Közélet

Szerdától szigorítják a határellenőrzéseket, mutatjuk, hova ne menj!

Vasárnap jelentette be a kormány, hogy a koronavírus behurcolásának veszélye miatt szigorítják a határellenőrzéseket. Az országokat három kategóriába sorolták, legfertőzöttebb területekről külföldi állampolgár nem léphet Magyarország területére.

Magyarországon egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok, a környező országok némelyikében és a világ több pontján viszont felszálló ágban van a koronavírus. Emiatt jelentősen megnőtt a külföldről történő behurcolás veszélye. A fertőzés fellángolásának megelőzése érdekében a kormány bizonyos országok kapcsán beutazási korlátozásokról döntött. Az Operatív Törzs felhívására, az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, a sárga és a zöld jelzéssel besorolt országok listáját. Az országok besorolását hetente felülvizsgálják, a kormány illetve országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja.

ZÖLD ORSZÁGOK

Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be.

SÁRGA ÁLLAMOK

Azon országokat, amelyek COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke kevésbé súlyos, sárga jelzést kaptak. A magyar állampolgárokat sárga jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik, és 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ez alól kivételt az jelent, ha valaki a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból.

Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok.

Ebbe a kategóriába sorolták az alábbi államokat: Bulgária, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, Szerb Köztársaság, Svéd Királyság, Japán, Ázsia Kínai Népköztársaság, Amerikai Egyesült Államok.

PIROSSAL JELÖLT TERÜLETEK

Azon országok, amelyek COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke súlyos, piros jelzést kaptak. Ezekről a területekről érkezve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik a magyar állampolgárokat, és 14 napos karanténba kell vonulniuk. Vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztet kell produkálni ahhoz, hogy valaki szabadulhasson a karanténból.

Ezekből az országból történő belépésre viszont nincs lehetőségük nem magyar állampolgároknak.

Ide tartoznak: Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Fehérorosz Köztársaság,Koszovói Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság , Moldova , Montenegró, Ukrajna. A legtöbb ázsiai, amerikai és az összes afrikai és ausztráliai kontinenshez tartozó ország.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb