Kikapcs

A Huszár Mátyás rakpart helyett az Újszegedi Partfürdőn lesz a hétvégi, szabadtéri mozi – a rakpart viszont így is zárva lesz (frissítve)

A Sose halunk meg és a Macskafogó című filmek most hétvégi, szabadtéri vetítéseivel rajtol a szegedi Huszár Mátyás rakpartra tervezett, városi tulajdonban lévő cégek által szervezett rendezvénysorozat, egy apró variával: nem a rakparton, hanem a Partfürdőn lesz a dzsembori. Ettől függetlenül a rakpartot augusztus végéig minden hétvégén lezárják.

A KONCEPCIÓ

Július 2-án Mihálik Edvin, Zöld Város Programért felelős tanácsnok jelentette be: most hétvégétől egy grandiózus rendezvénysorozat veszi kezdetét a Huszár Mátyás rakparton (ma reggeli változás: az Újszegedi Partfürdőn), melyhez a szegediek ötleteit is várják. A dzsembori nyitányaként a Belvárosi Mozi a rakpartra (változás: a Partfürdőre) költözik, két mocsok jó kis filmmel, nagy pacsi a választásért, imádjuk mindkettőt:

  • szombat: Sose halunk meg
  • vasárnap: Macskafogó

Tehát, röviden: a programok a Partfürdőn lesznek, viszont a rakpartot így is lezárják, lehet rajta sétálni, bringázni, lépcsőn ülve traccsolni a haverokkal. Kocsikázni nem.

ÚJ HELYSZÍN: ÚJSZEGEDI PARTFÜRDŐ

Az utolsó pillanatos helyszínváltás oka városházi forrásaink szerint technikai jellegű: a Huszár Mátyás rakpart egy nehéz és költséges rendezvényterep (egy személyes vélemény, a cikk írójától: az utóbbi 5 évben, a RakpartFeszt – Kézműves Sörünnep c. dzsembori főszervezőjeként, a saját bőrömön is tapasztaltam, mennyire nem egyszerű fesztiválplacc a rakpart. Az említett helyszínre másfélszer annyiba kerül áramot kötni vagy a mosdókat le-logisztikázni, mint például a Partfürdőre vagy a Széchenyi térre – cserébe viszont ügyesen berendezve giga-hangulatos a helyszín, alig pár méterre a Tiszától), a Partfürdőn jóval gazdaságosabban ki lehet hozni a programokat. Az alábbi két, többszázezres (vagy épp milliós tételeket) jelentő különbség speciel két hete is egyértelmű volt:

  • Nem kell mobil toaletteket telepíteni, a Partfürdőn ez eleve adott. Az már csak apró adalék, hogy az igényesebb, vizesblokkos WC bekötése szinte lehetetlen a rakparton (mivel nincs kiépített szennyvízelvezetés), a csúnya, kék Toi Toi slozik pedig a nyári kánikulában még napi tisztítással is ordas bűzt tudnak okozni. Arról nem is beszélve, hogy mindkét megoldás többszázezres tétel egyetlen hétvégére is.
  • A tavalyi Partfürdő-rekonstrukcióval az áramellátás is megoldott a Tisza Újszegedi oldalán, míg a Huszár Mátyás rakparton mindez egészen messziről, a Móra Ferenc Múzeum tövétől vagy a Stefániáról, majdnem a Hungi vonalától biztosítható, rengeteg kábellel és extrém magas költségekkel (ismét egy szerzői megjegyzés: egy nagyobbacska gasztrofesztivál esetén ez többmilliós tétel is lehet, de egy kisebb rendezvénynél is simán elérheti az egymillió forintot).

MEGKÉRDEZTÜK JÁVORSZKY IVÁN ÜGYVEZETŐT, FŐSZERVEZŐT

A költözés kapcsán telefonon csíptük el Jávorszky Ivánt, a Szegedi Rendezvény és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjét (ők üzemeltetik az Újszegedi Partfürdőt, a Belvárosi Mozit, az IH Rendezvényközpontot és az önkormányzati tulajdonban lévő médiafelületeket is), aki szerint a Partfürdő 16 hektáros zöldterülete sokkal ideálisabb helyszínt jelent a rakpartnál, a vetítés egyébként a bejárat mellett lesz, ott, ahol a SZIN idején is szoktak vetíteni. Iván arra kéri a szegedieket, hogy pokrócot vagy széket hozzanak magukkal, a belépés természetesen ingyenes. Rákérdeztünk a fenti értesülésünkre is, melynek kapcsán elmondta, gazdaságilag (is) jobb választás a Partfürdő, a mosdó – WC – zuhanyzó például itt alap, ráadásul még előre telepített büfé(k) is vannak, ezekből kettő is üzemelni fog a vetítések ideje alatt.

Iván gondolatai, hangban:

AZ ELSŐ HÉTVÉGE PROGRAMJA

Pléd és szúnyogirtó legyen Nálatok, mutatjuk a programokat, most hétvégén a Huszár Mátyás rakparton a streetball, a pingpong és a teqball lesz a főszerepben, a Partfürdőn pedig jön a szabadtéri mozi, megspékelve némi tánccal:

2020. július 11., szombat 21:00: Sose halunk meg

A Koltai Róbert rendezte Sose halunk meg (1992) a modern magyar filmgyártás egyik legnépszerűbb és legsikeresebb alkotása. Csákányi Lászlónak ez volt az utolsó munkája, aki már nem érte meg a film bemutatóját, mivel 1992. november 3-án elhunyt. A film szenzációs, július 11-én, szombat este tehát ezt a remekművet nézhetjük a rakparton:

2020. július 12., vasárnap 17:00: Táncház, bemutatókkal és oktatással

2020. július 12., vasárnap 21:00: Macskafogó

A jövő vasárnapi Macskafogó hatalmas kedvenc a Szeged365.hu szerkesztőségében. Az 1986-ban bemutatott magyar–német–kanadai animációs film elég kemény filmes all-stars válogatottat tudhat maga mögött: rendező Ternovszky Béla, producere Kunz Román, a forgatókönyvet Nepp József írta, a zenéjét Deák Tamás szerezte. A mozifilm a Pannónia Filmstúdió gyártásában készült, a MOKÉP forgalmazásában jelent meg, Magyarországon 1986. október 2-án mutatták be a mozikban.

Megyünk?

Ha csak fele olyan jó lesz, mint a Fűtőház közben megtartott mozis dzsembori, mi imádni fogjuk! Hogy a Huszár Mátyás rakpart a fentiek tükrében miért marad (mégis) zárva, még kérdés, ennek kapcsán rákérdeztünk az önkormányzat illetékeseinél, amint megjön a válaszuk, frissítjük a cikkünket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb