntési habitust tökéletesen modellezi. Az ilyesmi nekem kétségbe ejtő (és nagyon nem profi), csak reménykedni tudok benne, hogy nagyobb horderejű (pl. gazdasági) döntéseket nem úgy hoznak meg a Széchenyi téri épületben, mint ahogy a rakpart-lezárósdi történt.

Egyébként az is simán lehet, hogy a Huszár Mátyás rakpart tehet az egészről.

Misztikus hely ez, valahogy mindig ordas nagy ökörségek sülnek ki abból, ha valamelyik politikus a közelébe megy. Rögtön jön az űrkikötő építés és egyéb féktelen Photoshop-randalírozások:

Lehet, hogy tele van az útszakasz vízérrel, vagy chemtrail-lel szórták meg a Tiszából kimászkáló gyíkemberek, nem tudom a pontos okát.

Egy valamit viszont biztosan tudok: csípném, ha legközelebb, mielőtt hasraütés-szerűen lezárnák a rakpartot (vagy betiltanák a készpénzes fizetést, stb) megkérdeznék azokat, akiket a leginkább érint a dolog, az itt élő SZEGEDIEKET. Azért van szánk, hogy használjuk, például beszédre, egymással. Szeged egy mocsok jó hely, főleg, ha ésszel, az itt élőkkel rendszeresen kommunikálva irányítják, irányítanák.

Akkor nem történn(én)ek az alábbi fotóriportunkhoz hasonló vicces (és feleslegesen bosszantó) dolgok:

Kisházi Sándor

főszerkesztő

Szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb