Közélet

Operatív Törzs: 21 óvodában, és öt iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, valamint elég egy PCR teszt a V4 országokból érkezőknek

Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos és Kiss Róbert alezredes összegezték a legfrissebb koronavírus híreket, miszerint 21 óvodában, és öt iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet a járvány miatt, valamint változtattak a V4 országokra vonatkozó beutazási szabályokon, most már elég egy PCR teszt a V4 országokból érkezőknek.

TERVSZERŰEN ZAJLIK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK VEZÉNYLÉSE

Tervszerűen zajlik az egészségügyi dolgozók vezénylése – közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján. Müller Cecília azt is elmondta, hogy erre azért van szükség, mert a koronavírusos betegeket koncentráltan látják el azokban a kórházakban, ahol ahhoz minden feltétel adott.

A tájékoztatón arról is szó esett, hogy az operatív törzs 21 óvodában, öt iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, illetve 64 osztály és négy iskola esetében digitális munkarendet koronavírusos megbetegedések miatt, ez a múlt héthez képest javuló tendenciát mutat. Müller Cecília megerősítette, hogy a járvány továbbra is felszálló szakaszban van világszerte és Magyarországon is, ahol hétfőre 905 fővel nőtt az aktív fertőzöttek száma. Ezért nagyon fontos a higiéniás szabályok fegyelmezett betartása – hívta fel rá a figyelmet az országos tisztifőorvos.

Fotó: koronavirus.gov.hu

ÚJRASZABÁLYOZTÁK A V4-EKRE VONATKOZÓ BEUTAZÁSI KÖNNYÍTÉSEKET

A visegrádi országokra vonatkozó beutazási könnyítő feltételek újraszabályozásáról döntött a kormány – mondta Kiss Róbert alezredes az operatív törzs mai tájékoztatóján. Közölte, a visegrádi országokra vonatkozó beutazási feltételek hatálya szeptember 30-án lejárt, és az operatív törzs indokoltnak látta a rendelkezések újraszabályozását.

Azoknak a magyar állampolgároknak és családtagjaiknak, akik Csehországból, Lengyelországból vagy Szlovákiából lépnek be Magyarországra, és a jogszabály hatályba lépése előtt szállást foglaltak a V4-országok valamelyikében, elegendő egy negatív eredményű PCR-teszt, hogy töröljék járványügyi megfigyelési kötelezettségüket – emelte ki.

Ehhez hasonlóan a cseh, lengyel és szlovák állampolgárok is kedvezőbb feltételek mellett utazhatnak Magyarországra november elsejéig, ha van egy negatív PCR-tesztjük és a jogszabály hatályba lépése előtt legalább egy októberi napra foglaltak magyarországi szállást. A kormányrendelet – amely hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben – kedden lép hatályba.

Az alezredes ismertette, hogy a közérdekű üzem megzavarása miatt, valamint az üzletekben és közintézményekben érvényes védelmi intézkedések be nem tartása miatt összesen 64 rendőri intézkedés történt a hétvégén.

A tömegközlekedésben 24 rendőri intézkedésre volt szükség, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot az emberek. Közülük 22 utast figyelmeztetésben részesítettek, 2 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.
Üzletekben, közintézményekben a védelmi intézkedések be nem tartóival szemben 33 figyelmeztetést alkalmaztak, 4 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 3 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

A szeptember 21-étől bevezetett védelmi intézkedések be nem tartóival szemben összesen 759 rendőri intézkedés történt, legtöbb esetben, 635 alkalommal a rendőrök figyelmeztetésben részesítették a szabályszegőket – mondta.

fotó: Medgyesi Milán/Origo

A hétvégén ellenőrizték azokat is, akik személyforgalomban átutazási szándékkal léptek be az ország területére, az ország területén történő áthaladásra vonatkozó szabályok megszegőivel szemben 121 rendőri intézkedés történt.

A zenés-táncos rendezvényekre, valamint a vendéglátóhelyek nyitvatartására vonatkozó szabályok be nem tartása miatt négy esetben alkalmaztak figyelmeztetést a rendőröknek a hétvégén: Sárospatakon, Lentiben, továbbá Komárom-Esztergom megyében. Az ellenőrzött helyszíneken 23 óra után voltak olyanok is, akik nem a vendéglátóhely alkalmazottai voltak – tette hozzá Kiss Róbert.

Fotó: infostart.hu

A hatósági házi karanténról szólva ismertette: a vasárnap 11 290 ellenőrzést végeztek a rendőrök, a hétvégén 3906 emberrel szemben rendeltek el ilyen korlátozó intézkedést, közülük 1861 esetben a határátkelőknél. Jelenleg 20 199 hatósági házi karantén van érvényben, a korlátozó intézkedés alatt állók közül 1041-en vállalták, hogy a hatóság elektronikusan ellenőrizze, hogy betartják-e a szabályokat.

A határforgalomról szólva elmondta: jó ütemben zajlik a forgalom a határátkelőknél, de a teherforgalomban a belépőoldalon Röszkénél és Tompánál 3 órás, Csanádpalotánál pedig 2 órás várakozással kell számolni, személyforgalomban a belépőoldalon Beregsuránynál kell 2 órát várakozni.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb