Szegedi Arcok

Farkas András: kezdetét vette a kooperáció, a Gergő Liget új köntösbe öltözik

Úgy fest, megmenekül a Gergő Liget: az ikonikus szegedi pihenő új köntösbe öltözik, a civilek mellett az ATIVIZIG és a szegedi önkormányzat is ígéretet tett a segítségre. A kooperáció kezdetét vette.

Farkas András egy héttel ezelőtt hivatalos közösségi oldalán jelentette be, hogy nem üzemelteti tovább a Gergő Ligetet. A Napfény Városában élők azonban pillanatok alatt összefogtak Szeged legközkedveltebb kirándulóhelyének megmentéséért. A civilek szemétszedési akciót szerveztek,  Jakab Guszti, a Garden Bistro és Garden Stég tulajdonosa pedig felajánlotta, hogy átveszi az üzemeltetést.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

AZ ELŐZMÉNYEK

Farkas András alapító bejelentette, megszünteti Szeged legnépszerűbb, egyben legszebb kirándulóhelyét, az újszegedi Gergő Ligetet. “Ez egy drogos, alkoholos, zajos kupleráj lett esténként” – írta szenvedélyes hangvételű, elkeseredett közleményében, majd hozzátette: a név méltatlan Gergő unokájára nézve, akiről annak idején elnevezte a helyet. A 73 éves, közismert szegedi férfi az újszegedi ártérben 20 évvel ezelőtt alakította ki a kirándulásra, randevúra, piknikre kiválóan alkalmas ligetet. Saját költségen telepített tűzrakóhelyet, padokat, játszó eszközöket, kukákat, fedett pihenőhelyet – a csodás helyszínt szeretett unokájáról, Gergőről nevezte el. A területet végig ő gondozta, önkormányzati támogatás nélkül, saját költségből.

A Gergő Liget 2015-ben a Bertalan hídtól a Maros-torkolatig kialakított Rotary Tanösvény részévé vált. Farkas Andrásnak az utolsó csepp a pohárban az a látvány volt, ami kedd este odakint fogadta, a legszomorúbb, hogy megérkezésekor a kint randalírozók még inzultálták is. Farkas András szerdai interjúnkban leszögezte: döntése végleges, viszont ha valaki megmentené Szeged egyik legszebb turisztikai látványosságát, ő áldását adja rá. Hogy szó szerint idézzük a szavait: “Ha valaki szeretné megmenteni, részemről semmi akadálya, feltéve, ha van még rajtam kívül olyan bolond a világon, aki ingyen megcsinál mindent. Az önkormányzat egy fillérrel sem támogatott sosem…”

A SZEGEDIEK ELHATÁROZTÁK: MEGMENTIK A GERGŐ LIGETET

Az üzenetek és a kommentek között nagyon sok, konkrét terv és megoldás is akadt. Jakab Guszti, a szegedi Garden Bistro és a Garden Stég üzemeltetője, illetve a Használtautók Szeged kereskedés tulajdonosa szívesen átvenné Farkas András fáradságos, kemény munkáját annak érdekében, hogy az újszegedi Gergő Liget továbbra is a Napfény Városának egy ikonikus, szeretetteljes eleme maradhasson. Péntek reggel gyorsan rá is csörögtünk, hogy megkérdezzük, hogyan gondolja mindezt kivitelezni a gyakorlatban.

A MEGMENTÉS SZEMÉTSZEDÉSI AKCIÓVAL VETTE KEZDETÉT

Szemétszedési akciót szerveztek az újszegedi Gergő Liget megmentésére, miután Farkas András alapító-üzemeltető a héten bejelentette: megszünteti az ikonikus pihenőhelyet. A közösségi médiában szervezett, szombat délelőtti nagytakarításon mi is ott voltunk, íme Szabó Dávid kollégánk fotói a helyszínről!

EGY HÉTTEL KÉSŐBB

Az egy hetes hercehurca után ismét megkerestük Farkas András üzemeltetőt. A Gergő Liget vezetője a Szeged365.hu-nak elmondta: nagyon meghatotta, hogy a szegediek összefogtak az unokájáról elnevezett pihenőhelyért. Ez azonban nem neki, hanem magának a helynek szól, ami közel húsz éve az egyik legnépszerűbb hely az újszegedi Rotary Tanösvényben. Farkas András ismertette: a kooperáció megkezdődött az ATIVIZIG, Mihálik Edvin és Jakab Guszti között. Majd elmondta, hogy ő a későbbiekben is minden tudásával, tapasztalatával és ismeretével segíti majd a Gergő Liget fennmaradását. Ez a gyakorlatban pedig úgy néz ki, hogy a későbbiekben is összeszedi majd egy-egy séta alkalmával a szemetet az erdőben és a civilekkel együtt ügyel a rendre. Akik közül az elmúlt napokban többen döntöttek úgy, éjszakai őrjáratot folytatnak azért, hogy a fiatalok, akik a botrányt megelőzően megrongálták a helyet, jártak-e esetleg újra ott. A jó hír az, hogy nem. (a terepen egyébként a Szeged365.hu is kint járt szombat éjszaka)

Farkas András szerint két évtized után, a tervek szerint a pihenő az egyeztetések után egy új köntösbe öltözik majd, biztonságosabb és szebb lesz, ehhez azonban időre van szükség.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb