Szegedi Arcok

Egy hét és kezdetét veszi a fűtési szezon Szegeden, felkészültél?

Még egy hét és kezdetét veszi a fűtési szezon Szegeden is, felkészültél? Ha nem, most segítünk hogyan tedd meg azt a leggyorsabb, legolcsóbb és legbiztonságosabb módon. Ehhez természetesen a megye legjobb szakértőjét, Molnár Krisztina Anikó, tűzoltó főhadnagyot, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóságának sajtószóvivőjét hívtuk segítségül.

MIELŐTT OKTÓBER 15-ÉN HIVATALOSAN IS FELTEKERED A RADIÁTORT:

Molnár Krisztina Anikó, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóságának sajtószóvivője azt ajánlja, mielőtt október 15-én hivatalosan is feltekered a radiátort:

  • fordulj szakértőhöz, és kérd meg, hogy nézze át azt az eszközt, amit a hideg beköszöntével bekívánsz izzítani; ám a szerelőnek nem csak a fűtő de a tüzelőrendszerekre is érdemes pillantást vetnie,  hiszen a felkészülés után a megelőzés a legfontosabb
  • ezt követően ügyelj arra, hogy az adott eszközök tisztítása és karbantartása is egy megfelelő szakértő által valósuljon meg, vagyis: még véletlenül se kezdj hozzá odahaza egyedül az eszközök barkácsolásához, szereléséhez
  • és végül, de nem utolsó sorban, szereltessünk be egy jó minőségű szénmonoxid jelző készülőket, amely általában mindig a megfelelő időben hang és fényjelzéssel figyelmeztetnek bennünket arra, ha baj van

A szakértő kiemelte: „Az elmúlt időszakban a kollégák a megye legtöbb területén nagy-nagy örömünkre azt tapasztalták, hogy egyre többen fektetnek be egy-egy szénmonoxid jelző készülőkbe, amelynek sem a vételára, sem pedig a beszerelése nem igényel túl nagy procedúrát.” Az viszont, ha mindezt elmarad, már okozhat komoly gondokat. Mint, ahogyan okozott is 2020-ban 27 helyen a megyében. Ebből 19 esetben megtalálható volt a helyszínen a szénmonoxid jelző, ami helyesen és időben jelezte is a hibát, megakadályozva ezzel azt, hogy bárkinek az ottélők közül baja essen. Négy esetben viszont 12-en megsérültek.”

Molnár Krisztina Anikó hangsúlyozta, hogy az esetek a megye egész területét érintették, vagyis nem csak a kisebb településeken és falvakban, hanem a Napfény Városában is akadt példa arra, hogy megemelkedett a szénmonoxid szint.

FÜRDŐSZOBA, KONYHA, NAPPALI – A LAKÁSOK LEGVESZÉLYESEBB PONTJAI

A legtöbb helyen a fürdőszoba, a konyha illetve a nappali az, ahol 80%-ban a gyilkos gáz először uralni kezdi a területet, amelyet, ha a már említett berendezés jelez, akkor az ott tartózkodók fontos, hogy ne essenek pánikba, hanem nyissák ki az ablakot, majd hagyják el a helyszínt és közben értesítsék a katasztrófavédelem munkatársait.  

Fotó: csongrad.katasztrofavedelem.hu/ vizgazfutesszeged.hu/tanfolyamokj.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb