Közélet

Szeged365 éjjeli őrjárat a Gergő Ligetben: megnéztük a randalírozókat (videóval)

Szombaton több tucat fantasztikus szegedi vállalta, hogy kimegy és rendbe teszi a méltatlan állapotban lévő, a megszüntetés küszöbén álló Gergő Ligetet. A szeméthegyek fő előidézői az éjszakánként kint randalírozók, szombat este Kiss Balázs kollégánk úgy döntött, meglátogatja őket és rákérdez, mit szólnak az elmúlt napok fejleményeihez.

MINDEN EDDIGINÉL NAGYOBB SZEGEDI ÖSSZEFOGÁS EGY NEMES ÜGYÉRT

Elsőként a Szeged365.hu számolt be róla a héten: Farkas András alapító és üzemeltető bejelentette, elég volt, nem tűri tovább, hogy az unokájáról elnevezett liget “egy drogos, alkoholos, zajos kupleráj” legyen esténként, leakasztja a Gergő Liget táblát és elviteti az összes eszközt. A 73 éves, ismert szegedi “rotarista” 20 éven át önerőből, városi segítség nélkül tartotta fent és takarította Szeged büszkeségét, a csodaszép és hangulatos kirándulóhelyet. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor szerda este a ligetbe érkezvén majdnem megverték a helyszínen dorbézoló fiatalok, miután megkérte őket: fejezzék be a szemetelést és a hangoskodást.

A történések innentől kezdve (a vastag kékkel kiemelt részek kattinthatóak, egy-egy korábbi, témába vágó írásunk jelenik meg ha rájuk klikkelsz):

Szóval, itt tartottunk szombat este: a szegediek összefogtak, a terület megtisztítva, van új üzemeltető-jelölt és kilátásban van egy esetleges kooperáció a városvezetéssel is. A kérdés már csak egy volt: újra előkerülnek – e a mesebeli helyszínt a hétvégi estéken szemétdombbá változtató, részeges-drogos arcok?

Kiss kolléga kiment megnézni.

SZOMBAT ESTE AZ OMINÓZUS HELYSZÍNEN

A Szeged365 szerkesztőségében két dolog mindannyiunknál fix: szegedi lokálpatriotizmus és ökotudatos szemlélet. Éppen ezért nem volt kérdés, hogy az ügy mellé állunk, örülünk neki, hogy a cikkeink hatására megmozdult valami. Kiss Balázs kollégánk szombat este 11 körül fogta magát és tartott egy éjszakai őrjáratot, mondván, ha már mindenki megszólalt az ügyben, kérdezzük meg a kint züllő arcokat is, mit szólnak az elmúlt napok fejleményeihez.

Balázs szombat este 11 körül járt kint, kíváncsi volt, mi maradt a szombati szemétszedésből, illetve arra, hogy a társadalmi összefogás híre vajon eljutott-e a negatív főszereplőkhöz, a ligetben randalírozó huligánokhoz.

Igazi pozitív meglepetés érte a kollégánkat: nem volt kit megkérdezni, ezúttal nem voltak randalírozók. Szeméthegyek, törött üvegek, kint fetrengő drogosok vagy randalírozó részegek ezúttal sehol, pedig bőven “prime time – ban voltunk” (szombat este tizenegy és éjfél között). Balázs egyetlen emberrel találkozott, egy 40-es – 50-es, üveges tekintettel a töltés felé menetelő úrral, aki nem reagált semmire. Ricsaj sem volt, egyedül a Republic – féle “67-es úton” című sláger szólt, de ez feltehetően valamelyik újszegedi házibuliból vagy szórakozóhelyről szűrődött át a Gergő Ligetbe.

Az ügy kirobbanása óta sokan írtátok, hogy rengeteget segítene némi közvilágítás és egy kamerarendszer a részegen, bedrogozva randalírozás megszüntetésének ügyében. Hogy a fenti állítás mennyire igaz, mi sem jelzi jobban, mint ez a felvételünk… ennyi látszott a Gergő Ligetből éjfél előtt egy kicsivel:

Van fény az alagút végén: a szegediek összefogtak, a Gergő Liget újra tiszta, a randalírozók pedig úgy tűnik, elszégyellték magukat és egyelőre békén hagyták Szeged büszkeségét. A sztori itt azonban még nem ért véget, hosszú távú megoldás kell, meg kell oldani az állandó takarítást és nem ártana némi világítás plusz egy kamerarendszer sem. Amint újabb fejlemények történnek az ügyben, elsőként jövünk velük!

Köszönjük Nektek a rengeteg megosztást és kommentet, nélkületek, Szeged365 olvasók nélkül ez nem ment volna. A témával foglalkozó írásainkat az elmúlt 3 napban több, mint 140.000 felhasználó olvasta el, köszönhetően annak, hogy ennyire sokan megosztottátok a Gergő Liget tartalmainkat a közösségi médiában. Külön köszönet azoknak a szegedi hősöknek, akik szombaton a 30 fokos hőségben a strandolás helyett a takarítást választották!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb