Közélet

60%-al több pénz jut a kórházakra és a járóbeteg-ellátásra

A Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány augusztus 30-án publikált elemzése szerint 2010 előtt az összes egészségügyi kiadás volumene csökkenő trendet mutatott. A 2006-os 12 616 millió euró értékről 2009-re 11 749 millió euró szintre esett. Ez 6,9 százalékos csökkenést jelent.

A teljes költségeknek a szintje, 7 százalékos reálérték-csökkenést jelentett. Tehát azt jelenti, hogy nemcsak kevesebbet költött Magyarország, hanem még az inflációval korrigált értéket figyelembe véve is kevesebbet. Európa ugyanebben az időszakban, tehát 2006 és 2009 között, amikor nálunk ugyanúgy válság volt, és mindenhol ugyanazokkal a nehézségekkel szembesültek, náluk körülbelül annyival nőtt a költések összege, mint amennyivel nálunk csökkent – magyarázta Sebestyén Géza, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója az M1 Summa című műsorában.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A szakértő szerint az adatsorokból az is látszik, hogy 2019-ig, az utolsó rendelkezésre álló teljes esztendőig folyamatos növekedésen ment keresztül az egészségügyi kassza. A járóbeteg-ellátás finanszírozására például 60 százalékkal több jut, ahogyan a kórházak is nagyobb summából gazdálkodhatnak.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A kórházakra költött teljes költségkeret egy főre lebontva – vásárlóerő paritáson, euróban számolva – szintén csökkent 2006 és 2009 között, volt egy nagyjából 8 százalékos csökkenés. 2010-től a kórházakra költött, egy főre számított összeg, nagyjából 60 százalékkal nőtt. Ha azt nézzük, hogy – szintén vásárlóerő paritáson, euróban számolva –  egy főre mennyi egészségügyi költés van Magyarországon, akkor 2009-ben ez a szám 1170 euró körül volt, és ez növekedett meg 1550 környékére, tehát több mint 30 százalékkal nőtt meg. Ez egy sokkal erősebb növekedési ütem volt, mint amit az Európai Unió országai átlagában fel tudtak mutatni – részletezte a szakember.

Forrás: hirado.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb