Gasztro

Megyünk dolgozni a szegedi Mekibe? Mutatjuk, mennyit lehet most keresni a McDonalds – Burger King duónál!

Gőzerővel tör be az amerikai álom: ha a hagyományos latin életérzést felcserélnéd egy kicsit, már jó ideje a Kárászon is beugorhatsz egy Big Mac -re. Ha viszont éppen a Burger King – re esküszöl, elég onnan egy 5 perces kitérőt tenned a NagyÁ irányába. A járvány sem tépázta meg az ominózus éttermeket: Az utóbbi két évben a hazai fast food – láncok bevételei 17-24 százalékos növekedést mutatnak és folyamatos a munkaerőfelvétel is.

A Burger King szaggatja az istrángot rendesen: több mint kétszer annyi alkalmazottat foglalkoztatott a múlt évben, mint 2018-ban, de a McDonald’s -nál is nőtt a foglalkoztatottság, ahogy az átlagkereset is. A veszélyhelyzet alatt a kormány szeptember 30-ig adott haladékot a vállalkozásoknak az adóbevallások elkészítésére, azonban nem minden cég várta ki ez a dátumot: Magyarország két fast food nagyhatalma már egyaránt közzétette a tavalyi üzleti évük adatait. A két gyorsétteremlánc eredményeiből kiderül például, hol adnak el több hamburgert, vagy hogy ki fizeti meg jobban az alkalmazottait.

Fotó: nosalty.hu

MÁR A KEZDETEK ÓTA PÁRBAJOZIK A KÉT AMERIKAI ÉTTEREMLÁNC

A McDonald’s legelső étterme 1988-ban nyílt meg Budapest belvárosában. Az 50. hazai McDonald’s átadására 1996-ban került sor, a 100. pedig Győrben, 2009. augusztus 28-án nyílt meg, a város 3. gyorséttermeként. A cég (Progress Étteremhálózat Kft.) azonban jelenleg csak 92 éttermet üzemeltet, melynek csaknem fele a fővárosban található.A Burger King első magyarországi éttermét 1991-ben nyitotta Budapesten, az Oktogonon. A Napfény városában természetesen a Kárászon helyet foglaló létesítmény fekszik a legjobban frekventált helyen, de a Rókusi körút paneldzsungelében autóbarát módon is tehetünk 20-30 perces kitérőt ebédszünetben. A Burger King hasonló stratégiát épített fel elhelyezkedésében Szegeden: az országos 43 létesítmény közül a Nagyáruháznál tartja a frontot, ám ezen túl a Pestről érkező telekocsisok kedvelt parkolóhelyét jelölő Makkosházi körút 2 – es szám alatt is feltölthetjük raktárainkat egy kis retró – panelfíling közepette. Hódmezővásárhelyen viharos gyorsasággal készül egy, a szegedihez hasonlatos dzsank food – duel, a megvalósításról korábbi cikkünk:

2019 – ben a Meki átlagosan 1738 főt foglalkoztatott az évben, míg a Burger King éttermek üzemeltetője 805-öt. 2018-hoz képest azonban a McDonald’s – nál csak 14,64 százalékos volt a foglalkoztatottság bővülése, a Burger Kingnél viszont 129,34 százalékos! Tehát több mint a duplájára nőtt a foglalkoztatottság. 2017-hez képest szintén nagyobb léptékű volt a bővülés a Burger Kingnél: 24,03 százalékot növekedett a dolgozók száma, míg a Mekinél csak 7,9 százalékot. Az éves beszámolókban, ha összevetjük a 2019-es bérköltség sort a 2018-assal, azt láthatjuk, hogy 91,78 százalékkal magasabb volt a Burger King által kifizetett összeg, míg a McDonald’s esetében 45,25 százalék. Hiába volt 14,64 százalékkal több dolgozója a Mekinek, a Burger Kingnél mindez 130 százalékponttal nézett ki. Így ha a foglalkoztatottak átlagos számával elosztjuk a bérköltséget, akkor azt látjuk, hogy az átlagfizetés – amelybe a felsővezetők ugyanúgy beletartoznak, mint a kasszások – 345 742 forint volt tavaly a Mekinél, és 324 103 forint a Burger Kingnél havonta. Viszont az utóbbinál 2018-ban még 387 592 forintra jött ki az átlag, tehát visszaesés történt – valószínűleg azért, mert több mint duplájára nőtt a foglalkoztatottság.

A SZÁMOK NEM HAZUDNAK A FAST FOOD – MÉRLEGBEN MÉG A JÁRVÁNYBAN SEM

A Mekinél 2018-ban még 272 894 forint volt az átlagbér, ehhez képest a 345 ezres havi átlag jelentős növekedésnek mondható. Még az előtt, hogy a koronavírusjárvány betört volna Magyarországra, “az éttermi vezetők 10 százalékkal, a többi éttermi munkavállaló pedig 12 százalékkal több pénzt vihet haza minden hónapban” – válaszolt akkor a McDonalds éttermek üzemeltetője.

ÉS AKKOR TÉNYSZERŰEN: VALÓJÁBAN MENNYIT PERKÁLHATNAK NEKÜNK AZ ÉTTEREMLÁNCOK?

Röpke összehasonlításban a Meki hirdetései szerint egy éttermi dolgozó nettó juttatása 160 ezer forint, ha teljes munkaidőben dolgozik, (persze ezek a bérek csak az adott étteremben érvényesek – esetünkben a Vörösvári úton). Ez mellé még 20 ezer vagy 40 ezernyi bónuszt is be lehet gyűjteni: 5, illetve 10 éjszakai műszak után. A Burger Kingben éttermi dolgozóként teljes munkaidőben cafeteriával és műszakpótlékkal együtt nettó 133 700 és 162 700 forint között lehet keresni, éjszakai takarítóként 6 órás munkaviszonyban pedig nettó 144 300 forint ütheti havonta a dolgozók markát, melyben már szintén benne vannak a pótlékok és a cafeteria is. Az étteremláncnál junior menedzserként bruttó 270 ezer forintot lehet keresni – vagyis kedvezmények nélkül nettó 179 550 forintot.

Forrás: penzcentrum.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb