Mindenmás

Napi pakk, kedd: szeles lesz az időjárás, ma van a kávé világnapja és a golyóstoll feltalálásának ünnepe

Őszies időjárást hoz a kedd, a koronavírus a vásárlási szokásainkra is hatással van. Ma van a kávé világnapja, így te sem kezdheted jobban a reggelt, mint egy forró forró feketével. A reggeli mellé már össze is készítettünk neked minden tudnivalót a hét második napjára.

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Mihály, Gábor, Gabos, Gábriel, Gabriella, Kapolcs, Mikes, Rafael, Ráfis – boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 449 éve megszületett Cervantes spanyol költő Az elmés és nemes Don Quijote de la Mancha, valamint a Példás beszédek írója.
  • Szintén 449 éve látta meg a napvilágot Caravaggio (eredeti nevén: Michelangelo Merisi) olasz festőművész.
  • 370 éve Angliában Henry Robinson megnyitotta a világ első társkereső irodáját.
  • 262 éve született Nelson brit admirális, aki Trafalgarnál aratott győzelmével nemzeti hőssé vált.
  • 121 éve született Bíró László József, a golyóstoll feltalálója. Bíró László József nyughatatlan ifjúkorában szinte az összes létező szakmában kipróbálta magát. A későbbi feltaláló az orvosi egyetemen kezdett, majd foglalkozott grafológiától kezdve a festészeten át az autóversenyzésig sokmindennel. 1932-től több folyóiratnak és lapnak volt munkatársa, így került a nyomdák közelébe. Ott aztán addig-addig nézegette a nyomdagépeket, míg kitalálta, hogyan lehet összeállítani a folyamatosan író tollat egy tintával töltött hengerből és egy golyóból. 1938-ban két szabadalmat is bejegyeztetett Magyarországon a folyamatosan fejlesztett toll-találmányaira, a gyártáshoz folytatott kísérleteket azonban már külföldön végezte. Párizson keresztül Argentínába vezetett az útja, és használható, ma is ismert golyóstollára is itt kapott szabadalmat 1943-ban. A sok más találmánnyal is rendelkező Bíró Buenos Airesben hunyt el 1985-ben. Elismertségét bizonyítja többek között, hogy választott hazájában az ő születésnapja, szeptember 29. az Argentin Feltalálók Napja.
  • 108 éve született Michelangelo Antonioni olasz filmrendező. Oscar-díjas olasz filmrendező és forgatókönyvíró. „A tekintet, amely megváltoztatta a filmművészetet…” – mondják róla, és valóban az olasz és az egyetemes filmművészet egyik legkiemelkedőbb alkotója, Jean-Luc Godard mellett a filmnyelv egyik legjelentékenyebb megújítója.
  • Ma lenne 89 éves Anita Ekberg svéd modell, színésznő és szexszimbólum, az Édes élet főszereplője.
  • Ma ünnepli 86. születésnapját Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus. A flow-élmény, vagyis egy nagyon összpontosított elmeállapot pszichológia koncepciójának megalkotója. Jelenleg a Claremont Graduate University Pszichológia és Menedzsment tanszék professzora.
  • 85 éve született Jerry Lee Lewis zongorista, a rock and roll egyik királya.
  • 53 éves lett Dónusz Éva, olimpiai bajnok kajakozó. Legnagyobb sikerét az 1992. évi barcelonai olimpián érte el, amikor a női kajak négyes tagjaként aranyérmet nyert. Ugyanitt kajak kettesben bronzérmes lett.
  • 11 éve ezen a napon ünnepeljük a kávé világnapját. A ’80-as években Japánból indult el a kezdeményezés, hogy minden év szeptember 29-én megünnepeljük a kávékultúrát. 2009 óta hivatalos a kávé világnapja!

SZELES LESZ A KEDD

Hétfőhöz képest fordított napot tart majd az időjárás kedden: többet fog sütni a nap, de kevesebbet mutat majd a hőmérő higanyszála. Erős szélre és egy kis esőre is lehet számítani.

MÁSHOGY VÁSÁROLUNK

Kevesebb időt töltenek az élelmiszerboltokban a vásárlók, és akkor is céltudatosabban vásárolnak. Ugyan valamelyest visszaalakultak a járvány megjelenése előtt megszokott beszerzési körutak, de bizonyos változások megmaradtak.

FOLYTATÓDIK A GERGŐ LIGET FELÚJÍTÁSA

Rendületlenül dübörög az egykori Gergő Liget, új nevén a Tisza – Maros sétány felújítása, a padok, és a híd rendbetétele után a héten új projektbe kezd Jakab Guszti a pihenőhely új üzemeltetője: erdészek segítségével ugyanis leírásokat készítenek a tanösvényen található növényekről – tették közzé a Tisza-Maros sétány hivatalos Facebook oldalán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb