Mindenmás

Napi pakk, szombat: hűvösek a reggelek, izgalmas programokat hoz a szombat

A reggel hűvösen indul, napközben viszont már kellemesebb lesz az idő ahhoz, hogy egy adománygyűjtő bográcsozással segíts a maszkkészítő angyaloknak. Ingyenesen látogatható ma a Dóm, és eldől a hiteltörlesztési moratórium jövője is. Készülj velünk, egy remek szombat van a láthatáron!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Vilhelmina, Dorián, Emili, Január, Jónás, Konstancia, Konstantina, Mária, Sebő, Szabolcs, Szilárda, Tivadar, Tódor, Vilhelma, Vilma – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 218 éve született Kossuth Lajos. Kossuth a nemzeti függetlenségért, a feudális kiváltságok felszámolásáért, s a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott XIX. századi küzdelem legnagyobb alakja volt. Nevéhez fűződött az Iparegylet megalakítása, valamint a gazdasági önállóság előmozdítására az első magyar Iparműkiállítás megszervezése. Kezdeményezője volt a Magyar Kereskedelmi Társaság, a Gyáralapító Társaság és a Védegylet megalakításának. 1848. március 17-től ő volt a gróf Batthyány Lajos vezette első magyar felelős kormány pénzügyminisztere, majd 1848 októberétől a Honvédelmi Bizottmány elnöke. A kormány lemondása után, 1848 novemberétől a végrehajtó hatalom a Bizottmányra szállt, amely őt választotta elnökévé. Így a szabadságharc alatt döntő befolyást gyakorolt az események menetére. A Habsburg – ház 1849. április 14-i trónfosztása után ő lett Magyarország kormányzója, ideiglenes államfője. 1849. augusztus 11-én Aradon lemondott és Görgeyre ruházta a hatalmat, majd az augusztus 13-i világosi fegyverletétel után emigrációba kényszerült, de élete végéig harcolt a magyar ügyért.
  • 127 éve Új-Zélandon elsőként a világon szavazati jogot kaptak a nők.
  • 109 éve született William Golding, Nobel-díjas angol író, költő, a Legyek ura írója.
  • 92 éve először mutatták be a Mickey Mouse című filmet. Az Ub Iwerks által rajzolt eredeti Miki egér a “Willie a gőzhajó” című filmben debütált – még drótvékony végtagjai voltak és gonosz jelleme; macskákat és nőket kínzott. Későbbi formájában kikerekedett és kedvesebb lett.
  • 89 éves lett Mészáros Márta, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező és forgatókönyvíró.
  • 72. születésnapját ünnepli Jeremy Irons, Oscar-díjas angol színész. Bristolban végzett a színiakadémián, pályafutását színpadi színészként kezdte, majd tévéfilmekben szerepelt. Az arisztokratikus megjelenésű színész nevével 1981-ben ismerkedhettek meg a mozilátogatók “A francia hadnagy szeretője” című filmben, ami után elárasztották szerepajánlatokkal a híres rendezők. Nagy tehetséggel alakít öntörvényű, belülről zaklatott figurákat, akik tökéletes nyugalmat árasztanak kifelé. 1991-ben “A szerencse forgandó” című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.

HŰVÖS REGGELEK, NAPSÜTÉSES DÉLUTÁNOK

Szombaton már elegendő napsütés várható városunkban, elsősorban csak apróbb felhők lehetnek az égen, csapadék azonban a jelen állás szerint egy hétig nem várható. A hűvös hajnalt követően délután 22-25 fokot mérhetünk.

MA DÖNTENEK A HITELTÖRLESZTÉSRŐL

Szükség szerint lehetnek a továbbiakban járványügyi szigorítások, szombat reggel dönt a gazdasági operatív törzs a hiteltörlesztési moratórium jövőjéről – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, a Jó reggelt, Magyarország! pénteki adásában.

Fotó: portfolio.hu

INGYENESEN LÁTOGATHATÓ HÉTVÉGÉN A DÓM

Pazar programokkal kecsegtet ez a hétvége is Szegeden és környékén, hiszen a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében ingyenesen megnézheted a Szegedi Dóm Látogatóközpontot és a történelmi Magyarország építészeti emlékeit bemutató Ezer év parkját, a korábban Mini Hungary Park néven ismert kiállítást Mórahalmon 2020. szeptember 19-20. között.

A SOMOGYI KÖNYVTÁR IS KÉSZÜLT A HÉTVÉGÉRE

Szeptember 19-én és 20-án izgalmas programokkal várja a Somogyi könyvtár a szegedieket a Kulturális Örökség Napjainak alkalmából. A két napos esemény ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. A programok napi bontásban itt ni:

ADOMÁNYGYŰJTŐ BOGRÁCSOZÁSON SEGÍTHETSZ A MASZKKÉSZÍTŐ ANGYALOKNAK

Adománygyűjtő bográcsozást szerveznek az eddig több, mint 130.000 maszkot legyártó Szájmaszk Készítő Angyalok megsegítésére. A szegedi Brillmann Zsolt által koordinált, országosan közel 600 varrónőt tömörítő jótékonysági munkaközösség komoly anyagi gondokkal küzd, ha nem érkezik segítség, az is lehet, hogy október-november környékén le kell húzniuk a rolót.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb