Közélet

Szlávik János szerint nagyobb hangsúly van most az influenzaoltáson, mint korábban

Szlávik János szerint nagyobb hangsúly van most az influenzaoltáson, mint korábban, ugyanis így legalább az egyik betegség ellen védeni lehet a veszélyeztetetteket – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szlávik János kiemelte, közeledik az influenzajárvány időszaka, és ez ugyanazt a kört, vagyis az időseket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett embereket veszélyezteti, mint a koronavírus. Ugyanakkor az influenza ellen van oltás, ezért most fontos megszólítani azokat is, akik nem szokták beoltatni magukat, de a rizikócsoportba tartoznak – emelte ki. Az oltás az orvosoknak is sokat segíthet, hiszen ha kizárhatják az influenzát a tünetek vizsgálatánál, akkor gyorsabban állapíthatják meg betegség valódi okát.

Fotó: divany.hu

Szlávik János kérdésre elmondta azt is, a szennyvízből vett minták alapján úgy tűnik, hogy egyes városokban tovább emelkedik a fertőzöttek száma a következő 4-10 napban.

Hangsúlyozta, téves az az elképzelés, hogy a betegség a fiatalok esetében nem veszélyes, hiszen nagyon valószínű, hogy ilyen fertőzött is intenzívre kerülhet, sőt adott esetben meg is halhat. A koronavírus – a halálozások számát tekintve – sokkal veszélyesebb, mint az influenza – hívta fel a figyelmet.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb