KözéletSzegedi Arcok

Mentsük meg a Gergő Ligetet: bejelentkezett érte a Garden Bisztró tulajdonosa, szombaton társadalmi szemétszedés is lesz (frissítve)

Csütörtök óta a Gergő Liget sorsán aggódik fél Szeged: az alapító-üzemeltető Farkas András a hét közepén jelentette be, hogy elég volt, megszünteti Szeged kedvenc kirándulóhelyét, a táblát már levette, augusztus 20. után az eszközöket is elszállíttatja a helyszínről. Interjúnk megjelenését követően rengeteg üzenetet kaptunk Tőletek, ma reggel pedig Jakab Gusztáv (vagy ahogyan 10-ből 9 szegedi ismeri: “Használtautós Guszti”) a Garden Bisztró és Stég tulajdonosa bejelentette: átvenné Farkas Úrtól az üzemeltetést.

ELŐZMÉNYEK

Farkas András alapító bejelentette, megszünteti Szeged legnépszerűbb, egyben legszebb kirándulóhelyét, az újszegedi Gergő Ligetet. “Ez egy drogos, alkoholos, zajos kupleráj lett esténként” – írta szenvedélyes hangvételű, elkeseredett közleményében, majd hozzátette: a név méltatlan Gergő unokájára nézve, akiről annak idején elnevezte a helyet. A 73 éves, közismert szegedi férfi az újszegedi ártérben 20 évvel ezelőtt alakította ki a kirándulásra, randevúra, piknikre kiválóan alkalmas ligetet. Saját költségen telepített tűzrakóhelyet, padokat, játszó eszközöket, kukákat, fedett pihenőhelyet – a csodás helyszínt szeretett unokájáról, Gergőről nevezte el. A területet végig ő gondozta, önkormányzati támogatás nélkül, saját költségből. A Gergő Liget 2015-ben a Bertalan hídtól a Maros-torkolatig kialakított Rotary Tanösvény részévé vált.

Farkas Andrásnak az utolsó csepp a pohárban az a látvány volt, ami kedd este odakint fogadta, a legszomorúbb, hogy megérkezésekor a kint randalírozók még inzultálták is. Farkas András szerdai interjúnkban leszögezte: döntése végleges, viszont ha valaki megmentené Szeged egyik legszebb turisztikai látványosságát, ő áldását adja rá. Hogy szó szerint idézzük a szavait: “Ha valaki szeretné megmenteni, részemről semmi akadálya, feltéve, ha van még rajtam kívül olyan bolond a világon, aki ingyen megcsinál mindent. Az önkormányzat egy fillérrel sem támogatott sosem…”

MEGKERESTÜK AZ ÖNKORMÁNYZATOT

A Gergő Liget tulajdonosának kijelentése után megkerestük az önkormányzatot is. Kérdéseinket Dr. Botka László polgármesternek és Mihálik Edvin Zöld Város Programért Felelős Tanácsnoknak is elküldtük. Megpróbáltunk utána járni, hogy van-e önkormányzati terv a Gergő Liget “megmentésére”, avagy arra, hogy A.: a város átvegye az üzemeltetést vagy B.: besegítsen a terület rendben tartásában? A tanácsnok volt a gyorsabb, elsőként az ő válasza futott be írásban, melyet változtatás nélkül közöltünk is:

Nagyon nagyra tartom azt a munkát, amit Farkas András az elmúlt években elvégzett Szegeden. És azt gondolom, hogy minden szegedi méltán lehet büszke ezekre az eredményre. Pontosan ezért végtelenül elszomorító látni a jelenlegi helyzetet. Egyeztettem Farkas Andrással, aki azt kérte tőlem, hogy augusztus végén egy személyes egyeztetésen beszéljük meg azt, hogy az önkormányzat hogyan tudna segíteni abban, hogy a Gergő Liget újra minden szegedi büszkesége lehessen. Erre az egyeztetésre sor fog kerülni. Hozzám eddig egy konkrét, az önkormányzatot érintő kérés jutott el, ami a helyszínről kihordott szemét elszállításához kapcsolódott, ebben a kérdésben az önkormányzat mindenképpen partner lesz a jövőben.

Köszönettel, Mihálik Edvin

A SZEGEDIEK GYORSABBAK VOLTAK – MEGMENTIK A GERGŐ LIGETET

Az üzenetek és a kommentek között nagyon sok, konkrét terv és megoldás is akadt. Jakab Guszti, a szegedi Garden Bistro és a Garden Stég üzemeltetője, illetve a Használtautók Szeged kereskedés tulajdonosa szívesen átvenné Farkas András fáradságos, kemény munkáját annak érdekében, hogy az újszegedi Gergő Liget továbbra is a Napfény Városának egy ikonikus, szeretetteljes eleme maradhasson. Ma reggel gyorsan rá is csörögtünk, hogy megkérdezzük, hogyan gondolja mindezt kivitelezni a gyakorlatban.

Jakab Guszti elmondta: az első lépés az volt, hogy felvette a kapcsolatot az alapítóval, Farkas Andrással, akinek felvázolta a terveket. Lokálpatriótaként szívügyén szeretné viselni a Liget sorsát a későbbiekben. Bekameráztatná azt és rendszeresen elvitetné onnan a szemetet. Emellett pedig folyamatosan ügyelne arra is, hogy a Tisza-partján elterülő kis park gondozva legyen. Kiemelte: minden megoldás érdekli, ami azt jelenti, hogy a szegedi önkormányzattal is szívesen kooperálna annak érdekében, hogy a kirándulóhely megmaradjon. Zárásképp úgy fogalmazott: örömére szolgálna, ha a hely méltó módon üzemelne tovább, úgy, hogy az Farkas András számára is jó legyen. A Garden Stég üzemeltetője egyenlőre még nem kapott választ a kezdeményezésére.

FRISSÍTVE: A SZÁJMASZK KÉSZÍTŐ ANGYALOK MASZKOKKAL SEGÍTIK A MEGMENTÉST

A szegedi Szájmaszk Készítő Angyalok csoportja cikkünk alatt kommentben jelezte, hogy a Gergő Ligetben elvégzett munkálatok ideje alatt maszkokat biztosít majd azoknak, akik segítenek annak rendbe rakásában.

https://www.facebook.com/dormogo/videos/2695571547386708/UzpfSTExNDY4MDQ3MTY6Vks6MjY4MzM2NjgyODU3MjQxNw/

A szegedi angyalok szívmelengető tevékenységéről egyébként korábban már a Szeged365.hu részletesen is beszámolt:

FRISSÍTVE 2.0.: SZOMBAT DÉLELŐTTRE KÖZÖSSÉGI SZEMÉTSZEDÉST SZERVEZNEK A SZEGEDIEK

Hegedűs György szegedi vállalkozó közösségi szemétszedést szervez a Gergő Ligetbe (bár, miután az alapító leszedte a táblát, inkább így korrekt a mondat: az egykori Gergő Ligetbe), köszönjük, ha szombat délelőtt 10-től Te is részt veszel rajta!

A kezdeményező sorait változtatás nélkül közöljük:

“Cégünk úgy döntött, hogy támogatja a Rotary tanösvény megmentését, támogatjuk Andras Farkas-t abban, hogy ismét higyjen az emberekben és megtalája immáron 20 éve tartó motivációját! Szombat 10:00-tól kimegyünk a ligetbe és összeszedjük az éppen aktuálisan ott lapuló szemetet. Természetesen bárki csatlakozhat, hiszen a liget minden kedves látogató előtt nyitva áll. Szemetes zsákokat, kesztyűket viszünk majd, mindenkinek lesz felszerelése a munkához. Az üzenet egyszerű: összefogással, közös erővel megmenthető és fenntartható az, amit András megálmodott, amit azóta megannyi ember megszeretett és ahová rendszeresen megyünk le beszélgetni, társasozni, sütögetni. Osztani ér, hasonlót cselekedni ér, szemetet összeszedni ér, eldobni szigorúan tilos!!”

A kezdeményezésről bővebb infót a Rotary Tanösvény Facebook csoportban tudsz szerezni, IDE kattintva!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb