Szegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: a bombázó, akinek a lövésétől minden ellenfél retteg

Bodó Richárd még harminc éves sincs, mégis számos olyan sikert tudhat magáénak, amelyet eddig csak kevés embernek sikerült ennyire fiatalon elérnie. A magyar válogatott kézilabdázó 2016. óta a MOL-PICK Szeged Kézilabdacsapatát erősíti. A híres balátlövőt 2018-ban az év férfi kézilabdázójának választották, emellett magyar bajnoki címet is szerzett. 2019-ben Magyar Kupa-győztes, 2020-ban pedig Mátészalka (szülővárosa) díszpolgára lett. Magyarország (azon belül is Szeged) egyik legelismertebb és legsikeresebb kézilabdázója immár két gyermek édesapja.

Véleményed szerint mi a siker titka?

Azt nem tudom megmondani, hogy mi lehet a siker igazi titka, azt viszont igen, hogy az odáig vezető úthoz kitartás, alázat és kőkemény munka vezet. Hiszek abban, hogy ha egy sportoló a pályán és a pályán kívül is ugyanolyan szorgalmasan dolgozik, akkor az a bizonyos siker megtalálja őt majd magától. Nyilván ehhez esetünkben hozzájárul a sok-sok pályán töltött edzés és játék is valamint a meccsek, amelyek mindig előrébb viszik az embert.

Fotó: pickhandball.hu

Mekkora ára volt ennek a bizonyos sikernek az életedben?

A legtöbb áldozatot gyermekkorban kellett meghozni ahhoz, hogy ma, 27 évesen, felnőtt, elismert, jó kézilabdázóként és két gyermek édesapaként elmondhassam: tudom milyen az igazi siker. De természetesen utólag mindezt egyáltalán nem bánom.

Felismerni, elfogadni és tudatosítani önmagadban azt, hogy jó kézilabdázó vagy és van hozzá tehetséged, mennyire volt egyértelmű és egyszerű? A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogyha az ember valamiben jó, azt nem mindig hiszi el elsőre.

Ez így van, nekem is időbe telt, mire felismertem azt, hogy van tehetségem a kézilabdához. Ennek ellenére mégsem jelenthetem azt ki, hogy a MOL-PICK Szeged tökéletes játékosa vagyok, ugyanis tudom, hogy minden nap van hova fejlődni és van mit tanulni. De éppen ezért vagyok itt, ennél a csapatnál. Ez az a város és ez az a csapot, ahol mindez kivitelezhető és, ahol önmagam lehetek.

Fotó: pickhandball.hu

Mire tanított meg a MOL-PICK Szeged Kézilabdacsapatának színessége?

A csapat és annak az összetétele segít abban, hogy még véletlenül se váljak nagyképűvé, hogy alázatos maradjak és, hogy minden nap keményen dolgozzak. Emellett persze a sok-sok meccs, amit megnyertünk, a rengeteg eseményen való részvétel, mind-mind olyan emléket képeznek, amelyeket soha sem felejtek majd el.

Mit jelent számodra a játék és pályán lenni?

A játék fogalma, amióta gyerekeim vannak teljesen átértékelődött. Jelentése korábban a pályán való versenyzéssel, ma már sokkal inkább a játszótéren való mókázással függ össze. Persze a kettőt nem éri meg és nem is szabad összehasonlítani. Hiszen minden egyes edzés és meccs, kőkemény munka..

Fotó: pickhandball.hu

Az, hogy nemrégiben Mátészalka díszpolgárává avattak, milyen érzésekkel töltött el?

Nagyon nagy örömmel és büszkeséggel töltött el, hogy a városvezetés úgy döntött, hogy díszpolgárrá avat. Megtisztel, hogy ennyire nagy becsben tartják a munkámat. Ez egy fajta bizonyíték is arra, hogy nem szabad elfelejtenünk, hogy honnan indultunk és egy tanulság is egyben, hogy már pedig a kisvárosokból is kitörhetünk és érhetünk el nagy dolgokat a világban. Azt remélem, hogy ez a fajta büszkeség és öröm, amit irántam éreznek sokáig kitart majd még. Illetve azt is, hogy még hosszú éveken át állhatok majd pályára, ahol hasonló sikereket érhetek el, mint eddig.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb